Ομολογία Τσαβούσογλου: Θέλουμε παρεμβατικά δικαιώματα για να ξαναεισβάλλουμε όποτε θέλουμε στην Κύπρο

14:07 4/7/2017 - Πηγή: Antinews

Ανοικτά κυνικός εμφανίστηκε χτες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η στιχομυθία που, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, διημείφθη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ενώπιον όλων των αντιπροσωπειών, παρουσία μάλιστα του Βρετανού διπλωμάτη και του εκπροσώπου της ΕΕ, είναι ενδεικτική των επιδιώξεων της Άγκυρας.

Ο κ.Τσαβούσογλου κινήθηκε μεταξύ πολιτικής – διπλωματικής ανοησίας και απροκάλυπτου κυνισμού. Ο ίδιος, λοιπόν, όταν ερωτήθη από τον Ν.Κοτζιά για ποιο λόγο θέλει η Τουρκία να

μην καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να διατηρήσει τα παρεμβατικά δικαιώματά της, απάντησε, δίχως την παραμικρή αναστολή: «Θέλουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να παρεμβαίνουμε όποτε θέλουμε στην Κύπρο». Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρηθεί το καθεστώς εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια και στη συνέχεια να επανεξεταστεί εάν θα διατηρηθούν, όπως και το εάν θα παραμείνουν κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο.

Στη συνέχεια, ο κ.Κοτζιάς φέρεται να επέμεινε και να τον ξαναρώτησε: «Δηλαδή, θα παρέμβετε;». Τότε, φαίνεται πως συνειδητοποίησε το μέγεθος της ανοησίας του ενώπιον των παρισταμένων, και χαριτολογώντας είπε πως «δεν θα χρειαστεί να παρέμβουμε, γιατί η συμφωνία θα εφαρμοστεί».

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα, ενώ καλλιεργεί επικοινωνιακά την εικόνα του διαλλακτικού, δεν παύει να συμπεριφέρεται ως αμετανόητος τραμπούκος, χωρίς ούτε καν να προσπαθεί να το κρύψει. Η δήλωση του κ.Κοτζιά, πάντως, τα λέει όλα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ελβετία. «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», ανέφερε, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords