Όχι άλλο κάρβουνο

Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία, αφού το κόμμα δεν μπόρεσε να συμπορευτεί με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της. Σήμερα κάποιοι στη ΝΔ κάνουν το μοιραίο λάθος. Όχι απλά δεν αλλάζουν ρότα, αλλά γυρνούν οι ίδιοι επιδεικτικά την πλάτη στην κοινωνία. Με τις ενέργειές τους, ώστε να ελεγχθεί για ίδιο όφελος η διαδικασία εκλογής Προέδρου, θέλουν να αποκλείσουν από

την πλέον Δημοκρατική διαδικασία μεγάλες ομάδες πολιτών. Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο κόμμα.

Ζητούν επιτακτικά να πληρώσουν 20 ή 30 ευρώ όσοι δεν είναι μέλη και θελήσουν να ψηφίσουν. Μα δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι αποκλείουν από την διαδικασία όλους αυτούς που ήρθαν κοντά στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρξαν μέλη της; Μια απλή ματιά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αρκεί, για να αντιληφθεί κάποιος ότι στον χώρο της κεντροδεξιάς δεν ανήκουν μόνο τα μέχρι χθες εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ. Αυτή η κεντροδεξιά είναι που εκλέγει Πρόεδρο και επιζητεί να γίνει σύγχρονη και να συμπορευτεί με την κοινωνία.

Το 2009 η ΝΔ εξέλεξε με την πλέον ανοιχτή διαδικασία Πρόεδρο και όλοι υπήρξαμε περήφανοι. Ακόμη και οι ίδιοι που σήμερα αρνούνται την ανοιχτή διαδικασία είχαν εισάγει στη ρητορική τους αυτό το επιχείρημα, όταν από άλλα κόμματα μας κατηγορούσαν για έλλειψη Δημοκρατίας. Σήμερα βέβαια το έχουν ξεχάσει, υποκινούμενοι από το ανελέητο πάθος διατήρησης ενός κόμματος που θα λειτουργεί ως κλειστή ομάδα. Μόνο που η κοινωνία δεν συγχωρεί και καλά κάνει.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των τριών υπολοίπων υποψηφίων Προέδρων, γίνεται σαφές ότι συμπορεύονται στην ανοιχτή διαδικασία. Αυτό και μόνο δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά για τους λόγους που ένας μόνον δεν θέλει. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο φόβος της συντριπτικής ήττας μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτογελοιοποίηση. Είναι κρίμα και για τον ίδιο και για το κόμμα.

Ένα σύγχρονο κόμμα κρίνεται πρώτα από τις διαδικασίες που ακολουθεί. Δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεται ως σύγχρονο, Δημοκρατικό, αλλά να λειτουργεί με όρους σύγχρονους και δημοκρατικούς. Κάθε άλλη συμπεριφορά που παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοοτροπίες, ακυρώνει την αποδοχή του από την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο αντίπαλο δέος να επικυριαρχεί. Εκτός και αν κάποιοι δεν ενοχλούνται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να του προσφέρουν το μεγαλύτερο δώρο. Την ώρα που αυτή η φοροκαταιγίδα γίνεται νόμος του κράτους, αυτοί επιθυμούν να αποπροσανατολίσουν. Ακόμη και αν δεν γίνεται ηθελημένα, αυτό είναι το αποτέλεσμα και έπρεπε να το γνωρίζουν, αν θέλουν να λογίζονται πολιτικά όντα που διεκδικούν μάλιστα την Προεδρία της ΝΔ.

Η βάση της κεντροδεξιάς είναι ενοχλημένη, καθώς έχει πληγωθεί από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και βλέπει κάποιους να είναι αμετανόητοι. Δεν θέλει να έχει πλέον το ρόλο του απλού θεατή των εξελίξεων, αλλά να τις συνδιαμορφώνει. Δεν θέλει να επικαλούνται το «όνομά» της όταν τους βολεύει και να την αγνοούν όταν έχει τη δύναμη να διαμορφώσει τις εξελίξεις, που ουσιαστικά αφορούν αυτή την ίδια την κοινωνία. Ας είναι λοιπόν προσεκτικοί, γιατί όταν η βάση αναφωνήσει «όχι άλλο κάρβουνο» ,η ατμομηχανή θα σταματήσει.

ΒΤ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα