Τσίπρας: «Εμπρός μαρς αριστερά» για να γίνουμε εξουσία

Από την ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, δύο σημεία έχουν ιδιαίτερο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το φθινόπωρο είναι ένα πολύ πιθανό χρονικό σημείο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και το δεύτερο αφορά στην εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, όπου κατήγγειλε ακόμη και προσπάθειες εξαγοράς βουλευτών, προσθέτοντας ότι «δε θα βρεθεί

κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο».

Κατά τ’ άλλα τα όσα ανέφερε για τον ανασχηματισμό και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, για το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο της γραμμής της Κουμουνδούρου που έχει χαραχθεί πολύ πριν από τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο αυτό το οποίο ξεχώρισε στην ομιλία Τσίπρα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και ύφους ήταν η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στο αριστερό ακροατήριο του κόμματος. Στο σκληρό πυρήνα της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται απ’ το ΚΚΕ ή αισθάνονται κομμουνιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ανοιχτός στην κοινωνία και στις συμμαχίες που προωθούν έστω και ένα βήμα την ανατροπή, καμία ταλάντευση ως προς το εύρος της συστράτευσης των δυνάμεων που απαιτεί η πρόκληση της ανατροπής» προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κλειστός στο δέλεαρ της εξουσίας και στο στρογγύλεμα ιδεών, θέσεων και προγράμματος για να γίνει αποδεκτός».

Προεκτείνοντας μάλιστα αυτές τις σκέψεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν κάποιοι ελπίζουν, υπολογίζουν ότι η πορεία μας προς την εξουσία θα μας απομακρύνει από τις ιδέες μας και το ριζοσπαστισμό μας, θα απογοητευτούν. Δε θα μας φοβίσουν, ούτε θα μας αποπλανήσουν» και κατέληξε λέγοντας ότι «μας θέλουν κεντρώους στις θέσεις και αριστεριστές στις συμμαχίες. Δηλαδή νερόβραστους και απομονωμένους. Τους λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ηγεμονικός, ριζοσπαστικός και πρωτοπόρος στο λαό».

Σ’ αυτές τις δηλώσεις Τσίπρα πρέπει κανείς να προσθέσει και όλες εκείνες τις αναφορές του για τους «αγώνες των εργαζομένων», τη δύναμη των «κινημάτων» και τους «λαϊκούς αγώνες», τις υπογραμμίσεις του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε «κάθε χώρο δουλειάς» και να είναι «μπροστάρης στους αγώνες».

Δεν πρόκειται για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την εδώ και καιρό χαραγμένη πορεία του προς το Κέντρο. Ούτε πρόκειται για προσπάθεια κατευνασμού του Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας που στην πραγματικότητα έχουν περιθωριοποιηθεί. Πρόκειται για κάτι άλλο περισσότερο σημαντικό το οποίο το έδειξε στην Κουμουνδούρου και η κάλπη των εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Πρόκειται για τις διαρροές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στ’ αριστερά του και χάρη στις οποίες παρουσίασε μια μικρή ανάκαμψη το ΚΚΕ, κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Την ίδια ώρα στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένας σημαντικός πυρήνας «κανονικών» και όχι γιαλατζί αριστερών ψηφοφόρων. Όλοι αυτοί έχουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά, ανησυχίες ακόμη και καχυποψία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία. Πολύ δε περισσότερο, τα πράγματα επιβαρύνει για το ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η μάζα αυτή των ψηφοφόρων δεν τρέφει και ιδιαίτερη εκτίμηση για τη στάση ανοχής και συμβιβασμού με την ηγεσία Τσίπρα που κρατάει η Αριστερή Πλατφόρμα και τα ηγετικά της στελέχη.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι τη δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων μπορεί να τους τη δώσει μόνο η μέγιστη δυνατή συσπείρωση του αριστερού κόσμου και κατ’ επέκταση και η απόσπαση δυνάμεων απ’ το ΚΚΕ. Τα ταλαντευόμενα στοιχεία, ο «μεσαίος χώρος» θα ακολουθήσει μόλις δει τη ροή, τη φορά και τη δυναμική των πραγμάτων.

Περίπου αυτό έγινε το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεύτερη δύναμη με το σύνθημα της «αριστερής κυβέρνησης» και τις επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ για να αποψιλώσει την εκλογική του βάση. Σε κάθε περίπτωση όπως φαίνεται και απ’ τα τωρινά αποτελέσματα η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συναρτάται άμεσα απ’ την πορεία του ΚΚΕ που σύμφωνα και με τις ποιοτικές έρευνες έχουν σχεδόν την ίδια κοινωνική αναφορά. Και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου.

Σ’ αυτήν την ανάγκη πατάνε όλες αυτές οι ασυνήθιστα μαζεμένες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε μία μόνο ομιλία για την «αριστεροσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του, την ώρα πάντως που δεν πήρε τίποτα από όσα έχει πει τελευταία με κορυφαίο το «ανήκουμε στη Δύση».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα