Ο Πρόεδρος του Ιράν ζητά "τιμωρία" της Σαουδικής Αραβίας

20:11 7/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να "τιμωρήσει" τη Σαουδική Αραβία μετά από το δυστύχημα πέρυσι στο Χατζ όπου ποδοπατήθηκαν 2400 προσκυνητές - ασκώντας έντονη κριτική στα πλήθη που έφτασαν και φέτος στο βασίλειο για προσκύνημα. Τα σχόλια του Χασάν Ρουχανί είναι το πιο πρόσφατο ξέσπασμα στις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ του κυριαρχούμενου από σιίτες Ιράν και της σουνιτικής κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι φτάνουν αυτό το διάστημα στο βασίλειο για να συμμετάσχουν στο ετήσιο

προσκύνημα Χατζ, το οποίο ξεκινάει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι Ιρανοί προσκυνητές δεν συμμετέχουν στο Χατζ του τρέχοντος έτους, ένα τελετουργικό που απαιτείται από όλους τους αρτιμελείς μουσουλμάνους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν, ο Ρουχανί επιτέθηκε στη Σαουδικής Αραβίας για το ποδοπάτημα στη Μίνα το 2015, λέγοντας ότι οι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους επειδή οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ενήργησαν "παρακολουθώντας και όχι παρεμβαίνοντας" με σκοπό να διασώσουν όσους ήταν παρόντες. Είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να "τιμωρήσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να έχουν ένα πραγματική Χατζ".

"Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό το περιστατικό" είπε ο Ρουχανί σε μια εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. "Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση απέφυγε μια λεκτική συγγνώμη προς τους μουσουλμάνους και τις μουσουλμανικές χώρες".

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν τω μεταξύ, συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων από το ποδοπάτημα της Μίνα και επανέλαβε το αίτημά του η οικογένεια Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας να διερευνήσει σωστά την καταστροφή. "Αν ισχυρίζονται ότι δεν είναι ένοχοι για το περιστατικό, θα πρέπει να επιτρέψουν σε μια ισλαμική διεθνή αντιπροσωπεία να διερευνήσει την υπόθεση", δήλωσε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία "δεν θα πρέπει να κλείσει το στόμα των ανθρώπων με τα χρήματα". Στα social media, οι λογαριασμοί του Χαμενεΐ χρησιμοποίησαν το hashtag #alSaudHijacksHajj για να επικρίνουν το βασίλειο.

Στις 24 Σεπτέμβρη 2015, η άτακτη φυγή και το ποδοπάτημα των προσκυνητών είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.426 άνθρωποι. Η επίσημη εκδοχή για τους Σαουδάραβες ήταν ότι σκοτώθηκαν 769 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 934. Το βασίλειο ποτέ δεν έχει αντιμετωπιστεί η διαφορά, ούτε έχει κυκλοφορήσει κανένα αποτέλεσμα έρευνας που υποσχέθηκε να διεξαγάγει για την καταστροφή.

Το Ιράν είχε τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, με 464 προσκυνητές. Τον Ιανουάριο, οι εντάσεις μεταξύ των επί χρόνια αντιπάλων - του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας- κορυφώθηκαν όταν το βασίλειο εκτέλεσε έναν εξέχοντα Σαουδάραβα σιίτη κληρικό. Οργισμένοι διαδηλωτές αργότερα επιτέθηκαν σε δύο διπλωματικές θέσεις Σαουδάραβων στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία, διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν επίσης αντίθετες πλευρές των εμφυλίων πολέμων στη Συρία και την Υεμένη.

Τη Δευτέρα, ο Χαμενεΐ ενέτεινε τη διαμάχη για το Χατζ, λέγοντας ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν "δολοφονήσει" τους προσκυνητές στο Χατζ που τραυματίστηκαν. Ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας απάντησε υποστηρίζοντας ότι οι Ιρανοί "δεν είναι μουσουλμάνοι". Ένας συνασπισμός των εθνών του Κόλπου, την Τετάρτη, επέκρινε επίσης τον Χαμενεΐ. Το υπό την ηγεσία των Σαουδάραβων Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξέδωσε μια δήλωση, λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του Χαμενεΐ και οποιεσδήποτε τέτοιες "ψευδείς και εξοργιστικές κατηγορίες... δεν θα πρέπει να εκφράζονται από την καρδιά ή τη γλώσσα οποιουδήποτε μουσουλμάνου".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα