Ποιος είναι ο «νέος Οσάμα Μπιν Λάντεν»;

Από όλους τους εξέχοντες ηγέτες του Τζιχάντ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι , επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (Isis), είναι από τους πιο μυστηριώδεις. Και το μυστήριό του, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο μετά την κατάληψη της Μοσούλης από την ομάδα του.

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «νέο Οσάμα Μπιν Λάντεν», έχει επικηρυχθεί για 10 εκατ. δολάρια, μόνο δύο εικόνες του είναι γνωστές και, σε αντίθεση με το nom de guerre του δεν γεννήθηκε στη Βαγδάτη, αλλά 78 μίλια βόρεια, στην πόλη Σαμάρα. Φιλόδοξος και βίαιος, η φήμη του ως μαχητικός ηγέτης και

οργανωτής οφείλεται τόσο στην αποδιοργάνωση των άλλων ανταρτικών ομάδων στη Συρία όσο και στην κακή απόδοση του ιρακινού στρατού αυτή την εβδομάδα.
Ο Μπαγκντάντι λέγεται ότι κρατά ένα χαμηλό προφίλ, ακόμη και μεταξύ των ίδιων των ένοπλων υποστηρικτών του, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 7.000 μαχητές. Δεν είναι ο τύπος που μαγνητοσκοπεί δηλώσεις σε βίντεο: κάποια ρεπορτάζ υποστηρίζουν - ίσως φανταστικά – ότι φοράει μια μάσκα όταν συναντά τους διοικητές του, κάτι που του έδωσε το παρωνύμιο «ο αόρατος σεΐχης». Αυτό που είναι γνωστό για τον Μπαγκντάντι – του οποίου τα ψευδώνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα Αμπού Ντούα και δρ Ιμπράημ Αουάντ Ιμπραήμ Αλί αλ Μπαντρί αλ Σαμαράι - προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από ιστοσελίδες του Τζιχάντ που περιγράφουν τη σταδιοδρομία και τα επιτεύγματα ή τις δηλώσεις του.

Γεννημένος το 1971 σε μια θρησκευόμενη οικογένεια, ο Μπαγκντάντι απέκτησε ένα διδακτορικό στον τομέα της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.
Υπάρχουν ανταγωνιστικές εκδοχές για το πώς ήρθε στον τζιχάντ. Κάποιος υποστηρίζει ότι ήταν ένας μαχητής του τζιχάντ κατά την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν. Άλλοι επισημαίνουν τα τέσσερα χρόνια που κρατήθηκε στο στρατόπεδο Μπούκα ως την αιτία της ριζοσπαστικοποίησης του.
Μια άλλη παραλλαγή περιγράφει πώς, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, κλήθηκε γρήγορα στην αναδυόμενη Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπό τον Αμπού Μουσάμπ υπό αλ-Ζαρκάουι, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο λαθρεμπόριο ξένων μαχητών στο Ιράκ και αργότερα ως «εμίρης» της Ράουα, μιας πόλης κοντά στα συριακά σύνορα. Εκεί, προεδρεύοντας στο δικό του ή δικαστήριο της σαρία, κέρδισε τη φήμη του βίαιου, εκτελώντας δημοσίως όσους ήταν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις - η ίδια βιαιότητα που έχει γίνει γνωστή σε όσους ζουν στη Συρία υπό τον έλεγχο της ομάδας του.

Ο Μπαγκντάντι κήρυξε και δίδαξε σε διάφορα τζαμιά και προφανώς ηγήθηκε πολλών μικρότερων ομάδων μαχητών πριν προαχθεί σε μια θέση στο Ματζλίς αλ-Σούρα (το κοινοβούλιο) των μουτζαχεντίν και των δικαστικών συμβουλίων του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, που προώθησε τον Μπαγκντάντι να διαδεχθεί τους προηγούμενους δύο ηγέτες, Αμπού Ομάρ αλ- Μπαγκντάντι και Αμπού Χαμζά αλ-Μουχατζίρ. Μαθαίνοντας ίσως από τον διαβόητο προκάτοχό του στο Ιράκ τον ιορδανό ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι - τον οποίο επέπληξε σε επιστολή της η κεντρική Αλ-Κάιντα για τις υπερβολές της βιαιότητάς του - εξέχοντες υποστηρικτές του Μπαγκντάντι έχουν προσπαθήσει να προβάλλον έναν ηγέτη ανοιχτό σε συζητήσεις με τους ηγέτες των φυλών.
Τίποτα από αυτά δεν είναι απόλυτα συνεπές με την άνοδό του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ το 2010 - και αργότερα της Isis - κατά την οποία δολοφόνησε εξέχοντες σουνίτες, καθώς και σιίτες πολίτες σε βομβιστικές επιθέσεις.
Πράγματι, μέρος του προβλήματος είναι ότι ο χαρακτήρας του Μπαγκντάντι - όπως παρουσιάζεται μέσα από τα γραπτά μελετητών του τζιχάντ οι οποίοι τον στηρίζουν - έχει σχεδιαστεί για να τον κάνει πιο ευπρόσδεκτο και να τον παρουσιάσει σκόπιμα, όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, ως «φιλόσοφο του Τζιχάντ», ενισχύοντας ίσως τα διαπιστευτήριά του για την ηγεσία στο πλαίσιο του ευρύτερου κόσμου του Τζιχάντ.
Ένα μέτρο της επιτυχίας αυτής της τακτικής είναι το πώς η Isis, υπό τον Μπαγκντάντι, έχει γίνει η ομάδα που καταλήγουν χιλιάδες επίδοξοι ξένοι μαχητές του Τζιχάντ. Στη συνέχεια, μια μονομερής ανακοίνωση έγινε ότι είχε δημιουργήσει μια νέα ομάδα που θα συγχωνευθεί με μία αντίπαλη θυγατρική της Αλ-Κάιντα που δραστηριοποιούνταν στη Συρία, τη Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα. Ήταν μια δήλωση που αμφισβητήθηκε τόσο από την Τζαμπχάτ όσο και από τον ηγέτη των Κεντρικών της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος ήταν κατά του Μπαγκντάντι.

Έξι μήνες πριν αυτό θεωρήθηκε μια στιγμή σοβαρής ύβρεως. Σήμερα οι αναλυτές αναρωτιούνται αν, μετά την επιτυχία της Isisστο Ιράκ, ο Μπαγκντάντι έχει επισκιάσει τον Ζαουάχρι στην Αλ-Κάιντα. Τον αν αυτή η πορεία θα συνεχιστεί, θα εξαρτηθεί από τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι πρόσφατες πορείες των διοικητών του Τζιχάντ έχουν την τάση να είναι μικρές μετά την άνοδό τους στο προσκήνιο και την κακή φήμη τους. Και, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο Ιράκ, ο Μπαγκντάντι και οι οπαδοί του θα πρέπει να διαπραγματευτούν το ίδιο πολύπλοκο ναρκοπέδιο των ανταγωνιστικών συμφερόντων των σουνιτών - συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων συμμάχων του στις ομάδες ανταρτών του Μπάαθ, που είναι ιδεολογικά πολύ διαφορετικά. Αυτές οι τριβές οδήγησαν στην πτώση της προηγούμενης ενσάρκωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Αυτό έχει ήδη προδιαγραφεί στη Συρία όπου, φέτος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου παιχνιδιού για να συγχωνευθεί με την Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα, άλλες ομάδες ανταρτών παραπονέθηκαν ότι η Isisκαι ο Μπαγκντάντι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εδραίωση της κυριαρχίας του στις κατειλημμένες πόλεις και όχι για τον πόλεμο κατά του Άσαντ. Τουλάχιστον δεν είναι καθόλου μυστήριο το τι θέλει ο Μπαγκντάντι. Πιστεύει ότι οι μουσουλμάνοι του κόσμου θα πρέπει να ζουν κάτω από ένα ισλαμικό κράτος που διέπεται από τον νόμο της σαρία, για το οποίο το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία ενός χαλιφάτου που θα εκτείνεται στη Συρία και το Ιράκ.

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/12/baghdadi-abu-bakr-iraq-isis-mosul-jihad

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα