Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Η Αυστραλία είναι το πιο ευτυχισμένο βιομηχανοποιημένο έθνος στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τα μέλη του σύμφωνα με 11 διαφορετικά κριτήρια, τα οποία θεωρεί απαραίτητα για μια ευτυχισμένη ζωή. Ο Δείκτης Ευτυχίας του είναι το προϊόν δεκαετούς έρευνας, όπως σημειώνει η Romina Boarini, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης της ευημερίας και της προόδου του ΟΟΣΑ.

Διαφέρει από άλλους δείκτες, λόγω της υψηλής ποιότητας των δεδομένων και της διαδραστικότητας με τους χρήστες, πρόσθεσε.

Ο ΟΟΣΑ άρχισε να ερευνά παράγοντες που συμβάλουν στην ευτυχία και την ευημερία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μελετώντας δείκτες όπως το εισόδημα και ο πλούτος, παράλληλα με άλλους που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως η συμμετοχή στα κοινά. Άλλοι δείκτες που χρησιμοποιούνται αφορούν την υγεία και την εκπαίδευση, την ποιότητα του τοπικού περιβάλλοντος, την προσωπική ασφάλεια και τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι Αυστραλοί απολαμβάνουν ποιότητα ζωής άνω του μέσου όρου, σύμφωνα με την έκθεση. Η χώρα κατατάσσεται στην κορυφή όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, η οποία εξετάζει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Έρχεται επίσης άνω του μέσου όρου, στη λίστα των 36 χωρών, όσον αφορά την ποιότητα του περιβάλλοντος, την κατάσταση της υγείας, της στέγασης, την προσωπική ασφάλεια, την απασχόληση και τις αποδοχές, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την υποκειμενική ευημερία, τις κοινωνικές σχέσεις και το εισόδημα και τον πλούτο.

Η έρευνα χρησιμοποιεί επιστημονικά στοιχεία για να βρει τι κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους, επιτρέποντάς τους να αποφασίσουν ποια κριτήρια είναι τα πιο σημαντικά για αυτούς και να αξιολογήσουν ανάλογα την κάθε κατηγορία. Εκείνοι που θεωρούν ότι το περιβάλλον ή η ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής είναι το κλειδί για την ευτυχία τους, μπορούν να ενισχύσουν την αξία αυτών των κριτηρίων στη δική τους κατάταξη και να δουν πώς συγκρίνονται σε σχέση με τους ανθρώπους που δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα όπως η εκπαίδευση ή το εισόδημα. Σύμφωνα με τους 60.000 ανθρώπους που έχουν μοιραστεί τις απόψεις τους μέχρι στιγμής, ο πιο σημαντικός παράγοντας για να είναι ευτυχισμένος είναι η ικανοποίηση από τη ζωή, με την υγεία και την εκπαίδευση να ακολουθούν με μικρή διαφορά.

«Υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την χώρα καταγωγής, την ηλικία, και το φύλο» αναφέρει η έκθεση. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία πιστεύουν πως η προσωπική ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την ευημερία και αυτοί στην Λατινική Αμερική εκτιμούν περισσότερο την εκπαίδευση, λέει ο ΟΟΣΑ. Οι Αυστραλοί υποστηρίζουν ότι το πιο πολύτιμο είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αν και παραδόξως αυτή είναι η μόνη κατηγορία στην οποία βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Δύο χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία, λείπουν από το φετινό top 10 και αντικαταστάθηκαν από τη Φινλανδία στον αριθμό εννέα και τη Νέα Ζηλανδία στο νούμερο 10.

Στον πάτο της κατάταξης των 36 βιομηχανοποιημένων εθνών είναι Έλληνες (στην 34η θέση), οι οποίοι υποφέρουν από την χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σύμφωνα με τον ΟΟΑΣΑ, το Μεξικό (35η θέση), όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια και η Τουρκία (36η θέση), η οποία έχει πολύ χαμηλούς δείκτες στους τομείς του εισοδήματος και της κατοικίας, καθώς και στην ικανοποίηση από τη ζωή και την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής.

Αλλά ακόμη και οι χώρες που βρίσκονται στη βάση της λίστας, έχουν λόγους να είναι ευχαριστημένες. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι κατηγορίες της υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο, ενώ στο Μεξικό υπάρχουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Η Τουρκία, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται σε πολλά σημεία από τις υπόλοιπες βιομηχανοποιημένες χώρες, είναι άξια συγχαρητηρίων για την πρόοδό της όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες στη λίστα του ΟΟΣΑ είναι οι εξής:

1 . Αυστραλία
2 . Νορβηγία
3 . Σουηδία
4 . Δανία
5 . Καναδάς
6 . Ελβετία
7 . ΗΠΑ
8 . Φινλανδία
9 . Ολλανδία
10 . Νέα Ζηλανδία

http://edition.cnn.com/2014/05/05/business/oecd-quality-of-life/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα