Μυρίζει η ιδεολογία;

Συντηρητικοί και φιλελεύθεροι δεν μυρίζουν το ίδιο στους υποψήφιους συντρόφους τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στην επιθεώρηση American Journal of Political Science, οι άνθρωποι μπορούν κυριολεκτικά να οσφραίνονται την ιδεολογία - και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσα πολλά ζευγάρια έχουν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις. Ή, όπως λέει και ο τίτλος της μελέτης, «η ομοιοτυπική σύζευξη στην ιδεολογία θα μπορούσε να λειτουργεί μέσω οσφρητικών στοιχείων».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πολιτική επιστήμονα

του Brown University, Rose McDermott, διαπίστωσαν ότι, σε ένα μικρό αλλά σημαντικό βαθμό, οι άνθρωποι προτιμούν τη μυρωδιά του σώματος όσων ψηφίζουν το ίδιο με αυτούς. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι μακροχρόνιοι σύντροφοι συμφωνούν στην πολιτική περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εκτός από τη θρησκεία. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν αυτό είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται σε καθαρά κοινωνικούς παράγοντες, ή αν η βιολογία παίζει κάποιο ρόλο. Για να ελέγξουν τη σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και των κομματικών προτιμήσεων, οι ερευνητές μελέτησαν 146 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών από «μια μεγάλη πόλη στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες». Χρησιμοποίησαν μια κλίμακα επτά σημείων για να προσδιοριστεί το πολιτικό φάσμα τους. Έστειλαν 21 από αυτούς στο σπίτι τους -10 φιλελεύθερους και 11 συντηρητικούς –με σαπούνι και σαμπουάν χωρίς άρωμα και μια γάζα κολλημένη στην μασχάλη τους. Τους είπαν να μην καπνίζουν, να μην πίνουν, να μην χρησιμοποιούν αποσμητικό ή άρωμα, να μην κάνουν σεξ, να μην φάνε αρωματικά τρόφιμα, να μην κοιμηθούν με ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα και να μην σταθούν κοντά σε ισχυρές οσμές.

Επέστρεψαν τα μαξιλάρια με τις οσμές στη μασχάλη τους 24 ώρες αργότερα. Στη συνέχεια, 125 συμμετέχοντες μύρισαν τα μαξιλάρια, κάνοντας ένα διάλειμμα μεταξύ των οσφρήσεων για να καθαρίσει η ρινική θαλάμη τους, με άρωμα ελαίου μέντας. Οι συμμετέχοντες, που ποτέ δεν είχαν δει τους ανθρώπους των οποίων τις μυρωδιές είχαν αξιολογήσει, βαθμολόγησαν την ελκυστικότητα κάθε δείγματος στη μασχάλη σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5.

Οι συμμετέχοντες βρήκαν τη μυρωδιά όσων είχαν παρόμοια ιδεολογία με τη δική τους πιο ελκυστική από ό,τι των ατόμων με αντίθετες απόψεις. «Φαίνεται ότι η φύση ρυθμίζει τα πράγματα έτσι ώστε οι πολιτικά ομοϊδεάτες να είναι πιο ελκυστικοί στους άλλους, ασυνείδητα», έγραψαν οι ερευνητές. Η εξέλιξη μπορεί να το εξηγήσει. «Η γονεϊκή ομοιότητα στις αξίες αυξάνει την πιθανότητα αυτά τα άτομα να είναι σε θέση να παραμείνουν μαζί αρκετό καιρό για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με επιτυχία στην ενήλικη ζωή», γράφουν οι ερευνητές. Ή, με άλλα λόγια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσετε παιδιά με κάποιον που συμφωνείτε, παρά με κάποιον με τον οποίον διαφωνείτε. Και η μυρωδιά σας προειδοποιεί για τις πιθανότητες μιας μακροπρόθεσμης, επιτυχημένης σχέσης.

Η σύνδεση μεταξύ μυρωδιάς και πολιτικής προτίμησης μπορεί επίσης να σχετίζεται με το πώς οι γονείς μεταφέρουν τις προτιμήσεις τους για ορισμένες μυρωδιές στα παιδιά τους. «Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους γύρω από ιδεολογικά ομοίους τους» έγραψαν οι ερευνητές. «Αν οι κοινωνικές συμπεριφορές συνδέονται με την οσμή, όπως υποστηρίζει η βιβλιογραφία, τότε ένας μηχανισμός με τις προτιμήσεις οσμών μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά και μπορεί να λειτουργήσει μέσω της επιλογής συντρόφου της μητέρας τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι κοινωνικές διαδικασίες μπορεί να οδηγούν σε κάποιους τρόπους, μέσω των οποίων τα άτομα προτιμούν εκείνους που η ιδεολογική ‘μυρωδιά’ ταιριάζει με τη δική τους».

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μυρωδιά δεν είναι το μόνο, όσον αφορά την έλξη. Πολλά πράγματα, όπως οι συνειδητές επιλογές και άλλες φυσικές ορμές μπορούν να επηρεάσουν το ποιον θα επιλέξουμε για σύντροφο. Η μυρωδιά πιθανόν να παίζει έναν λεπτό ρόλο, επηρεάζοντας τις ορμόνες και τις συναισθηματικές αλλαγές. Και φυσικά, κάποια ζευγάρια αψηφούν αυτό το επιστημονικό συμπέρασμα.

www.washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα