Παράταση του Μνημονίου θέλουν οι δανειστές

(Ανανεωμένο) Άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με παράταση του Μνημονίου για τουλάχιστον ένα μήνα, προωθούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, που συνήθως είναι ο Τόμας Βίζερ. Όπως ανέφερε αυτός ο παράγοντας, στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή

Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση - σε πρώτη φάση - του υφιστάμενου προγράμματος και - σε δεύτερη - τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

Όπως τόνισε η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος διάσωσης προτού κλείσουν για τα Χριστούγεννα τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, διότι μια νέα πιστωτική γραμμή δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως.

«Είμαι πρόθυμος να δουλέψω στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά τα κοινοβούλια δεν είναι», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν αυτή την παράταση.

Ανέφερε ακόμη ότι στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για πιστωτική γραμμή και τεχνική παράταση ταυτόχρονα, αν και θεωρεί απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια της απάντησης της τρόικας η οποία ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ζήτησε να εφαρμοστεί το Plan B με τα πολύ σκληρά μέτρα, αμέσως κι όχι αν διαπιστωθεί απόκλιση στον προϋπολογισμό.

Όπως όλα δείχνουν η τεχνητή παράταση του μνημονίου είναι η μόνη λύση για να μη μείνει η χώρα στον αέρα από τις αρχές του έτους. Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο χρονικό διάστημα; Διότι αν είναι πάνω από ένα μήνα τότε η κυβέρνηση έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Πώς θα πάει σε Προεδρικές εκλογές και θα αναζητήσει 180 βουλευτές έχοντας ένα μνημόνιο στην πλάτη της; Επίσης με ποιους όρους θα γίνει κάτι τέτοιο και πότε θα μπορεί η κυβέρνηση να πει ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο κι ότι γίνεται κάτι και για το μεγάλο πρόβλημα του χρέους.

Μια παράταση μπορεί τεχνικά να λύνει άλλα τεχνικά θέματα, αλλά ουσιαστικά δε λύνει το βασικότερο. Την αβεβαιότητα στην οικονομία και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Με την τρόικα να εμφανίζεται απίστευτα σκληρή, ακόμη μια παράταση απλά θα δίνει παράταση στο μπάχαλο και θα οδηγεί ακόμη πιο κοντά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα