Τζον κερι: eimaστε κοντα σε λυση του κυπριακου...

22:30 3/12/2015 - Πηγή: Fimotro
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ...
και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως «μια ενωμένη Κύπρος θα γίνει φάρος ειρήνης σε μια περιοχή αβεβαιότητας».

Όπως είπε «ο κόσμος χρειάζεται ένα νησί ειρήνης αρμονίας και ευημερίας στην Μεσόγειο». Ο κ. Κέρι επεσήμανε πως το κυπριακό δεν είναι βάρος που μόνο οι Κύπριοι πρέπει να σηκώσουν και για αυτό οι ΗΠΑ
στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως η χώρα του είναι επικεντρωμένη στο Κυπριακό με πολλές επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Υποστήριξε πως τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι το έδαφος κινείται και υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος. Είμαι πεπεισμένος, είπε, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μπροστά με οφέλη και για τις δύο πλευρές, αλλά αυτό χρειάζεται δουλειά και δεν θα γίνει αυτόματα.

Ο κ. Κέρι δήλωσε εντυπωσιασμένος «και από τον Νίκο και τον Μουσταφά» που εργάζονται πραγματικά για την ειρήνη. Χρειάζονται είπε, τη στήριξη των ΗΠΑ και τη στήριξη όλων των Κυπρίων καθώς μια βιώσιμη λύση θα φέρει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία σε όλο το νησί.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να δοθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια από τη χώρα του, καθώς «αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου»

Καταλήγοντας ανέφερε πως συνάντησε Κύπριους που πέρασαν τη ζωή τους στη σκιά της τραγικής διαίρεσης και «δεν πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος».
Keywords
Τυχαία Θέματα