Η Bόρεια Κορέα εκτόξευσε κι άλλον πύραυλο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ

11:04 4/7/2017 - Πηγή: Antinews

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο την Τρίτη, στην πρώτη δοκιμή από τότε που ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζάε-ιν συμφώνησαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη χώρα για να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πύραυλος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μπανγκγιόν στη βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ και πέταξε 578 μίλια πριν προσγειωθεί στη θάλασσα μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιαπωνίας, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να αναλύουν τα στοιχεία πτήσης για να καθορίσουν ποιο είδος πυραύλου είχε χρησιμοποιηθεί.

Ήταν η πρώτη δοκιμή πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα από τότε που εκτόξευσε πυραύλους εδάφους -αέρα από την ανατολική ακτή στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει ή να δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ο πύραυλος πέταξε για 40 λεπτά πριν προσγειωθεί στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη στη θάλασσα μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Διοίκηση των Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον Ειρηνικό δήλωσε ότι παρακολουθούσε τον ενδιάμεσο πύραυλο για 37 μίλια. Στη Σεούλ, ο Μουν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποστήριξε φέτος τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, κάλεσε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας για να συζητήσει την τελευταία πρόκληση, ανέφερε το γραφείο του.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2006, καθώς διεξάγονταν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις 4 Ιουλίου, η βόρεια Κορέα δοκίμασε έξι βαλλιστικούς πυραύλους. Στο Twitter αργά τη Δευτέρα, ο Τραμπ προφανώς αναφερόταν στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, όταν έγραψε: "Η Βόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε έναν ακόμα πύραυλο. Αυτός ο τύπος έχει κάτι καλύτερο να κάνει στη ζωή του; Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα τον ανεχτούν για πολύ ακόμα. Ίσως η Κίνα να κάνει μια έντονη κίνηση στη Βόρεια Κορέα και να δώσει τέλος σε αυτήν την ανοησία μια για πάντα!"
Ο Τραμπ προσπάθησε, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, να πείσει την Κίνα να πιέσει την Πιονγιάνγκ, ώστε να περιορίσει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα. Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από το Κουσόνγκ στις 14 Μαΐου, δοκιμάζοντας ένα νέο όπλο το οποίο, κατά τα λεγόμενά της, θα μπορούσε να μεταφέρει μία μεγάλη, βαριά πυρηνική κεφαλή.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι οι πύραυλοι της χώρας θα μπορούσαν να στοχεύσουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό. Η Βόρεια Κορέα έχει υποσχεθεί να αναπτύξει την ικανότητα να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικές κεφαλές, παρόλο που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα που θα μπορούσε να εκτοξευθεί στον Ειρηνικό. Κάποιοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πάντως ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί ακόμα να απέχει πολλά χρόνια από το να καταλάβει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αξιόπιστου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα