H κυβέρνηση προαναγγέλλει μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Έχοντας στα χέρια τους τα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν την αποτυχία της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τον επόμενο χειμώνα. Έπρεπε να παγώσει η χώρα και να καταρρεύσουν τα έσοδα προκειμένου να καταλάβει η τρόικα ότι μια ακόμη εμμονική στάση της, ένα ακόμη μέτρο που ζήτησε να επιβληθεί τελικά απέτυχε με πάταγο.

Σύμφωνα

με τα στοιχεία:

Τη σεζόν 2012- 2013 που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο, καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.Τη σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.Μόνο στο 4μηνο Ιανουαρίου –Απριλίου φέτος, η τρύπα στα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων (Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ) αυξήθηκε στα 564 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα (έναντι των στόχων) από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκε στα 382 εκατ. ευρώ και 182 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με απλά λόγια; Χιλιάδες Έλληνες πάγωσαν γιατί δεν άναβαν τα καλοριφέρ. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πνίγηκαν στην αιθαλομίχλη και ταυτόχρονα τα ταμεία έχασαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να επιστραφούν στην κοινωνία με τη μορφή βοηθημάτων.

Και παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ επιμένει να μιλά για νέα μέτρα και να ρίχνει νερό στο μύλο του Αλέξη. Με τέτοια μέτρα θα μας σώσουν; Καλύτερα να καταστραφούμε, άλλωστε αυτά τα γράφαμε από το χειμώνα που βλέπαμε ότι πρόκειται για μια πολιτική εντελώς αδιέξοδη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα