Βρετανία Exit Polls: Πρώτη αλλά χωρίς αυτοδυναμία η Theresa May

08:29 9/6/2017 - Πηγή: Antinews

Προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May με 314 έδρες δίνουν τα exit polls των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, έναντι του Εργατικού Κόμματος του Jeremy Corbyn που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 266 έδρες. Με βάση τα exit polls το κόμμα της Theresa May δεν δείχνει να εξασφαλίζει πλειοψηφία.

Την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls,

καταλαμβάνει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LIB DEM) με 14 έδρες. Τρεις έδρες κερδίζει το Κόμμα της Ουαλίας (PC) και μία έδρα οι Πράσινοι. Καμία έδρα δεν εξασφαλίζει το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ην. Βασιλείου (UKIP).

Πάντως το BBC σχολιάζει ότι η αυτοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη. "Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει το BBC. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα σε 76 από τις συνολικά 650 έδρες, παίζεται.

Αν τα exit polls αποδειχθούν σωστά τότε το κόμμα των Συντηρητικών έχει χάσει 17 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, το κόμμα των Εργατικών είναι ενισχυμένο κατά 34 έδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα έχει χάσει 22 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κερδίσει 6 έδρες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι "απολύτως καταστροφική για την Theresa May και το Συντηρητικό Κόμμα".

Τα επίσημα αποτελέσματα

Γύρω στη 01.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων, με τους Εργατικούς να κερδίζουν δυο παραδοσιακά τους προπύργια, του Newcastle και του Νοτίου Sunderland.

May: Αν χάσω έξι έδρες, θα χάσω τις εκλογές

Μάλιστα, και η ίδια η πρωθυπουργός Theresa May σε ανάρτησή της στα social media είχε δηλώσει πως εάν χάσει μόλις έξι έδρες, τότε θα χάσει τις εκλογές και ο Jeremy Corbyn θα είναι αυτός που θα καθίσει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη.


Theresa May ✔@theresa_may

If I lose just six seats I will lose this election and Jeremy Corbyn will be sitting down to negotiate with Europe: https://www.facebook.com/TheresaMayOfficial/posts/1737355726281193 …

12:03 μ.μ. - 20 May 2017

9.1229.122 Retweet 7.7507.750 "μου αρέσει"

Τα exit polls πραγματοποίησαν η IPSOS Mori σε συνεργασία με την GFK για λογαριασμό του BBC, του ITV και του SKY.

"Δύσκολη η συμμετοχή μας σε κυβερνητικό συνασπισμό"

Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (οι οποίοι σύμφωνα με τα exit polls καταλαμβάνουν 14 έδρες), ΜένζιςΚάμπελ, δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Πλειοψηφικό σύστημα

Οι κάλπες στα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 00.00 ώρα Ελλάδος. Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Οι Βρετανοί, ανά περιφέρεια, επιλέγουν έναν μόνο υποψήφιο και επί της ουσίας εκλέγεται ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος. Συνεπώς, εκλέγονται 650 βουλευτές από κάθε μια περιφέρεια. Για να προκύψει πλειοψηφία, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με άλλα λόγια το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας είναι πλειοψηφικό και όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, γεγονός που δεν επιτρέπει από τα ποσοστά των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει απευθείας εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τελικό κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2015, τα exit-polls προέβλεπαν ότι οι Συντηρητικοί του τότε πρωθυπουργού David Cameron (που ως εκείνη τη στιγμή συγκυβερνούσαν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες) θα αποσπούσαν λιγότερες από τις μισές έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων. Ωστόσο, την επαύριο των εκλογών αποδείχθηκε, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της μεταπολεμικής εκλογικής ιστορίας της Βρετανίας, ότι οι Συντηρητικοί είχαν αναδειχθεί αυτοδύναμοι, με μικρή πλειοψηφία εδρών.

Στο δρόμο για το Brexit

Το μεγαλύτερο διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι ότι το κόμμα που θα βγει, θα κατευθύνει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από το πολύκροτο διαζύγιό του με τις σκληρές Βρυξέλλες, καθορίζοντας πιθανότατα την ταυτότητα της χώρας για τις επόμενες γενιές.

Η May προκήρυξε τις εκλογές μόλις επτά μήνες πριν με την αιτιολογία ότι η αντιπολίτευση απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η ψηφοφορία θα οδηγούσε σε μια πιο ενωμένη Βουλή, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη του Ην. Βασιλείου απέναντι στις Βρυξέλλες. H May στοιχημάτιζε ότι οι Tories θα αύξαναν την ισχνή πλειοψηφία των 17 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων κερδίζοντας ισχυρότερο πρόσταγμα. Αυτό θα περιόριζε παράλληλα την εξάρτησή της από τη στήριξη των μελών του κοινοβουλίου που επιθυμούν την πλήρη διάρρηξη των θεσμικών σχέσεων με την ΕΕ, δηλαδή ένα πιο σκληρό Brexit, από ό,τι εκείνη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα