Πώς ο ανεκτίμητος Απόλλων γλίτωσε από το e bay και «εξαφανίσθηκε»

Χαμένο επί αιώνες, ένα σπάνιο χάλκινο άγαλμα του θεού Απόλλωνα βρέθηκε μυστηριωδώς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αμέσως κατασχέθηκε από την αστυνομία και «εξαφανίστηκε». Το αξιοσημείωτο εύρημα έχει κάνει τη φαντασία των αρχαιολόγων να οργιάζει, αλλά η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πότε θα επανεμφανίσει το μπρούτζινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος ή πού θα εκτεθεί.

Ένας ντόπιος ψαράς λέει ότι βρήκε το 500 κιλών άγαλμα στον βυθό της θάλασσας τον περασμένο Αύγουστο

και το μετέφερε στο σπίτι με ένα γαϊδουράκι, αγνοώντας την αξία του αλιεύματός του. Κάποιοι μάντεψαν αμέσως την αξία του και για λίγο το άγαλμα εμφανίστηκε στον ιστότοπο eBay προς πώληση αντί 500.000 δολαρίων, τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας. Η αστυνομία της ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία κυβερνά την απομονωμένη παλαιστινιακή περιοχή, το άρπαξε, λέγοντας πως ερευνά την υπόθεση.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να πάρουν στα χέρια τους τον Απόλλωνα - προς μεγάλη τους απογοήτευση - και αντ' αυτού έχουν αρκεστεί σε μερικές θολές φωτογραφίες του ανέπαφου αγάλματος, ξαπλωμένο πάνω σε μια κουβέρτα με Στρουμφάκια. Απ' όσο μπορούν να εκτιμήσουν, το άγαλμα κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα π.Χ., γεγονός που σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον 2.000 ετών.

«Είναι μοναδικό. Κατά μία έννοια θα έλεγα ότι είναι ανεκτίμητο. Είναι σαν να ρωτά κάποιος ποια είναι η αξία της Τζοκόντα στο Λούβρο» δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Ταραγκόν, ιστορικός της Γαλλικής Βιβλικής και Αρχαιολογικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. «Είναι πολύ-πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άγαλμα που δεν είναι φτιαγμένο από μάρμαρο ή πέτρα, αλλά από μέταλλο» είπε στο Reuters. Η καλή κατάσταση του αγάλματος υποδηλώνει ότι εντοπίστηκε στην ξηρά και όχι στη θάλασσα, επεσήμανε ο Ταραγκόν, εκτιμώντας ότι η πραγματική τοποθεσία της ανακάλυψής του δεν αποκαλύφθηκε για να αποφευχθούν διαφωνίες για την κυριότητά του. «Δεν βρέθηκε στη θάλασσα ή σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος […] είναι πολύ καθαρό. Όχι, βρέθηκε στην ξηρά σε στεγνό μέρος» σχολίασε.

Ο Παλαιστίνιος ψαράς Τζουντάτ Γραμπ αφηγείται μια διαφορετική ιστορία. Ο 26χρονος Παλαιστίνιος ισχυρίζεται ότι είδε μια ανθρώπινη μορφή να κείτεται στα ρηχά, περίπου 100 μέτρα από την ακτή, βόρεια των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας. Αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για ένα πτώμα, όμως όταν βούτηξε για να δει καλύτερα συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα άγαλμα. Ο ίδιος είπε ότι του πήρε τέσσερις ώρες για να το βγάλει στην ακτή με τη βοήθεια συγγενών του. «Ένιωσα ότι ήταν ένα δώρο από το Θεό» είπε στο Reuters. «Η οικονομική μου κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και περιμένω για την αμοιβή μου». Η μητέρα του ήταν λιγότερο ευτυχής όταν είδε το γυμνό Απόλλωνα να μεταφέρεται στο σπίτι, απαιτώντας να καλυφθούν τα απόκρυφα σημεία του. «Η μητέρα μου είπε: τι καταστροφή έφερες μαζί σου, καθώς κοίταζε το τεράστιο άγαλμα», δήλωσε ο Ghrab.
Η αλλοιωμένη πράσινο-καφέ μορφή δείχνει το νεαρό, γυμνασμένο θεό όρθιο. Έχει ένα τεντωμένο χέρι, με την παλάμη του χεριού του προς τα πάνω. Έχει πυκνά, σγουρά μαλλιά και αγναντεύει σοβαρά τον κόσμο, έχοντας στο ένα του μάτι προφανώς μια μπλε πέτρα και στο άλλο μια κενή μαύρη σχισμή.

Ο Ghrab λέει ότι έκοψε ένα από τα δάχτυλα για να το πάει σε έναν εμπειρογνώμονα, νομίζοντας ότι ήταν χρυσό. Εν αγνοία του, ένας από τους αδελφούς του έκοψε άλλο ένα δάχτυλο για τον ίδιο σκοπό. Αυτό έλιωσε σε ένα κοσμηματοπωλείο...

Τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε μια πολιτοφυλακή της Χαμάς σύντομα ανέλαβαν την ευθύνη του αγάλματος και σε κάποια φάση ο Απόλλωνας εμφανίστηκε στο eBay, με τον πωλητή να λέει στον αγοραστή να έρθει και να το πάρει από τη Γάζα. Αυτό θα ήταν πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, όμως, καθώς η Γάζα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Δεν είναι σαφές αν υπήρχαν δυνητικοί αγοραστές, αλλά όταν οι πολιτικές αρχές της Χαμάς έμαθαν για το αντικείμενο, διέταξαν την αστυνομία να το πάρει. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Τουρισμού της Γάζας δήλωσαν στο Reuters ότι το άγαλμα δεν θα εκτεθεί στο κοινό μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα σχετικά με το ποιος προσπάθησε να το πουλήσει.

Ωστόσο, ο Ahmed al- bursh, διευθυντής του υπουργείου αρχαιολογίας, είπε ότι το είχε δει και υποσχέθηκε ότι ο Ghrab θα λάβει μια ανταμοιβή όταν το θέμα επιλυθεί.
«Είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, μια σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη» δήλωσε. Μόλις η αστυνομία αφήσει το άγαλμα, το υπουργείο του σχεδιάζει να το επισκευάσει και να το εκθέσει στη Γάζα. «Διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης επικοινωνήσει μαζί μας και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με τη διαδικασία συντήρησης», είπε, προσθέτοντας ότι ένα μουσείο στη Γενεύη και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ήθελαν να το πάρουν με τη μορφή δανείου. Όπως και Ghrab, ο al-bursh είπε ότι το άγαλμα είχε βρεθεί στη θάλασσα. Ο ιστορικός Ταραγκόν είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν την πραγματική θέση της αποκάλυψής του.

Περίπου 5.000 χρόνια ιστορίας βρίσκονται κάτω από την άμμο της Λωρίδας της Γάζας, την οποία κυβερνούσαν κατά καιρούς στην αρχαιότητα Αιγύπτιοι, Φιλισταίοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Σταυροφόροι. Ο Μέγας Αλέξανδρος πολιόρκησε την πόλη και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός την επισκέφθηκε. Ωστόσο, οι τοπικοί αρχαιολόγοι δεν έχουν κάνει πολλές εκσκαφές. «Ένα άγαλμα εκείνης της εποχής θα πρέπει να βρισκόταν σε συγκρότημα, σε ένα ναό ή ένα παλάτι. Εάν ήταν σε ναό, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα αντικείμενα λατρείας στην περιοχή», είπε ο Ταραγκόν, προσθέτοντας ότι ήλπιζε η Χαμάς να εκτιμήσει την αξία του.

http://www.theguardian.com/science/2014/feb/10/priceless-bronze-statue-apollo-gaza-strip

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα