Πέντε καθημερινές τεχνολογίες που δεν θα υπάρχουν σε 5 χρόνια

Με την ταχύτητα που αναπτύσσεται η τεχνολογία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα έχουμε στην καθημερινή μας ζωή σε πέντε χρόνια, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε τι δεν θα υπάρχει. Ιδού πέντε προϊόντα τεχνολογίας που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα «πεθάνουν» στην επόμενη πενταετία.


Blu-ray/DVD players

Netflix, Netflix, Netflix. Είναι εκπληκτικό, αλλά η διάλυση των Blu-ray και DVD οφείλεται

σε μία εταιρεία. Υπήρχαν και άλλοι παίκτες στην πολιτιστική στροφή προς το streaming ταινιών, αλλά η Netflix είναι ότι τα iTunes σε ταινίες on demand. Παρεμπιπτόντως, το iTunes προσφέρει επίσης ενοικιάσεις ταινιών.

Τα Blu-ray players ήταν η «αφρόκρεμα» όσον αφορά την παρακολούθηση ταινιών για μερικά χρόνια, αλλά το 2013 αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος ανάπτυξής τους στην αγορά. Δεδομένων της ευκολίας χρήσης, της προσβασιμότητας και της ποιότητας, το Netflix θα συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς προσφέρει 4K streaming κατά τα επόμενα χρόνια, κάνοντας τα Blu-ray players σύντομα ένα ωραίο συλλεκτικό κομμάτι, για μια θέση ακριβώς δίπλα στο VCR σας.


Μεμονωμένα GPS αυτοκινήτου

Μέσα σε έξι χρόνια σχεδόν, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια iPhone και Android smartphones έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο και όλες αυτές οι συσκευές έχουν πρόσβαση σε λογισμικό χαρτογράφησης. Συνδυάστε λοιπόν αυτό το στοιχείο με τη διάδοση των GPS αυτοκινήτων, τα οποία ήταν πολύ διαδεδομένα στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 2000... Από όταν τα smartphones άρχισαν να προσφέρουν δυνατότητες GPS το 2008, οι πωλήσεις των μεμονωμένων συσκευών GPS για τα οχήματα έχουν σημειώσει μείωση 15-20 τοις εκατό ανά έτος.

Με κόστος μεταξύ 75 και 350 δολαρίων, οι αυτόνομες μονάδες GPS για τα οχήματα από εταιρείες όπως η Garmin και η TomTom έχουν ήδη χάσει τη βιωσιμότητά τους (αν και αυτές οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν επιτυχία με μονάδες GPS για την κωπηλασία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες) και κατά πάσα πιθανότητα θα «εξαφανισθούν» από την αγορά σε πέντε χρόνια. Καθώς η τεχνολογία στις μπαταρίες επιτρέπει περισσότερο χρόνο στη χρήση smartphones και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν νέα αυτοκίνητα με ενσωματωμένο σύστημα GPS, η αυτόνομη μονάδα GPS θα πάψει να είναι μια επιλογή στο εγγύς μέλλον.


Dial -up Internet

Το dial-up Internet υπάρχει ακόμα και οι άνθρωποι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν. Στην πραγματικότητα, το 3 τοις εκατό των Αμερικανών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν dial -up Internet. Αυτό σημαίνει 9 εκατομμύρια άτομα, όσο και ο πληθυσμός του New Jersey. Μόνο το 65 τοις εκατό των Αμερικανών σήμερα έχουν ευρυζωνικές συνδέσεις. Χάρη στην αναγκαιότητα του Διαδικτύου και τις νέες εναλλακτικές λύσεις για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες, αυτό δεν θα κρατήσει πολύ.

Οι εταιρείες του Διαδικτύου αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι άνθρωποι σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές απαιτούν πρόσβαση σε ευρυζωνικές ταχύτητες. Οι επεκτάσεις θα συνεχιστούν κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέρει χάρη στο Connect America Fund της FCC, που έχει ως στόχο να φέρει την ευρυζωνικότητα σε 7 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν μπορούν να τη λαμβάνουν σήμερα. Σε συνδυασμό με τις επεκτάσεις από εταιρείες καλωδιακής και νέες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως το δορυφορικό Internet (το οποίο φτάνει σήμερα ταχύτητες 15Mbps), το dial-up Internet τελικά θα εκλείψει.


Φθηνές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Apple για αυτό. Το 2010 κυκλοφόρησε το iPhone 4 και η κάμερά του ανάγκασε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να βελτιώσουν την ποιότητα της κάμερας, σε σημείο που οι φωτογραφικές μηχανές κάτω των 200 δολαρίων να θεωρούνται ξεπερασμένες. Υπάρχουν ακόμα μερικοί καταναλωτές που προτιμούν το οπτικό zoom ή τη διάρκεια ζωής μπαταρίας μιας φθηνής ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής από αυτήν στο smartphone τους, αλλά με το ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών, σύντομα και αυτοί θα εκλείψουν.

Σε πέντε χρόνια, εταιρείες όπως οι Nikon, Canon και Sony θα έχουν τελειώσει με τις φωτογραφικές μηχανές χαμηλού κόστους και θα εστιάσουν στην αγορά ακριβών και εξειδικευμένων μηχανών, καθώς οι υπόλοιποι θα καλύπτονται από τα smartphones.


Κλειδιά αυτοκινήτου

Μία από τα πιο γρήγορες αλλά και λιγότερο συζητημένες αλλαγές που θα συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι η εξάλειψη των «κλασικών» κλειδιών αυτοκινήτου και η εισαγωγή των έξυπνων κλειδιών τα νέα οχήματα από τους κατασκευαστές. Παραδόξως, η απομάκρυνση των κλασικών κλειδιών αυτοκινήτου έγινε χωρίς πολύ φασαρία από τους καταναλωτές. Με πλεονεκτήματα, όπως η είσοδος χωρίς κλειδί, η έναρξη με το πάτημα ενός κουμπιού και η εκκίνηση από μακριά, οι αγοραστές των νεότερων οχημάτων έχουν απολαύσει τα οφέλη του νέου έξυπνου συστήματος (αν και πολλοί εξακολουθούν να καταλήγουν να κλειδώνονται έξω από τα αυτοκίνητά τους αν φύγουν από το αυτοκίνητο ενώ ο κινητήρας ζεσταίνεται).

Όμως, όσο γρήγορα ήρθαν στο προσκήνιο τα έξυπνα κλειδιά, άλλο τόσο γρήγορα μπορεί να αντικατασταθούν από τα smartphones. Με εφαρμογές όπως το OnStar RemoteLink που προσφέρει η Chevrolet, η οποία σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε και να βάλετε μπρος το αυτοκίνητό σας με μια εφαρμογή, το μέλλον των κλειδιών αυτοκινήτου μπορεί να βρεθεί σε ένα κατάστημα app. Είτε κολλήσουμε στα έξυπνα κλειδιά, είτε προχωρήσουμε σε κάτι πιο πρωτοποριακό σε πέντε χρόνια, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα κλειδιά αυτοκινήτου που χρησιμοποιούμε τα τελευταία 70 χρόνια περίπου θα αποτελούν παρελθόν.

techland.time.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα