Ο Ομπάμα κατηγορεί τους Ρώσους χάκερς και υπόσχεται αντίποινα

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε για πρώτη φορά την Παρασκευή ότι υποχώρησε από την επιβολή αντιποίνων εναντίον της παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές για να μην προκαλέσει κι άλλες κυβερνοεπιθέσεις "που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την καταμέτρηση των ψήφων". Αλλά είπε ότι εξετάζει έναν συνδυασμό δημόσιων και συγκεκαλυμμένων ενεργειών ενάντια στους Ρώσους κατά το διάστημα των τελευταίων 34 ημερών της θητείας του, ενέργειες που θα αυξήσει "το κόστος για αυτούς".

Ο Ομπάμα

είπε ότι ήταν αποφασισμένος να στείλει στο Κρεμλίνο ένα μήνυμα ότι "μπορούμε να σας κάνουμε (δυσάρεστα) πράγματα", χωρίς όμως να ξεκινήσει μια κλιμακούμενη κυβερνοεπίθεση. "Υπήρξαν άνθρωποι που έδειξαν κατά κάποιο τρόπο, ότι αν βγαίναμε και κάναμε μεγαλόπνοες ανακοινώσεις και δείχναμε τη δύναμή μας για ένα σωρό πράγματα, αυτό με κάποιο τρόπο θα τρόμαζε τους Ρώσους», είπε. "Νομίζω ότι αυτό δεν ερμηνεύει σωστά τη στάση της Ρωσίας".

Ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε ποια βήματα εξετάζει και υποστήριξε ότι μερικές από τις επιλογές, αν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να παραμείνουν μυστικές. Ο Ομπάμα έκανε τις παρατηρήσεις του σε ετήσια συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους. Τα σχόλιά του ήταν και ολίγον μελαγχολικά, για το επικείμενο τέλος της προεδρίας του, πόσο μάλλον σκεφτόμενος τις αλλαγές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με την προεδρία Τραμπ. Ο πρόεδρος μίλησε λίγες ώρες αφού η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε χορηγούς της εκστρατείας στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε ωμά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ενορχήστρωσε τις κυβερνοεπιθέσεις στην εκστρατεία της και στους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών "για να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας", ως μέρος μιας "προσωπικής επίθεσης εναντίον μου".

Ο Ομπάμα αρνήθηκε να κατηγορήσει ευθέως τον Πούτιν, όμως σημείωσε, ότι "τίποτα δεν συμβαίνει στη Ρωσία χωρίς τον Πούτιν". Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης να μειωθεί το φάσμα της ρωσικής επιρροής στην αμερικανική πολιτική διαδικασία, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι μια μικρότερη, πιο αδύναμη χώρα που "δεν παράγει τίποτα που κάποιος θέλει να αγοράσει, εκτός από το πετρέλαιο, φυσικό αέριο και όπλα".

Ακόμα, ο πρόεδρος σχολίασε τα όσα αποκάλυψε η υπόθεση των χάκερς και η αντίδραση σε αυτήν σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής. Επικαλούμενος μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων Τραμπ εγκρίνουν τον Πούτιν - "ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογυρίζει στον τάφο του", δήλωσε ο Ομπάμα- ο πρόεδρος έκανε έκκληση προς τους Αμερικανούς να μην επιτρέψουν στο κομματικό μίσος να τους τυφλώσει και να γίνουν υποχείρια ξένων δυνάμεων. "

Ο Ομπάμα προσέφερε ένα μακρύ κατάλογο των επιτευγμάτων κατά τα οκτώ χρόνια της θητείας του. Αλλά ο απόηχος της νίκης Τραμπ έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προεκλογική απάντηση του Ομπάμα στις κυβερνοεπιθέσεις, πυροδότησε μια άσχημη λογομαχία μεταξύ του Τραμπ και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και άφησε υποψίες σχετικά με την ίδια την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος συνέχισε να υπερασπίζεται την προσεκτική προσέγγιση του στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων - μια προσέγγιση που έχει επικριθεί από πολλούς Δημοκρατικούς, καθώς προέκυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Ο πρόεδρος, όμως, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω ερωτήσεις αφού ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή που αμφισβητεί τα ρεπορτάζ περί ρήξης μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και της CIA σχετικά με τα κίνητρα της πειρατείας της Ρωσίας και την παράδοση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο WikiLeaks λίγο πριν τις εκλογές. Σε δήλωσή του, που ανέφερε για πρώτη φορά η Washington Post, ο Μπρέναν είπε ότι είχε συναντηθεί με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και ότι "υπάρχει ισχυρή συναίνεση μεταξύ μας σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, τη φύση και την πρόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές μας".

Η δήλωση αυτή θα προκαλέσει, επίσης, τον Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει την CIA, λέγοντας ότι η έκθεσή της δόθηκε από τον ίδιο οργανισμό που παρείχε εσφαλμένες πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν πριν από τον πόλεμο του Ιράκ. Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, θα λάβει μια πιο νηφάλια προσέγγιση. Είπε ότι είχε "εγκάρδιες" συνομιλίες με τον διάδοχό του, και ότι ο Τραμπ είχε ακούσει τις προτάσεις του για "τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας, της ακεραιότητας, της συνοχής του γραφείου μας και των δημοκρατικών μας θεσμών".

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε το FBI, το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Κλίντον και τους βοηθούς της, λόγω του ότι ο Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επανέναρξη της έρευνας για τα e-mail της Κλίντον στις παραμονές των εκλογών, κάτι για το οποίο έχει πει ότι της κόστισε την νίκη στις εκλογές. Οι παρατηρήσεις της Κλίντον την Πέμπτη υπογράμμισαν τις μακροχρόνιες διαφορές που είχε με τον πρώην αφεντικό της στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον Πούτιν.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα