Μορφωμένοι και Αμερικάνοι οι νέοι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα

Έχουν κολεγιακή μόρφωση, έχουν δουλειές και γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η τρομοκρατική απειλή βρίσκεται μέσα «στις αυλές» μας, γράφει ο Eli Lake στο Daily Beast.

Το 1997, ένας άνδρας από το Σουδάν ονόματι Τζαμάλ Αχμέτ αλ-Φαντλ έγινε το πρώτο πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες που δήλωσε ένοχος για αδικήματα που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Μεταξύ

της καταδίκης του αλ-Φαντλ και προς το τέλος του 2011, άλλα 170 άτομα έχουν καταδικαστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια ή από στρατιωτικές επιτροπές για τη διάπραξη εγκλημάτων για λογαριασμό της οργάνωσης ή επειδή εμπνεύστηκαν από την οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 9/11.
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ήταν Αμερικανοί πολίτες. Σχεδόν το ένα τέταρτο είχαν εξισλαμισθεί. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν αποφοιτήσει από κάποιο κολέγιο. Μερικά από τα ονόματα είναι γνωστά, όπως ο John Walker Lindh, ο Αμερικανός ο οποίος βρέθηκε από στρατιώτες των ΗΠΑ το 2001 να πολεμά με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Άλλοι, που περιγράφονται ως εμπνευσμένοι από την Αλ Κάιντα, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών, αφού τους ξεσκέπασε κάποιος πληροφοριοδότης ή μυστικός πράκτορας του FBI.

Ενώ πολλές οργανώσεις έχουν εξετάσει την τάση των Αμερικανών να μπαίνουν στους κύκλους της Αλ Κάιντα, η νέα μελέτη της Henry Jackson Society, ενός δεξιού think tank στο Λονδίνο, αναφέρει συγκεκριμένες βιογραφικές και δημογραφικές λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα αυτά.

Η μελέτη είναι ιδιαίτερα επίκαιρη αυτό το μήνα, καθώς η Επιτροπή Αντικατασκοπείας της Γερουσίας ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να δημοσιοποιήσει νομικά υπομνήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που παρουσιάζουν την εξουσία του να σκοτώνει Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην Αλ Κάιντα στο εξωτερικό. Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, ένας Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι, έχει απειλήσει να μπλοκάρει τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη θέση του νέου διευθυντή της CIA έως ότου λάβει μια απάντηση από τον Λευκό Οίκο που θα αναφέρει ότι ο Ομπάμα δεν έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον Αμερικανών πολιτών σε αμερικανικό έδαφος.

Όσο για το ποιος προσχωρεί στην Αλ Κάιντα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά σημεία που να το δείχνουν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η απειλή μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, από οποιοδήποτε υπόβαθρο ή μορφωτικό επίπεδο», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, Ρόμπιν Σίμκοξ. «Δεν υπάρχει κλασικό προφίλ για τους εσωτερικούς τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι να εξετάσουμε την εξάπλωση της ιδεολογίας και όχι το εκπαιδευτικό προφίλ, τη φυλή ή την κοινωνική θέση».

Ο Μάικ Χέιντεν, ο τελευταίος διευθυντής της CIA υπό τον Τζορτζ Μπους και ο συγγραφέας του προλόγου της νέας μελέτης, το συγκρίνει με μια εγκυκλοπαίδεια του μπέιζμπολ. «Ο τρόπος που θα το αντιμετώπιζα είναι ότι δεν αφορά τη στόχευση Αμερικανών ή αμερικανικών ομάδων, αλλά τη συνειδητοποίηση ότι οι Αμερικανοί και οι αμερικανικές ομάδες μπαίνουν στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα για προσέλκυση», είπε.
Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική εικόνα από το να απειλεί η Αλ Κάιντα κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας που είχαν ειδοποιηθεί μετά την 9/11. Σε αυτόν τον κόσμο, η απειλή ήταν σε μεγάλο βαθμό από άρτια εκπαιδευμένα άτομα που διείσδυσαν στις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια ή με άλλα μέσα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι μόνο το 47% των ατόμων που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με την Αλ Κάιντα παρακολούθησαν κάποιο είδος εκπαίδευσης σε στρατόπεδα. Από αυτούς που έλαβαν εκπαίδευση, 68% εκπαιδεύτηκαν σε ένα στρατόπεδο στο Αφγανιστάν, 29% στο Πακιστάν και 5% στη Σομαλία.

Από τους 171 που καταδικάστηκαν, 61 είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Από αυτούς, 17 είναι Αφρικανο-αμερικάνοι, και 13 είναι Καυκάσιοι. Οι υπόλοιποι είναι Αμερικανοί από το Ιράκ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι 89 από τα 171 άτομα που καταδικάστηκαν έχουν λάβει τουλάχιστον κάποια εκπαίδευση σε κολέγιο, με 39 άτομα να έχουν προσχωρήσει τις σπουδές τους. Κατά τη στιγμή των συλλήψεων τους, 97 από το σύνολο είτε δούλευαν ή ήταν σε κάποια σχολή. Τα αδικήματα που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, όπως ορίζονται από τη μελέτη, μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από την παροχή υλικής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα ως τη συμμετοχή σε απόπειρα μαζικής δολοφονίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων για την έκθεση έχει αντληθεί από έγγραφα υποθέσεων από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Όπως φαίνεται από τα πολλά χρόνια εμπειρίας στον πραγματικό κόσμο, τα ομοσπονδιακά δικαστήριά μας είναι πλήρως σε θέση να χειρίζονται τις διώξεις της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τζέιμς Μπένζαμιν, ένας δικηγόρος της Akin Gump που συνέταξε μια έκθεση τον Ιούλιο του 2009 για τις διώξεις για υποθέσεις τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, για την Human Rights First. «Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα δικαστικά αρχεία των τελευταίων 15 χρόνων».

thedailybeast

Πυθία

Keywords
Τυχαία Θέματα