Ώρες εθνικής ευθύνης και υπευθυνότητας…

Γράψαμε πριν από μέρες και επιβεβαιωθήκαμε λίγο μετά από τα αμερικανικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δεμένος στο άρμα των Αμερικανών». Τότε είχαμε κλείσει το άρθρο μας με την επισήμανση και την ευχή ότι η μονοδιάστατη προσήλωση στον αμερικανικό παράγοντα από το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα

να μην οδηγήσει σε επιδείνωση των ανοιχτών εθνικών μας δικαιωμάτων με αφορμή την τότε δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου που για τους δικούς της γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ άνοιγε ζήτημα Αιγαίου και καλούσε σε κοινή ελληνοτουρκική φύλαξη των συνόρων μας.

Χτες το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε διαρροές της Γερμανικής Καγκελαρίας για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα και παραλίγο να έχουμε διπλωματικό επεισόδιο. Η Κομισιόν με δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά πήρε αποστάσεις από το Βερολίνο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών αλλά «ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού». Συμπέρασμα; Κάτι παίζει με το Βερολίνο.

Την Παρασκευή ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος έρχεται για πολλοστή φορά στην Αθήνα γι’ αυτό το θέμα και μάλιστα θα επισκεφτεί εκ νέου τη Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το Βέλγο προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άσελμπορν. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου με επίσημη θεματολογία το προσφυγικό, συναντήσεις του Τσίπρα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για το θέμα, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό και ο Τσίπρας με τη Μέρκελ αναμένεται αύριο να έχουν και άτυπη συνάντηση για το θέμα αυτό.

Όλη αυτή η κινητικότητα πρέπει να μας προβληματίσει στον απόηχο των «προχωρημένων» σκέψεων που διατυπώνει η Γερμανία αλλά και της αναταραχής στην Τουρκία που ουσιαστικά βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά φιλειρηνιστών διαδηλωτών που κατά κύριο λόγο πρόσκεινται στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Με βάση όλα αυτά πιθανόν να μην ήταν και απλά μια επικοινωνιακού τύπου καρναβαλική κίνηση το γεγονός ότι ο Τσίπρας με τον Καμμένο ντύθηκαν στρατάρχες στην άσκηση Παρμενίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως μήπως είναι καιρός να υπάρξει μια επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση και συνεννόηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τα θέματα αυτά που είναι τόσο λεπτά και τόσο επικίνδυνα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα