Aντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ

Ημέρα πένθους το Σάββατο στην Μαριούπολη που θρηνεί τουλάχιστον είκοσι νεκρούς, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την Παρασκευή όταν ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει και να ελέγξει πλήρως την πόλη με τεθωρακισμένα τα οποία συνάντησαν την αντίσταση κυρίως πολιτών. Η ανταλλαγή πυρών και με ενόπλους φιλορώσους ήταν σφοδρή κυρίως κατά τη διάρκεια απόπειρας των δεύτερων να καταλάβουν την έδρα της αστυνομίας. Ένα 24ωρο μετά, πάντως, οι τοπικές αρχές

υποστήριζαν ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις ήταν μόνο 4 και οι τραυματίες 39, ότι οι φιλορώσοι είχαν καταφέρει να συλλάβουν το διοικητή της αστυνομίας και ότι ο στρατός δεν ελέγχει ακόμη την πόλη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ανατολικά, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ παράδεχτηκε, για άλλη μια φορά, το προφανές: ότι πολύ μεγάλο τμήμα του ντόπιου πληθυσμού υποστηρίζει τους ρωσόφιλους ενόπλους. Ο Τουρτσίνοφ μίλησε για «στήριξη στις λεηλασίες και στην τρομοκρατία» και για «θύματα της ρωσικής προπαγάνδας», προσπαθώντας να αιτιολογήσει γιατί η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και της εθνοφρουράς δεν έχει τα αποτελέσματα που αναμένονταν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει, το κυριότερο είναι ότι μέσα από τα ίδια τα λόγια του Τουρτσίνοφ (που δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις, γίνεται σαφές ότι υπάρχει σοβαρό λαϊκό έρεισμα στα ανατολικά της χώρας, υπάρχει περισσότερο μια μαζική έκφραση αγανάκτησης παρά μόνο το ξεδίπλωμα ενός σχεδιασμού από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους συνεργάτες του όπως το Κίεβο επιμένει να παρουσιάζει τα τεκταινόμενα.

Τα αιματηρά γεγονότα στην Μαριούπολη καταδίκασε η Ουάσινγκτον επιρρίπτοντας την ευθύνη στους «φιλορώσους ακτιβιστές». Αντίθετα, ο ΟΑΣΕ καταδίκασε τη χρήση βίας από του ουκρανικό στρατό κατά πολιτών και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν.

Την ίδια ώρα, για νέα προβοκάτσια σε βάρος τους κάνουν λόγους οι φιλορώσοι ακτιβιστές στο Ντονέτσκ σχολιάζοντας την είδηση ότι κάποιοι δικοί τους ένοπλοι κράτησαν ομήρους για επτά ώρες συνεργείο του Ερυθρού Σταυρού και τους απελευθέρωσαν αφού χτύπησαν πολύ έναν από αυτούς. Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ένα περιστατικό», ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο τοπικές πηγές του Ερυθρού Σταυρού, ότι το συνεργείο συνελήφθη με τις υποψίες της «κατασκοπείας» καθώς στους κόλπους του συγκαταλεγόταν και ένας Γάλλος που δεν είχε καμία σχέση με τον Ερυθρό Σταυρό.

Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα, από την έδρα των φιλορώσων ακτιβιστών στο Ντόνετσκ εκδόθηκε ανακοίνωση που διευκρίνιζε ότι καμία δική τους περιπολία ή ομάδα δεν ενεπλάκη σε κανένα περιστατικό με τον Ερυθρό Σταυρό και ότι με βάση τις δικές τους πληροφορίες οι ένοπλοι που εμπλέκονται στο περιστατικό λεηλάτησαν και κάποια φαρμακευτικά αποθέματα. Επίσης, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποιεί κανονικά τις αποστολές του στην περιοχή χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ συχνά συνοδεύονται οι εργαζόμενοί του από φιλορώσους ακτιβιστές για ασφάλεια.

Σε αυτό το κλίμα, έντασης, πένθους αλλά και τεράστιας οργής που συνεχίζει να βράζει ιδίως στην Οδησσό, διεξάγεται την Κυριακή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι της επαρχίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάντσκ από την Ουκρανία, δηλαδή της λεγόμενης περιοχής του Ντονμπάς, της πλουσιότερης, σε υπέδαφος και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, περιοχή της Ουκρανίας. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα παρά την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος ζήτησε να «αναβληθεί για να γίνει διάλογος». Τόνιζαν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Οδησσό και στην Μαριούπολη, αλλά και περιστατικά σαν την ομιλία του κυβερνήτη της επαρχίας του Χερσόν, στην νότια Ουκρανία, ο οποίος στις τελετές για νίκη επί των Ναζί την Παρασκευή χαρακτήρισε «απελευθερωτή » τον Χίτλερ και «κατακτητές» τα σοβιετικά στρατεύματα, προκαλώντας γιουχαϊσματα μεταξύ και των παρευρισκομένων βετεράνων, «δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου».

Πηγές: bbc, reuters, voice of Russia, Russia Today, Kiyev Post, Interfax

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα