Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια επιλογή που θα αλλάξει δραματικά τις εξαγωγές πετρελαίου

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί ιδιαίτερα για τη νομιμότητα της απαγόρευσης στις εξαγωγές πετρελαίου και έχει αρχίσει να συζητά πώς θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες προκλήσεις από χώρες που θέλουν να αγοράσουν αργό από τις ΗΠΑ, αναφέρουν δύο πηγές σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters. Αξιωματούχοι στο Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ

και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν αρχίσει ήδη τις εσωτερικές συνομιλίες σχετικά με τις πιθανές προκλήσεις από την απελευθέρωση του εμπορίου από τη Νότια Κορέα και συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Οι εσωτερικές συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, είναι ένα σαφές σημάδι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σκέφτεται τις επιλογές για την ελάφρυνση της αμφιλεγόμενης απαγόρευσης των εξαγωγών, μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις παγκόσμιες ροές των συναλλαγών πετρελαίου και να εκτοξεύσει τα έσοδα των αμερικανών παραγωγών που περιορίζονται επί του παρόντος στην πώληση αργού στην εγχώρια αγορά.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του εμπορίου της ΕΕ, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας έχουν πιέσει την Ουάσιγκτον για τη χαλάρωση της απαγόρευσης, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου το 1973. Δεν φαίνεται να υπάρχει πάντως μια επικείμενη πρόκληση για την απαγόρευση, υποστηρίζουν ειδικοί και αξιωματούχοι. Η Ουάσινγκτον πριν από λίγο καιρό δικαιολόγησε την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας και την ανάγκη για προστασία από μια εγχώρια έλλειψη πετρελαίου.

Ζήτημα δικαιοσύνης

Επί δεκαετίες, η απαγόρευση του πετρελαίου δεν θεωρούνταν φλέγον ζήτημα, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν το περισσότερο αργό τους. Όμως, χάρη στην έκρηξη του αμερικανικού σχιστόλιθου, η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια το χρόνο, και το πλεόνασμα απειλεί να μειώσει τις τιμές για το εγχώριο αργό, ακόμα και αυτό το φθινόπωρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν τις εξαγωγές πετρελαίου στον Καναδά, εφόσον το ακατέργαστο πετρέλαιο καταναλώνεται ή ραφινάρεται εκεί. Και η Pemex, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού, αναμένει να εισάγουν σύντομα αμερικάνικο αργό μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής ή απευθείας.

Οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να πείσουν το Κογκρέσο να ανατρέψει πλήρως την απαγόρευση, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της βενζίνης και να ενθαρρύνει περισσότερο το fracking, κάτι που οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα έχει επικίνδυνες συνέπειες. Αλλά με την Ασία να διψά για πετρέλαιο για να ικανοποιήσει τη ζήτηση στα καύσιμα και τα πετροχημικά και την Ευρώπη να επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από τη Ρωσία, και άλλες χώρες προτρέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόσουν αυτό που έχει διακηρύξει εδώ και δεκαετίες: το ελεύθερο εμπόριο.

Το θέμα της δικαιοσύνης ήρθε στο προσκήνιο προ μηνών, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν δύο υποθέσεις στον ΠΟΕ κατά της Κίνας, την οποία κατηγορούν ότι αποθησαυρίζει πρώτες ύλες και σπάνιες γαίες. «Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο περιμένουν να δουν αν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τα ίδια πρότυπα ανοικτού εμπορίου σε αγαθά που δεν έχουν έλλειψη στη δική τους οικονομία, ενώ απαιτούν αυτά τα πρότυπα από τους άλλους» αναφέρει το Ινστιτούτο Brookings σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τις συνέπειες της άρσης της απαγόρευσης. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το γεγονός πως επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να πάρουν αμερικανικό πετρελαίου, ενώ σε άλλες απαγορεύεται η εξαγωγή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ασυμβίβαστο με το παγκόσμιο εμπορικό δίκαιο.

Μια έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου τον Αύγουστο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ο περιορισμός των ΗΠΑ για τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε δύσκολα να συμβιβαστεί με τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου του 1994.

Διπλωματία του πετρελαίου

Ενώ οι πηγές δεν αποκάλυψαν που οδηγούν οι συνομιλίες, οι συζητήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση των εξαγωγών ως έναν τρόπο για να ενισχυθούν οι σχέσεις με τους συμμάχους που υποστήριξαν τις κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχουν προκύψει και άλλοι παραγωγοί, αλλά οι κυρώσεις μείωσαν κατά το ήμισυ τις εξαγωγές πετρελαίου του μέλους του ΟΠΕΚ. Ο Νιλ Μπράουν, ένας πρώην ανώτερος σύμβουλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η χαλάρωση της απαγόρευσης θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Το να υποστηρίξουμε μια απαγόρευση θα ήταν υποκριτικό, δήλωσε ο Μπράουν, ο οποίος είναι πλέον στο KKR Global Institute.

Η πίεση για να χαλαρώσει η απαγόρευση δημιουργείται σταθερά. Ο Κάρελ ντε Χουχτ, ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να απελευθερωθούν τώρα, αν πρόκειται να ολοκληρωθεί η ευρύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-χιε ζήτησε τον περασμένο μήνα από μία αντιπροσωπεία αμερικανών ρεπουμπλικάνων βουλευτών να πιέσουν το Κογκρέσο να στείλει στη χώρα περισσότερα συμπυκνώματα πετρελαίου. Η Μόνα Σάτφεν, πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και νυν εταίρος της Macro Advisory Partners LLP, δήλωσε σε εκδήλωση στο Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την παγκόσμια ενεργειακή πολιτική αυτό το μήνα, ότι μια μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, όπως αυτή που προκύπτει από την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τις εξαγωγές. Σε αντίθετη περίπτωση, η αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί στα επόμενα στάδια των μακροχρόνιων εμπορικών συνομιλιών με εταίρους από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, είπε.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα