Ο Καζούο Ισιγκούρο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017

Στον Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος.

Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Το 1989, με το βιβλίο του "Τα απομεινάρια μιας μέρας" κέρδισε το βραβείο Booker. Το βιβλίο αυτό -ίσως το πιο γνωστό του στη χώρα μας- μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική

γλώσσα και έγινε μία εξαιρετική ταινία από τον Τζέιμς Άιβορι (με τον Άντονι Χόπκινς και την Έμα Τόμσον). Το μυθιστόρημα "Τότε που ήμασταν ορφανοί" κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, Καστανιώτης και Ψυχογιός. Το πιο πρόσφατο έργο του στα ελληνικά είναι "Ο θαμμένος γίγαντας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βραβείο λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα