Οι έκτακτες λύσεις Σκουρλέτη μονιμοποιούν… τα σκουπίδια

Τελευταία στιγμή τρέχει η κυβέρνηση να μαζέψει τα ασυμμάζευτα… σκουπίδια προωθώντας λύση-εξπρές με ολιγόμηνες συμβάσεις στους 6.100 εργαζόμενους, οι οποίοι τέλη Ιούνη μένουν στον αέρα.

Με το θερμόμετρο σήμερα να δείχνει 38ο C, οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών κυρίως μέσα στις πόλεις όπως Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

συνεχώς αυξάνονται, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι την άλλη Πέμπτη με τους δήμους να απειλούν τον υπουργό ότι αν δεν βρεθεί άμεση λύση θα κατεβάσουν και αυτοί με τη σειρά τους ρολά. Στο κυβερνητικό μπάχαλο δεν έλειψαν και οι κόντρες για τα σχέδια του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πρόσληψης 2.600 εργαζομένων στους δήμους, με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη να φαίνεται ότι διαφωνεί.

Αν και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη δεύτερη παράταση της σύμβασης των 6.100 εργαζομένων ήταν γνωστή από τις 11 Μαΐου, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Real ότι μόλις τα τελευταία 24ωρα -μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ- επεξεργάζονται έκτακτη ρύθμιση με συμβάσεις λίγων μηνών -πιθανά δίμηνες- μέχρι το τέλος του χρόνου. «Ηδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επαύριο αντισυνταγματική».

Μαζί με τις νέες συμβάσεις, το υπουργείο ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις σχετικά με την πρόσληψη 2.600 εργαζομένων από τους δήμους με δικά τους έξοδα, βάσει των σχετικών προτάσεων που είχαν καταθέσει. Ακόμα όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι σημερινοί συμβασιούχοι, και πιθανόν αυριανοί άνεργοι, θα έχουν κάποια ειδική μοριοδότηση, η οποία θα μπορούσε να τους διευκολύνει καταλυτικά να διοριστούν σε μόνιμη θέση. Εκεί φαίνεται πως έχει υπάρξει και η κόντρα των δύο υπουργών, με την Ολγα Γεροβασίλη να υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται εξαίρεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσλήψεων ενώ τον Πάνο Σκουρλέτη να ζητεί να γίνουν οι 2.600 προσλήψεις εκτός του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4, καθώς αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ο νόμος ορίζει όσα προτείνει λέγοντας ότι «σας είπα τι λέει ο νόμος. Και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια δήλωση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε από τον Νοέμβριο που είμαι υπουργός Εσωτερικών έχω αφήσει ούτε κατά διάνοια την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12 που ξέρουν ότι λήγει η σύμβασή τους θα γινόντουσαν μόνιμοι. Δεν το έχω πει, είναι δημόσιες οι δηλώσεις μου, έχω μιλήσει στα Μέσα, έχω μιλήσει στη Βουλή. Εχω διαχωρίσει την περίπτωση των συμβασιούχων σε άλλους τομείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν μέσα από οκτάμηνες ανανεούμενες συμβάσεις 2 ή 3 φορές, αλλά μιλάμε για απασχολούμενους 5, 10, 15 χρόνια σε διάφορα προγράμματα, στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, στα πανεπιστήμια κ.λπ.».

Εκεί φαίνεται πως είναι και το κυβερνητικό αδιέξοδο γιατί οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς οι εξαγγελίες για ολιγόμηνες συμβάσεις δεν τους ικανοποιούν αλλά επιμένουν σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Θεσσαλονίκη

Με διαδικασίες fast track ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες. Χθες, ο γ.γ. του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, επικοινώνησε με το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενημέρωσε ότι, λόγω της απειλής της δημόσιας υγείας, θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμη και μεθαύριο, δεν θα έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της συνεργασίας αλλά θα ζητά από τον ιδιώτη να μαζέψει τους περίπου 1.500 τόνους απορριμμάτων.

Στη Βουλή

H μετατροπή των δρόμων σε χωματερές μπορεί στην ούγια να έχει την αποκλειστική υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες στη Βουλή την απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις! Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά ομολόγησε πως δεν έχει και πάλι καμία λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε λέγοντας πως «όποια νομοθετική πρωτοβουλία υπάρξει στο θέμα των συμβασιούχων θα ληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση τους σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές πολλές ανανεώσεις συμβάσεων. Εμείς θα αναμένουμε το σκεπτικό για να δούμε πώς διαχειρίζεται την ερμηνεία του Συντάγματος και της νομοθετικής πρωτοβουλίας που πήραμε και να δούμε πώς θα πρέπει να επιλύσουμε το θέμα»!

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα