Σκωτία: Στην τελική ευθεία η κρίσιμη ψηφοφορία

Μετά από μια παθιασμένη καμπάνια που διήρκεσε δύο χρόνια, αλλά αναφερόταν σε ιστορία αιώνων, οι Σκωτσέζοι κατευθύνονται στις κάλπες για να επιλέξουν εάν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ή θα αποσχιστούν και θα γίνουν ένα ανεξάρτητο έθνος. Αν το «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας επικρατήσει, το αποτέλεσμα θα σημάνει την πιο δραματική συνταγματική αλλαγή στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, από την ένωσή τους το 1707. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς θα δημιουργηθεί το νεότερο κράτος του κόσμου και θα λήξει μια ένωση η οποία κάποτε επέβλεψε μια αυτοκρατορία που περιέβαλε τον κόσμο

και θριάμβευσε σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Εάν επικρατήσει το «όχι», το αποτέλεσμα θα φέρει τον πρωθυπουργό της Βρετανία Ντέιβιντ Κάμερον αντιμέτωπο με προκλήσεις από το Συντηρητικό Κόμμα του, όσον αφορά τις υποσχέσεις που έδωσε για μεγαλύτερη αυτονομία της Σκωτίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκστρατεία του Άλεξ Σάλμοντ υπέρ της ανεξαρτησίας. Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι - το 97 τοις εκατό του εκλογικού σώματος - έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων και 16χρονων και 17χρονων που απέκτησαν το εκλογικό δικαίωμα για πρώτη φορά. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ένα ρεκόρ προσέλευσης με πάνω από 80 τοις εκατό στα περίπου 2.600 εκλογικά κέντρα, που εκτείνονται από τα αστικά κέντρα ως τα απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα νησιά. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 10 μ.μ.

Το πλήρες αποτέλεσμα αναμένεται το πρωί της Παρασκευής, όταν Σκωτσέζοι θα μάθουν αν η γη τους θα ξεκινήσει ένα δραματικό νέο κεφάλαιο. Οι Άγγλοι - που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στα 60 εκατομμύρια και πλέον του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου - δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, το αποτελέσματα του οποίου θα μπορούσε να έχει σοκαριστικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στο έθνος –που περιλαμβάνει, επίσης, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία έδειξαν ένα αποτέλεσμα στην κόψη του ξυραφιού. Παρά την ένταση της συζήτησης, ορισμένα ζητήματα παραμένουν άλυτα, όπως το νόμισμα που θα χρησιμοποιείται από μια ανεξάρτητη Σκωτία σε περίπτωση «ναι».

Επίσης, το ενδεχόμενο απόσχισης θα μπορούσε να εγείρει βαθιά ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Κάμερον. Ο Σάλμοντ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σκωτίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί αν το κόμμα του χάσει στο δημοψήφισμα. Ένα μεγάλο θέμα αν κερδίσει το «ναι» είναι το μέλλον των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων που βασίζονται στη Σκωτία, τα οποία το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα του Σάλμοντ θέλει να εκδιώξει.

Το ερώτημα της ψήφου είναι σύντομο και απλό: «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;» Αλλά οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου «ναι» είναι δυνητικά μεγάλες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους διεθνείς ρόλους που θα κληθεί να διαδραματίσει η υποβαθμισμένη Βρετανία και η νέα ανεξάρτητη Σκωτία. Η ώθηση για το δημοψήφισμα ξεκίνησε όταν το κόμμα του Σάλμοντ – που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο και ελάχιστοι του έδιναν σημασία- κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2011, κάτι που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις με τον Κάμερον το 2012 και στο σημερινό δημοψήφισμα. Αρχικά, ο Βρετανός ηγέτης φάνηκε βέβαιος για τη νίκη, αλλά καθώς η ψηφοφορία πλησίαζε, η ψαλίδα έκλεινε.

Σε ένα συλλαλητήριο στο Περθ το βράδυ της Τετάρτης, ο Σάλμοντ είπε στους οπαδούς του ότι η ψηφοφορία είναι «ευκαιρία μιας ζωής και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο». «Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες σε όλη τη Σκωτία που κοιτάζουν στον καθρέφτη και ξέρουν ότι η στιγμή έχει έρθει. Είναι η επιλογή μας, η ευκαιρία μας και η στιγμή μας» είπε, αντανακλώντας την αισιοδοξία του. Στην τελική δημόσια ομιλία τους για την ψηφοφορία, ο Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος που αναδείχθηκε σε κορυφαίο υποστηρικτή της εκστρατείας ενάντια στην ανεξαρτησία, είπε στη Γλασκώβη την Τετάρτη ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία δεν θα παραμείνει άλλο σιωπηλή». «Θα οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί», είπε. «Αυτό που έχουμε χτίσει μαζί, θυσιάζοντας και μοιράζοντας, ας μην αφήσουμε να το διχάσει ο στενός εθνικισμός».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα