Η υποτίμηση του ευρώ βασικό θέμα ενόψει ευρωεκλογών κατά τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας

Η υποτίμηση του ευρώ θα πρέπει να γίνει ένα από τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ή αλλιώς Βιομηχανίας) Αρνώ Μοντεμπούρ στην οικονομική ιστοσελίδα Les Echos. Υποστήριξε ότι αν γινόταν μια υποτίμηση της τάξης του 10%, θα ενισχυόταν σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας, καθώς θα διευκολύνονταν οι εξαγωγές: θα βελτιωνόταν το εμπορικό ισοζύγιο, θα αυξανόταν κατά 1,2

% ο δείκτης ανάπτυξης, θα μειωνόταν κατά 12 δισεκατομμύρια το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και θα καθίστατο δυνατή η δημιουργία περίπου 150.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο Μοντεμπούρ υποστήριξε ότι το ευρώ πρέπει να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα μέσα από την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων έναντι της «αναποτελεσματικής ορθόδοξης τακτικής που ακολουθούν οι Βρυξέλλες». Σημείωσε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για υποτίμηση αλλά για «επάνοδο σε λογικό και ανεκτό επίπεδο» συμπληρώνοντας ότι την περίοδο 2012 – 2013 η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε κατά 10% και έναντι του γιέν κατά 40%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%, η ιαπωνική κατά 2,5% ενώ αυτή της ευρωζώνης κατά 0,2%. «Το ισχυρό ευρώ είναι σαν να τιμωρεί την εξαγωγική βιομηχανία, τη γαλλική εξαγωγική βιομηχανία, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της πολυαναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης εν μέσω μιας σοβαρής κρίσης ανταγωνιστικότητας. Πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η αλλόκοτη κατάσταση» κατέληξε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μοντεμπούρ εκφράζει τη συγκεκριμένη άποψη. Ήδη, από πέρυσι το Φεβρουάριο είχε θέσει επί τάπητος ζήτημα υποτίμησης του κοινού νομίσματος για λόγους ανταγωνιστικότητας. Στις πρώτες του δηλώσεις είχε επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι αν και έχει ως πρώτο στόχο να αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό, θα μπορούσε στο πλαίσιο των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συνθηκών να γίνει λίγο πιο πραγματιστική και λιγότερο δογματική. «Χρειάζονται προσπάθειες για να επανέλθει η τάξη στα δημόσια οικονομικά αλλά το να πιστεύει κανείς ότι αυτό θα γίνει μόνο με φόρους και με περικοπές δαπανών, είναι ακραίο» είχε τότε δηλώσει.

Στο θέμα επανήλθε, με ηχηρό τρόπο, και τον Οκτώβριο, όταν μιλώντας στην Ένωση των Γάλλων Βιομηχάνων (MEDEF) επαναδιατύπωσε την ίδια άποψη επιμένοντας ότι όταν μιλά κανείς για υποτίμηση κατά 10% αναφέρεται ουσιαστικά σε 10 λεπτά του ευρώ. Υποστήριξε δε ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι ευεργετική για τα προϊόντα made in France. Και έγινε πιο επιθετικός λέγοντας ότι το ευρώ «δεν ανήκει στη Γερμανία. Ανήκει σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Και εφόσον ανήκει και σε όλους εμάς, έχουμε και εμείς λόγο γι αυτό».

Η γαλλική κυβέρνηση επισήμως δεν φέρεται να έχει θέσει τέτοιο ζήτημα στις Βρυξέλλες. Εντούτοις, τη σημασία του έχει το γεγονός ότι ουδέποτε αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Μοντεμπούρ, ο οποίος πλέον δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτήν την άποψη, τουλάχιστον στη Γαλλία. Τον Ιανουάριο, το Γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης (EAC), ένα συμβουλευτικό σώμα, διατύπωσε ακριβώς την ίδια άποψη σε έκθεση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι αρκετά «επεκτατική», ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή και η πιστωτική αγορά ιδιαίτερα κατακερματισμένη. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι μια υποτίμηση του ευρώ κατά 10% θα ενίσχυε κατά 11% τις γαλλικές εξαγωγές. Συμπληρώνει ότι πιθανότατα θα δημιουργούνταν ορισμένα προβλήματα στις εισαγωγές καθώς θα μειωνόταν κάπως η αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως όσον αφορά πετρελαϊκά προϊόντα, όμως το ΑΕΠ θα αυξανόταν τελικά κατά 0,6% σε ένα χρόνο και κατά 1% σε δύο χρόνια. Οι συντάκτες της έκθεσης δεν χαρακτηρίζουν υπερτιμημένο το ευρώ αλλά εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση απαιτεί άλλου είδους πολιτική.

Η άποψη αυτή φέρεται να συμφωνεί με όσους οικονομολόγους εκτιμούν ότι πλέον καταγράφονται σαφή δείγματα αποπληθωρισμού παντού στην ευρωζώνη, με μοναδική ίσως εξαίρεση τη Γερμανία, και ότι μια νομισματική αντιμετώπιση του ζητήματος, δηλαδή μια υποτίμηση του ευρώ, πιθανώς να είναι η μοναδική λύση.

Το αν τελικά το Παρίσι θα θέσει ανοιχτά ζήτημα υποτίμησης του ευρώ, ή θα προχωρήσει σε διπλωματικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, μένει να φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλοί εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τους χαμηλούς έως υποτακτικούς τόνους που η κυβέρνηση Ολλάντ τηρεί απέναντι στο Βερολίνο, καθώς οι αγωνιώδεις προσπάθειές της για τερματισμό της ανόδου της ανεργίας και για στήριξη των γαλλικών βιομηχανιών δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα