Ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις συντάξεων ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΝΑΤ

Μέσω Διαδικτύου θα μπορούν στο εξής να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας...

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου (αναμένεται σχετική εγκύκλιος) θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση όσων δεν έχουν πρόσβαση
στο Internet και μέσω των ΚΕΠ.

Η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση ακολουθείται για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Με τη νέα αυτή διαδικασία, τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο αναμένει να κλείσει οριστικά η πηγή διαρροής εσόδων από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων, η οποία εκτιμάται στα 85 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα επιχειρείται σημαντική μείωση διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους μέσω ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκαν.

Η πρόσβαση στις βεβαιώσεις θα είναι εφικτή μέσω των αντίστοιχων site του ΙΚΑ (www.ika.gr), του ΟΓΑ (www.oga.gr) και του ΝΑΤ (www.nat.gr).
Keywords
Τυχαία Θέματα