Ο Σόιμπλε ρίχνει νερό στο κρασί του και μιλά για … ανάπτυξη!

Ως μια μεγάλη ανατροπή στην εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα σκληρή δημοσιονομική από τη Γερμανία, χαρακτηρίζεται η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο “σκληρός” Σόιμπλε, τρομαγμένος προφανώς με την τεράστια διάσταση που έχει πάρει η ανεργία στις χώρες του νότου, φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του, αν και είναι νωρίς ακόμη για να

αντιληφθεί κανείς τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας. Πάντως, ο Σόιμπλε λέει στον Ρέσλερ να αναληφθεί κοινή δράση ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Την αποκαλυπτική επιστολή δημοσιεύει τη Δευτέρα το περιοδικό “Der Spiegel”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η Kαγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη”. Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν “διαφορετικό” Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του “να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης”.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. “Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά”, λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι “Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης”.

“Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας”, έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει “μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα”. H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ’ αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση τακτικής από την πλευρά της Γερμανίας η οποία σε καμιά περίπτωση δε θέλει να χαλαρώσουν οι χώρες του νότου, απλά προσπαθεί να βρει λύσεις για να μην υπάρξει ουσιαστική διάλυση της ευρωζώνης κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης των χωρών του Νότου.

Και φυσικά δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε βάζει μπροστά τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW. Τυχαίο ή υπάρχει σχέδιο να τα πάρουν όλα οι Γερμανοί μέσω της χορήγησης ρευστότητας για ανάπτυξη; Αλλά με ποιους όρους θα παρασχεθεί αυτή η ρευστότητα;

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/schaeuble-plant-kfw-foerderung-fuer-unternehmen-in-krisenlaendern-a-901891.html

Keywords
Τυχαία Θέματα