Κυπριακό: Το άνοιγμα των χαρτιών δεν έφερε πρόοδο

12:35 4/7/2017 - Πηγή: Antinews

Η "πρωτιά” δεν οδήγησε σε βελτίωση του κλίματος. Κάθε άλλο...

Η Διεθνής Διάσκεψη στο Crans-Montana της Ελβετίας για το Κυπριακό συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα Τρίτη, με τις συνομιλίες στο "τραπέζι 2” που εξετάζει τις εσωτερικές πτυχές της λύσης να ξεκινούν στις 11 (ώρα Ελλάδος) και αυτές που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια μία ώρα αργότερα.

Η Δευτέρα, ωστόσο, ολοκληρώθηκε με την αίσθηση ότι η Τουρκία απλώς διαχειρίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών την ίδια ώρα που οδηγεί τα πράγματα σε ναυάγιο. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη απάντηση του Κύπριου προέδρου

Νίκου Αναστασιάδη κατά την έξοδό του από τον χώρο των συνομιλιών ("Μακάρι να μπορούσα να σας πω πως ήταν όπως θα θέλαμε”); Ή αντιστοίχως, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να σκεφτεί αν πρέπει να πει οτιδήποτε;

Οι συμμετέχοντες άλλωστε είχαν αναλάβει δέσμευση εμπιστευτικότητας, καθώς η ημέρα είχε σημαδευτεί από την κατάθεση των γραπτών τοποθετήσεων των εμπλεκόμενων μερών της πενταμερούς επί του ζητήματος των στρατευμάτων, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως είχε ζητήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ μεταβαίνοντας στο Crans-Montana την Παρασκευή. Για την Τουρκία, αυτό συνέβαινε για πρώτη φορά στα χρονικά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική τοποθέτηση περιοριζόταν σε κείμενο μισής σελίδας το οποίο δεν συνεισφέρει νέα στοιχεία.

Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavudsoglu παραβιάζοντας τη δέσμευση εμπιστευτικότητας προσέγγισε διαδηλωτές της πρωτοβουλίας "Ενωμένη Κύπρος” έξω από τον χρο των συνομιλιών για να υποστηρίξει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε βήματα προς τα πίσω, ενώ η δική του χώρα κινείται μπροστά. Υποχρεώθηκε έτσι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με δικές του βραδινές δηλώσεις να καλέσει τον Τούρκο υπουργό να δημοσιοποιήσει την πρότασή του.

(Προφανώς δεν είναι άσχετη και η χρονική σύμπτωση του θορύβου που ξεσηκώθηκε στα τουρκικά μίντια για φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του επεισοδίου με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στα ανοιχτά της Ρόδου, προκειμένου να αποφύγει έλεγχο, που όπως προκύπτει, αφορά πληροφορίες των αμερικανικών διωκτικών αρχών).

Είναι σε αυτό το τοπίο που ο διεθνής μεσολαβητής Espen Barth Eide φέρεται να πρότεινε την μετάβαση στο Crans-Montana των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας – ιδέα την οποία ο Νίκος Κοτζιάς σχολίασε δηκτικά, χωρίς να κατονομάζει τον φορέα της, λέγοντας ότι "ορισμένοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο” προκειμένου να μην γίνει η ουσιαστική διαπραγμάτευση περί ασφάλειας που μόλις άρχισε.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η φημολογούμενη επάνοδος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Crans-Montana προς την Πέμπτη, καθώς το πλαίσιο στο οποίο ο ίδιος προσάρμοσε τις συνομιλίες από την Παρασκευή έχει χαρακτηριστικά συνολικής λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, η "πακετοποίηση” διεθνών και εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, στην οποία αντιδρά η ελληνική πλευρά, παραμονεύει διαρκώς, εφόσον οποιαδήποτε επιτάχυνση, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, κινδυνεύει να αφήσει για μετά την δημιουργία πολιτικού τετελεσμένου συμφωνίας την συμπλήρωση κρίσιμων "κενών”, την ίδια ώρα που η φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης υποτίθεται ότι υπακούει στην αρχή ότι "τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα”. Η ιστορία του Κυπριακού θυμίζει ωστόσο ότι μολονότι επίλυση δεν έχει συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό "κεκτημένο” που δημιουργείται μέσα στον χρόνο είναι "βαρύ”.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα