Ουκρανική Κρίση: Θορυβημένο το Βερολίνο από την επιθετική στάση του ΝΑΤΟ

18:05 9/3/2015 - Πηγή: Antinews

Η εύθραυστη μεν, ισχύουσα δε, κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Η πιο ενδιαφέρουσα κριτική για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη διένεξη Μόσχας – Κιέβου προέρχεται από τον 59-χρονο Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Φίλιπ Μπρίντλοβ. Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο αρχιστράτηγος δήλωσε πως «ο Πούτιν ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στην Ανατολική Ουκρανία – με την αποστολή τουλάχιστον χιλίων αρμάτων μάχης στην πόλη του Ντονμπάς. Η κατάσταση

στην περιοχή χειροτερεύει από μέρα σε μέρα.»

Ο απόηχος των δηλώσεων Μπρίντλοβ δικαιολογημένα δημιούργησε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Οι εμπρηστικές δημόσιες τοποθετήσεις του ανώτατου παράγοντα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχουν διχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη και έχουν δημιουργήσει δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από την μια πλευρά είναι οι υπέρμαχοι μιας μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ουκρανική χερσόνησο. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η παρουσία διεθνών δυνάμεων στην περιοχή θα επιφέρει τρία θετικά αποτελέσματα. Καταρχήν, θα εξομαλύνει την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή. Επιπλέον, θα περιορίσει δραστικά την εξάπλωση παραστρατιωτικών φιλορωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία. Τέλος, θα στείλει ένα δυναμικό μήνυμα στην Μόσχα πως νεο-επεκτατικές βλέψεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της ειρηνικής οδού υπογραμμίζουν τα απρόσμενα θετικά αποτελέσματα της τετραγωνικής διπλωματίας μεταξύ Βερολίνου, Παρισίου, Κιέβου και Μόσχας και πιστεύουν πως οι διενέξεις μπορούν ακόμα να επιλυθούν σε πολιτικό επίπεδο. Εντούτοις, εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Μπρίντλοβ, περί υποτιθέμενων επεμβάσεων και παρουσίας ρωσικών παραστρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία, υποσκάπτουν την προσπάθεια της Καγκελάριου Μέρκελ για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα.

Εντούτοις, οι αυξανόμενες προειδοποιήσεις του αρχιστράτηγου για τις επιχειρήσεις του ρωσικού παράγοντα στην Ανατολική Ουκρανία δεν ευσταθούν. Η γερμανική κυβέρνηση παρέθεσε στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί κινδύνου ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, η μαχητική στάση του Μπρίντλοβ φαίνεται να κερδίζει συμμάχους στους συντηρητικούς κύκλους του Αμερικανικού Κογκρέσου και στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια του ΝΑΤΟ, οι οποίοι με την σειρά τους εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας, οι δηλώσεις του ύπατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αποτελούν «επικίνδυνη προπαγάνδα» η οποία υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες παράτασης και περαιτέρω επέκτασης της αδύναμης εκεχειρίας στην ουκρανική επικράτεια. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Φράνκ-Γουόλτερ Στάινμαγιερ συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ τον αντίκτυπο από τις πρόσφατες δηλώσεις του αξιωματούχου Μπρίντλοβ στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρώπης, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Μπρίντλοβ εμμένει πως οι Ρώσοι έχουν αποστείλει πάνω από 40.000 στρατιώτες στην ουκρανική παραμεθόριο από την αρχή της κρίσης. Η παρουσία τους εκεί προαναγγέλλει μελλοντική επέμβαση στην Ουκρανία. Οι αναφορές όμως της BNDκαι άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών αποδεικνύουν πως λιγότεροι από 20.000 στρατιώτες έχουν παραταχθεί κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, η πλειοψηφία των ταγμάτων και των αρμάτων μάχης έχει παραταχθεί στην ρωσική περίμετρο εδώ και δεκαετίες, και επιτελούν καθαρά αποτρεπτικά καθήκοντα. Συνεπώς, το γεγονός πως το ΝΑΤΟ δεν έχει δική του υπηρεσία πληροφοριών, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και εξυπηρετεί τους σκοπούς του Μπρίντλοβ. Όπως υποστηρίζουν οι αρθρογράφοι του Spiegel, η ευρω-ατλαντική συμμαχία βασίζεται σε στοιχεία που αποστέλλουν όλες υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό εν τέλει επιτρέπει στον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να φιλτράρει και επιλέγει αποκλειστικά εκείνες τις πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν τις δικές του απόψεις και συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει εγκλωβιστεί σε ένα ακανθώδες δίλημμα.

Η προσήλωσή του στις προσπάθειες της Καγκελαρίας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα έχει επιφέρει εσωτερική κριτική από το Πεντάγωνο, καθώς και από συντηρητικούς αλλά και δημοκρατικούς κύκλους του Κογκρέσου οι οποίοι προσβλέπουν στο ενδεχόμενο μιας σύντομης στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή, για τη διασφάλιση των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ εγχώριων και εξωτερικών καλεσμάτων για την λήψη πιο δραστικών μέτρων στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις του Βερολίνου για περαιτέρω προσήλωση στη διπλωματική οδό και τα αποτελέσματα των οικονομικών κυρώσεων απέναντι σε ρώσους αξιωματούχους και παραστρατιωτικούς ακτιβιστές στην Ουκρανία.

Πηγή: Spiegel

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα