Πώς το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζει το Brexit

12:35 9/6/2017 - Πηγή: Antinews

Οι Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι το στοίχημα της Τερέζα Μέι θα αποδώσει: η άποψη στις πρωτεύουσες της ΕΕ ήταν ότι μία ενισχυμένη βρετανίδα πρωθυπουργός θα ήταν σε θέση να κάνει τους αμήχανους συμβιβασμούς που απαιτούνται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο, με τις συνομιλίες του Brexit να ξεκινούν στις 19 Ιουνίου, η προοπτική η Μέι να βγει από τις εκλογές

αποδυναμωμένη - ή εντελώς ζημιωμένη- προκαλούσε πανικό σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούσαν απογοητευμένοι, καθώς τα προσεκτικά σχεδιασμένα διαπραγματευτικά τους σχέδια συγκρούστηκαν με την απρόβλεπτη ψήφο του βρετανικού λαού, ενώ τα exit polls έδειχναν ότι η Μέι δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο των 326 εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. "Δεν ενδιαφερόμαστε πράγματι πάρα πολύ για την πλειοψηφία, το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια συντριβή που έρχεται ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από την πλειοψηφία της", δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Καρλ Μπιλντ, πρώην συντηρητικός σουηδός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter: "Θα μπορούσε να επιφέρει αναστάτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια. Ενός κακού μύρια έπονται. Το τίμημα που πληρώνεται για την έλλειψη αληθινής ηγεσίας". Η πολιτική αναταραχή είναι απίθανο να αλλάξει τις θεμελιώδεις πολιτικές θέσεις της ΕΕ, αλλά σε περίπτωση ενός ασταθούς κοινοβουλίου οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν θα γνωρίζουν με ποιον θα διαπραγματευτούν, πότε θα είναι έτοιμοι ή αν οι προοπτικές πολιτικής θα συμφωνούν με όσα υποστήριξε η Μέι πριν από τις εκλογές.

"Δεν χορεύουμε και δεν πανηγυρίζουμε για την αβεβαιότητα", δήλωσε ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στις προετοιμασίες από την πλευρά της ΕΕ. "Θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, και ήταν ήδη αρκετά περίπλοκα". Από πρακτικής απόψεως, η ΕΕ θα είναι ανοικτή για να δώσει στο Γουέστμινστερ χρόνο για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, είτε πρόκειται για μερικές εβδομάδες είτε για δύο μήνες. Ωστόσο, εάν υπάρχει αδιέξοδο στο Γουέστμινστερ, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει προθυμία να παραταθούν οι προθεσμίες.

Η διετής προθεσμία του άρθρου 50 - 29 Μαρτίου 2019 - είναι πιθανό να διατηρηθεί προς το παρόν. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν διατίθενται να αφήσουν το έπος του Brexit να περάσει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019. Η ανυπομονησία με το Λονδίνο αυξανόταν μετά από μια εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από κάποια σκληρή αντιευρωπαϊκή ρητορική. "Η διάθεση είναι να τους αφήσουμε να φύγουν", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. Όσον αφορά την πολιτική, η πλευρά της ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική οπτική γωνία με τους Βρετανούς, μόλις είναι έτοιμοι.

Όλες οι προετοιμασίες του Μισέλ Μπαρνιέ, του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, βασίστηκαν στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια προσέγγιση που αφήνει την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση και τον έλεγχο της μετανάστευσης. Υπήρχε επίσης μια άποψη στην ΕΕ ότι μια ισχυρή Μέι θα μπορούσε να επιτύχει τις συμφωνίες στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να τις πουλήσει στα εχθρικά μίντια στη Βρετανία και στους σκληρούς του κόμματός της.

Ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής του προϊσταμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στο Politico τον περασμένο μήνα: "Χρειαζόμαστε έναν πολύ ισχυρό διαπραγματευτή ο οποίος θα ενώσει ολόκληρο το έθνος. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Βρετανοί, καθώς είναι πραγματιστές, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη".

Η αδύναμη εκλογική απόδοση της Μέι έχει προκαλέσει σύγχυση στο Brexit, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον το ανθεκτικό κόμμα της πρωθυπουργού, απογοητευμένο από μια κακή προεκλογική εκστρατεία, θα μπορέσει να είναι επικεφαλής της χώρας στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και αν επιβιώσει η πρωθυπουργός, θα είναι πιο ευάλωτη στην πίεση σε σχέση με αυτό που ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήριζε "άκρα" στο κόμμα της, μεταξύ άλλων από ορισμένους ευρωσκεπτικιστές που θα προτιμούσαν η Μέι να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Κάποιοι υπουργοί των Τόρις εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα πρέπει να γίνουν και δεύτερες εκλογές φέτος, δημιουργώντας ένα κενό ακριβώς τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις του Brexit είναι έτοιμες να αρχίσουν. Εάν γίνουν και δεύτερες εκλογές, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να πολεμήσει την αμφισβήτηση που υποσχέθηκε να επιβλέπει ένα "μαλακότερο" Brexit, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της παραμονής στην ενιαία αγορά, ενδεχομένως καταλήγοντας σε κοινό σκοπό με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Εάν η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας επανεξετάσει την έξοδο από την τελωνειακή ένωση, αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα στα σχέδια διαπραγματεύσεων που διατύπωσε η Επιτροπή.

Περισσότερο ανησυχητικό για την ένωση θα ήταν η περιορισμένη πιθανότητα ενός βρετανού πρωθυπουργού που θα ζητάει να παραμείνει στην ενιαία αγορά, με κάποιες ειδικές ρυθμίσεις για να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό θα δοκιμάσει τις θεμελιώδεις αρχές της ένωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαίρεσης μεταξύ των 27.

Εντούτοις, στο μεγαλύτερο μέρος της, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, οι διπλωμάτες της ΕΕ θεωρούν ότι το αποτέλεσμα μεταθέτει τις πιθανότητες περισσότερο προς ένα πιο ήπιο Brexit, αντί να αυξάνει την πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης, σκληρής εξόδου χωρίς συμφωνία απόσυρσης. "Είναι μονόδρομος, θεωρώ", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ από ένα βόρειο κράτος-μέλος. "Δεν μπορούν να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή από αυτήν με την οποία ξεκίνησαν".

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι μια ακόμα ανησυχία. Η ΕΕ θα έβλεπε κάποιον πολιτικό κίνδυνο για το Brexit, εάν το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης παίξει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας. Το γεγονός ότι το κυρίαρχο κόμμα της Ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασίζει σχετικά με την κυβερνητική πολιτική θα μπορούσε να "δέσει τα χέρια" του διαπραγματευτή της Βρετανίας σε ευαίσθητα θέματα πέρα από τα σύνορα, καθώς και να αυξήσει περαιτέρω τις πολιτικές εντάσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι εργασίες για το πώς θα χειριστεί μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στο Γουέστμινστερ χωρίς σταθερή κυβέρνηση θα αρχίσουν από σήμερα στις Βρυξέλλες. Μια επιλογή θα ήταν να αρχίσουν οι τεχνικές συνομιλίες σε επίσημο επίπεδο. Ωστόσο, η πλευρά της ΕΕ δεν βρίσκει νόημα σε αυτό, δεδομένου ότι τα πρώτα μεγάλα κωλύματα θα είναι πολιτικά.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα