Ο Στάινμπρουκ αποκαλεί τους Ιταλούς «κλόουν»

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που θα βρίσκεται στη Γερμανία μέχρι την Παρασκευή και σήμερα συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ, ακύρωσε το δείπνο που είχε προγραμματίσει χθες Τετάρτη με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, μετά τα άστοχα σχόλια του τελευταίου για τις ιταλικές εκλογές.

Ο Στάινμπρουκ έκανε τα σχόλια σε μια εκδήλωση στο Πότσνταμ την Τρίτη, που ήταν

μέρος μιας εθνικής περιοδείας για τη δική του προεκλογική εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Στάινμπρουκ αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι «κλόουν με μια ειδική δόση τεστοστερόνης». Σε άλλο σημείο, επέκτεινε τις παρατηρήσεις του για να συμπεριλάβει και τον Μπέπε Γκρίλο, τον πρώην κωμικό του οποίου το Κίνημα Πέντε Αστέρων κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις ιταλικές εκλογές, λέγοντας ότι «σε κάποιο βαθμό, είμαι αναστατωμένος που έχουν κερδίσει δύο κλόουν: ένας επαγγελματίας και ένας που δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν έτσι».

Οι γερμανοί ηγέτες δεν έκρυψαν ποτέ την απέχθειά τους για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος θεωρούν ότι έσυρε την Ιταλία την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Πριν από τις ιταλικές εκλογές, αρκετοί σύμμαχοι της Μέρκελ κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν τον Μάριο Μόντι και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, τα σχόλια του Στάινμπρουκ μάλλον ενόχλησαν ιδιαίτερα τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επιβλέπει τις λεπτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα δεν κέρδισε την σαφή πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

«Σεβόμαστε βαθύτατα τη Γερμανία για τις επιτυχίες της» είπε ο Ναπολιτάνο την Τετάρτη, σε ομιλία του στην ιταλική κοινότητα στο Μόναχο. «Η Γερμανία ήταν σε θέση να αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπιά της και να ανοικοδομήσει μια νέα Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία. Το σεβόμαστε, αλλά φυσικά απαιτούμε σεβασμό για τη χώρα μας».

Ο Στέφαν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν δέχεται την άποψη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία ήταν η απόρριψη του προγράμματος λιτότητας που η Μέρκελ υπερασπίστηκε ως τον καλύτερο τρόπο για να βγει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση. Είπε επίσης ότι η Μέρκελ θα συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, «όποια και αν είναι».

Ο Στάινμπρουκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ναπολιτάνο αργότερα την Τετάρτη για να «διευκρινίσει» την κατάσταση. Αλλά τις παρατηρήσεις τους επέκριναν και άλλοι πολιτικοί στο Βερολίνο, όπου οι παρατηρήσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων χωρών θεωρούνται μη διπλωματικές.

Ο Μίκαελ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ στην Κάτω Βουλή, δήλωσε μέσω του Twitter ότι ο Στάινμπρουκ «συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στάινμπρουκ έχει εξοργίσει έναν από τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας. Το 2009, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ, αστειεύτηκε για το φόβο της Ελβετίας για το γερμανικό ιππικό, εν μέσω μιας διαφωνίας με τη χώρα για τους φορολογικούς παραδείσους.

«Με τέτοια σχόλια, ο Στάινμπρουκ αποδεικνύει ότι έχει τα προσόντα για μια τηλεοπτική συζήτηση, αλλά όχι για την καγκελαρία», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ.

http://www.nytimes.com/2013/02/28/world/europe/german-sees-clowns-and-italian-sends-cancellation.html?_r=0

Keywords
Τυχαία Θέματα