Πώς αντιστράφηκε η κατηγορία για τον Όσκαρ Πιστόριους

Σε ανατροπή της ετυμηγορίας, από ανθρωποκτονία σε δολοφονία, προχώρησε το δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής, στην υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους. Ο Ολυμπιονίκης, ο οποίος είχε σκοτώσει τον Φεβρουάριο του 2013 την φίλη του Ρίβα Στίνκαμπ, πυροβολώντας την τέσσερις φορές μέσα από την πόρτα της τουαλέτας, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εκτίοντας την πενταετή ποινή του. Μετά την αλλαγή της ετυμηγορίας σε φόνο, θα επιστρέψει στο δικαστήριο προκειμένου να οριστεί νέα ποινή.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο

της Νοτίου Αφρικής, το κατώτερο δικαστήριο δεν υπολόγισε τον ενδεχόμενο δόλο, αν δηλαδή ο Πιστόριους ήξερε ότι ο θάνατος θα ήταν ένα πιθανό αποτέλεσμα των ενεργειών του. Ο δικαστής Έρικ Λιτς χρειάστηκε 53 λεπτά για να διαβάσει την απόφασή του. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Πιστόριους διέπραξε φόνο, καθώς πυροβόλησε ενώ ήξερε ότι κάποιος ήταν πίσω από την πόρτα, και έριξε τέσσερις σφαίρες σε ένα μικρό δωμάτιο -άρα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι οι ενέργειές του θα σκότωναν όποιον βρισκόταν εκεί. Αποφάσισαν ομόφωνα ότι επρόκειτο για δολοφονία.

"Η ταυτότητα των θυμάτων του είναι άσχετη με την ενοχή του," είπε ο δικαστής. Επαίνεσε το χειρισμό της δικαστή Μασίπα που χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιουργεί η "λάμψη της διεθνούς προσοχής". Πλέον, η δικαστής Μασίπα θα αποφασίσει την ποινή. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είπε πότε θα ληφθεί η απόφαση. Αλλά αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατόν. Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θέλουν πολύ αυτή η δίκη να μην παραταθεί άλλο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Πιστόριους θα επιστρέψει στη φυλακή. Η ελάχιστη ποινή για φόνο δευτέρου βαθμού στην χώρα είναι τα 15 έτη. Αλλά η δικαστής μπορεί να εξετάσει και άλλους παράγοντες, όπως την αναπηρία του. Εν ολίγοις, ο Όσκαρ Πιστόριους δεν προέβλεψε τις πιθανές συνέπειες των πράξεών του, αν και θα έπρεπε. Κατά την άποψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, "έπαιξε με ζωή του προσώπου που βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου και έπρεπε να έχει προβλέψει τον θάνατο".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα