Πόσο φυσιολογικό είναι να βλέπεις τον Ιησού σε ένα ψωμί τοστ;

Συχνά, στα Μέσα εμφανίζεται μια είδηση σχετικά με κάποιον που ισχυρίζεται ότι βλέπει θρησκευτικές εικόνες σε ένα κράκερ, έναν μετρητή ισχύος, το κέλυφος μιας χελώνας, ή - πιο συχνά- σε ένα ψωμί τοστ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cortex, αυτό είναι «απόλυτα φυσιολογικό», λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται «παρειδωλία προσώπου και είναι η απατηλή αντίληψη ανύπαρκτων προσώπων» που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του μετωπιαίου

φλοιού, του μέρους του εγκεφάλου που βοηθά στην παραγωγή «προσδοκιών» για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα αντικείμενο, και του οπίσθιου οπτικού φλοιού, του τμήματος που επεξεργάζεται την εικόνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο - σε συνεργασία με κινεζικά πανεπιστήμια- πραγματοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου σε 20 συμμετέχοντες και τους έδειξαν εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή και αποτελούνται από δυσδιάκριτα σχήματα. Σε κάποιους είπαν εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να δουν εικόνες ενός προσώπου, ενώ σε άλλους είπαν ότι θα δουν ένα γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου. Και στις δύο περιπτώσεις, περίπου το 35 % είδε μια απατηλή εικόνα η οποία δεν υπήρχε.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι κοινό για τους ανθρώπους να βλέπουν ανύπαρκτα χαρακτηριστικά, επειδή το ανθρώπινο μυαλό είναι μοναδικό καλωδιωμένο να αναγνωρίζει πρόσωπα, έτσι ώστε ακόμη και όταν υπάρχει μόνο μια μικρή υπόδειξη των χαρακτηριστικών του προσώπου ο εγκέφαλος να το ερμηνεύει αυτόματα ως πρόσωπο» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Kang Lee, του Ινστιτούτου Μελετών του Παιδιού Eric Jackman στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο Lee είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τον Ιησού ή την Παναγία σε τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα μπορεί να τα βλέπουν επειδή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους επηρεάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να βλέπουν τη ζωή.

Οι ερευνητές Ana Gantman και Jay Van Bavel από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συζήτησαν πρόσφατα παρόμοια ευρήματα, σε ένα βασικό άρθρο του Απριλίου στους New York Times. Σε κάποια πειράματα «τόνισαν κάποιες σειρές γραμμάτων» σε μια οθόνη υπολογιστή και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες αν μπορούσαν να δουν μια λέξη. Μερικές από τις λέξεις που εμφανίστηκαν είχαν «ηθικό περιεχόμενο (αρετή, κλοπή, Θεός) και άλλες όχι (εικονικός, ατσάλι, συντροφιά). Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν σωστά σειρές γραμμάτων ως λέξεις πιο συχνά όταν σχηματίζονταν λέξεις που είχαν σχέση με την ηθική (με ακρίβεια 69 τοις εκατό) από ό,τι όταν σχηματίζονταν ανήθικες λέξεις (με ακρίβεια 65 τοις εκατό) και βάφτισαν αυτό το φαινόμενο «moral pop-out effect», συγκρίνοντάς το με την εμπειρία του να βλέπει κάποιος φαγητό όταν είναι πεινασμένος.

http://time.com/90810/its-perfectly-normal-to-see-jesus-in-toast-study-says/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα