Ο επικεφαλής της Samsung στη «δίκη του αιώνα»

Πέντε στελέχη της Samsung, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ομίλου Λι Τέι-Γιονγκ, αρνήθηκαν επισήμως τις κατηγορίες περί δωροδοκίας σε βάρος τους, την Πέμπτη, σε μια προκαταρκτική ακρόαση για μια δίκη που αναμένεται να κλονίσει την Νότια Κορέα.

Ο Λι και τα άλλα στελέχη της εταιρείας αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν ουσιαστικά τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και της ισχυρής οικογένειας που ελέγχει τις επιχειρήσεις και έχει γίνει

μια πηγή αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας. Το Κοινοβούλιο ψήφισε το Δεκέμβριο την καθαίρεση της Προέδρου Παρκ Γκέουν-χε, η οποία εγκαταλείπει το αξίωμά της σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όμως, η σχετική σύλληψη του Λι, γόνου του μεγαλύτερου και πιο κερδοφόρου ομίλου της χώρας, ή τσαεμπόλ όπως είναι γνωστοί οι σχετικοί επιχειρηματικοί οργανισμοί, είναι μια βαρυσήμαντη στροφή. Αφεντικά τσαεμπόλ, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του Λι, έχουν καταδικαστεί σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά οι τιμωρίες ήταν συνήθως μικρές ή εξαγοράσιμες. Πολλοί βλέπουν τη δίκη του Λι ως μια δοκιμασία για το αν η Νότια Κορέα μπορεί να αλλάξει, εγκαταλείποντας τον μακροχρόνιο σεβασμό προς τις επιχειρηματικές συμμαχίες που έχουν κυριαρχήσει κατά την λαμπρή οικονομική άνοδο της χώρας. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι η «δίκη του αιώνα».

Ο Λι κατηγορείται για διοχέτευση 36 εκατ. δολ. σε δωροδοκίες, σε μια μυστική έμπιστη της Πάρκ, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων: υπεξαίρεση, παράνομη μεταβίβαση ακινήτων στο εξωτερικό και ψευδορκία ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος και άλλα στελέχη, οι οποίοι κατηγορούνται για συνενοχή, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για την προκαταρκτική ακρόαση την Πέμπτη, αλλά αρνήθηκαν τις κατηγορίες μέσω των δικηγόρων τους.

Εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Λι ζήτησε μια ιδιαίτερη χάρη από τη Νότια Κορέα ως αντάλλαγμα: την έγκριση της συγχώνευσης που εδραίωσε την ηγεσία της οικογένειάς του στον όμιλο Samsung, ένα τεράστιο και πολύπλοκο δίκτυο επιχειρήσεων των οποίων τα συμφέροντα κυμαίνονται από κινητά τηλέφωνα ως τη ναυπηγική βιομηχανία. Η συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung, έλαβε χώρα το 2015 και βοήθησε τον Λι, σήμερα 48 ετών, να κληρονομήσει τον εταιρικό έλεγχο από τον πατέρα του, Λι Κουν-χε, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της Samsung, αλλά έχει απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα μετά το 2014, όταν αρρώστησε. Ο Λι ο πρεσβύτερος έχει καταδικαστεί για διαφθορά δύο φορές, αλλά του δόθηκε χάρη και τις δύο φορές.

Οι Νοτιοκορεάτες όμως αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους μετά από χρόνια με τα τσαεμπόλ που σχετίζονται με σκάνδαλα διαφθοράς. Όταν τα πλήθη βγήκαν στους δρόμους κατά τους τελευταίους μήνες ζητώντας την αποπομπή της Παρκ, ζήτησαν επίσης και τη σύλληψη του Λι και άλλων ηγετών των επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να ενθάρρυνε τον ειδικό εισαγγελέα, Παρκ Γιουνκ-σου, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει τις ποινικές υποθέσεις εναντίον του Λι και της Παρκ. Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την Παρκ ως συνεργό στην υπόθεση του Λι, πιο πρόσφατα, σε μια αναφορά που εκδόθηκε τη Δευτέρα για το κατηγορητήριο του Λι.

Εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δωροδοκίες της Samsung στον κύκλο της Παρκ είχαν πολλές μορφές, ανάμεσά τους και ένα άλογο αξίας 900.000 δολ. για την ιππέα κόρη της έμπιστης της προέδρου, Τσόι Σουν-σιλ. Η προκαταρκτική ακρόαση την Πέμπτη προσέλκυσε ένα μικρό πλήθος θεατών, δημοσιογράφων και ατόμων που είχαν παράπονα εναντίον της Samsung, ένα σύμβολο τόσο της εθνικής υπερηφάνειας όσο και, για κάποιους στη Νότια Κορέα, των άδικων προνομίων της ελίτ.

«Υπάρχει ένα ρητό στην Κορέα που λέει: ‘ένοχος χωρίς χρήματα, και μη ένοχος με χρήματα’» λέει ο Κο Χιουν-σουκ, ο οποίος έχει μια αντιδικία με τη Samsung για τη σύζυγό του, για ένα ατύχημα που προκάλεσε αναπηρία. Η ακρόαση αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το είδος των αποδείξεων που θα επιτραπούν στη δίκη. Δικηγόροι του Λι και άλλων στελεχών είπαν ότι οι εισαγγελείς είχαν υπερβεί τα όρια της υπόθεσης, με τον ισχυρισμό ότι η Samsung είχε εμπλακεί σε μια μακροχρόνια, συγκαλυμμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση της διαδοχής της οικογένειας Λι. Παραμένει ασαφές πότε θα ξεκινήσει η κύρια δίκη. Ο δικαστής έχει προγραμματίσει την επόμενη προκαταρκτική ακρόαση για τις 23 Μαρτίου.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα