Πόσο κοστίζει η διαφθορά στις φτωχότερες χώρες

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο και 3,5 εκατομμύρια ζωές είναι ο απολογισμός από τις ανώνυμες εικονικές εταιρείες και τις σκιώδεις συμφωνίες φυσικών πόρων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν εάν η G20 καταπολεμούσε τις διεφθαρμένες επιχειρηματικές πρακτικές, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή, που κοστίζουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με μια νέα

έκθεση. Η μελέτη της οργάνωσης ΟΝΕ με τίτλο «Το σκάνδαλο τους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων», αναφέρει ότι οι προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για την καταπολέμηση της φτώχειας, των ασθενειών και της πείνας έχουν υποστεί πλήγμα από «ένα δίκτυο διεφθαρμένων δραστηριοτήτων» που στερεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομίες τους κάθε χρόνο.

Η έκθεση τονίζει ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται δεν είναι χρήματα από διεθνή βοήθεια –«τα οποία κάνουν μια σημαντική διαφορά» - αλλά τα χρήματα που ύπουλα αποστραγγίζονται μέσα από ανώνυμες εταιρείες-βιτρίνες και «σκιώδεις συμφωνίες» για τους φυσικούς πόρους. Οι συνέπειες μπορεί να μετρηθούν σε ανθρώπινες ζωές.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διαφθορά είναι ένας δολοφόνος», δήλωσε ο David McNair, διευθυντής πολιτικής διαφάνειας της ΟΝΕ. «Έως 3,6 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αν τερματίσουμε το δίκτυο του απορρήτου που βοηθά τους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους. Όταν οι κυβερνήσεις στερούνται τους πόρους τους για να επενδύσουν σε ουσιώδη - όπως νοσοκόμες και καθηγητές - το ανθρώπινο κόστος είναι καταστροφικό».

Η ONE εκτιμά ότι τέτοιες πρακτικές οδηγούν στο να χάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες κάθε χρόνο μεταξύ 972 δις και 2,02 τρις δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, 20 τρις δολάρια κρατούνται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους - συμπεριλαμβανομένων των 3,2 τρις σε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία που θεωρείται ότι προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εάν το τελευταίο ποσό φορολογούνταν, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 19,5 δις δολάρια το χρόνο.

Ο τερματισμός του «σκανδάλου» όχι μόνο θα διασώσει 3,6 εκατομμύρια ζωές ετησίως στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μεταξύ 2015 και 2025, αλλά θα συμβάλει επίσης και στην πρόληψη 4,3 εκατομμυρίων θανάτων το χρόνο στις χώρες κατώτερου -μεσαίου εισοδήματος κατά την ίδια περίοδο. Μόνο στην υπο-Σαχάρια Αφρική, τα χρήματα που θα ανακτούσαν θα πλήρωναν την εκπαίδευση 10 εκατ. παιδιών τον χρόνο, την κάλυψη για το κόστος 500.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την παροχή αντιρετροϊκών φαρμάκων για περισσότερα από 11 εκατομμύρια ανθρώπους με τον ιό HIV, ενώ θα αγόραζαν σχεδόν 165 εκατομμύρια εμβόλια.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στο Brisbane, καλεί τα μέλη της ομάδας να «ρίξουν φως στις ανώνυμες εταιρείες-βιτρίνες» με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το ποιος κατέχει τις εταιρείες και τα τραστ, αλλά και τον εντοπισμό των διεφθαρμένων και εγκληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η παράνομη χειραγώγηση του διασυνοριακού εμπορίου είναι η μεγαλύτερη πηγή ζημιών σε φτωχές χώρες, προσθέτοντας: «Η μυστικότητα που επιτρέπει να ανθούν αυτές οι δραστηριότητες μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποκρύπτονται τα χρηματοοικονομικά κέρδη που σχετίζονται με εγκληματικές δωροδοκίες και κλοπές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανθρώπινη εμπορία και παράνομη πώληση όπλων, ανάλογα με τις περιστάσεις».

Η G20, προτείνει η έκθεση, θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει αυστηρούς νόμους για την αποκάλυψη των πληρωμών και την αύξηση της διαφάνειας στις βιομηχανίες πετρελαίου, αερίου και εξόρυξης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημοσίευση δεδομένων, έτσι ώστε οι πολίτες να παρακολουθούν την διακίνηση αυτών των χρημάτων. Η έκθεση επικεντρώνεται στη χρήση των εικονικών εταιρειών. Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση που αναφέρει, η πληρωμή για άδειες που έκαναν οι νιγηριανές θυγατρικές της Shell και της ιταλικής ENI το 2011 για να αναπτύξουν ένα προσοδοφόρο, υπεράκτιο μπλοκ πετρελαίου φέρεται να κατέληξε στον τραπεζικό λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας που ανήκει σε πρώην υπουργό πετρελαίου της Νιγηρίας.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα