Ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων σκέφτονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

16:09 7/9/2016 - Πηγή: Antinews

Η δημιουργία ενός ταμείου της ευρωζώνης που θα συμβάλει στην προστασία της περιοχής από χρηματοοικονομικές κρίσεις θα τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή. Η ευρωζώνη των 19 χωρών στερείται πλέον δύο χαρακτηριστικά που η εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης θα έπρεπε να έχει, ανέφερε η προεδρία της Σλοβακίας ΕΕ σε σημείωμα που συνέταξε για τις συζητήσεις των υπουργών, την Παρασκευή

και το Σάββατο στην Μπρατισλάβα. Το πρώτο είναι μια λειτουργία ασφάλισης που θα μπορούσε να μεταφέρει χρήματα από τις χώρες της ΕΕ που ευημερούν προς εκείνες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το δεύτερο είναι μια λειτουργία σταθεροποίησης που θα αμβλύνει τους εξωτερικούς κραδασμούς της ευρωζώνης συνολικά. Μια ευρωζώνη "δημοσιονομικής ικανότητας", στην ορολογία της ΕΕ, θα προσφέρει και τα δύο.

"Η ύπαρξη δημοσιονομικής ικανότητας θα ...μειώσει την πίεση στην κεντρική τράπεζα να συμμετάσχει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική", αναφέρει το έγγραφο της Προεδρίας της Σλοβακίας. Η ιδέα μιας τέτοιας ικανότητας συζητείται από την δημοσιονομική κρίση του 2012 και αποτελεί μέρος των σχεδίων για περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, θα μπορούσε να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, διότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που τηρούν τους κανόνες και δεν αναπτύσσουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει το σημείωμα της Προεδρίας της Σλοβακίας.

Η πρόσβαση στο Ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνιστώνται κάθε χρόνο σε κάθε χώρα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο. Οι κυβερνήσεις αγνοούν συστηματικά αυτές τις συστάσεις τώρα. Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του πανικού στις αγορές και στην μετάδοση σε άλλες χώρες σε περιόδους κρίσης. Θα πρέπει όμως να αποφευχθεί το να μετατραπεί το Ταμείο σε μόνιμη συγκεκαλυμμένη μορφή μεταφοράς από το ένα μέρος της Ένωσης στο άλλο.

Θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί αυτόματα ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες θα πρέπει να καθοριστούν εκ των προτέρων σχετικά με το πότε θα ενεργοποιηθεί, πόσα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για ποιο σκοπό, και πώς τα χρήματα θα επιστραφούν.

Το Ταμείο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ασφάλισης για την Ανεργία, ανέφερε το σημείωμα, συμπληρώνοντας τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βάσει του προγράμματος, οι χώρες που συσσωρεύουν πλεονάσματα σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν την κάλυψη των ελλειμμάτων σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.

Για να βεβαιωθούν ότι μεσοπρόθεσμα οι δαπάνες θα εξισορροπούνται, μια χώρα με αρνητικές καθαρές συνεισφορές πάνω από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να καθαρίσει το έλλειμμα. Εκείνοι που καταβάλλουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν θα δουν τις εισφορές τους να μειώνεται. Η χρηματοδότηση για το Ταμείο θα μπορούσε να προέλθει από τις ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές θα μπορούσαν να συνδεθούν με το παραγωγικό κενό, ή με το επίπεδο της ανεργίας. Μια άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί μεγάλα, πανευρωπαϊκά έργα υποδομής, παρόμοιο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που λειτουργεί τώρα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα