Επανεκλέχθηκε ο Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

20:32 9/3/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Ντόναλντ Τουσκ κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεπερνώντας την έντονη αντιπολίτευση της Πολωνίας, η ο οποία "χάλασε" την ατμόσφαιρα στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, επανεξελέγη με συντριπτική υποστήριξη στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του σώματος που οργανώνει τις συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ, για μια δεύτερη θητεία διάρκειας δυόμισι ετών. Η νέα

θητεία του μέχρι το τέλος του 2019 σημαίνει ότι θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο πολωνός ηγέτης, του φιλο-ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, ξεπέρασε την αντιπολίτευση από την κυβέρνηση, με επικεφαλής το ευρωσκεπτικιστό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS). Το αποτέλεσμα δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση, αλλά είναι ένα πλήγμα για την Πολωνία. Η Βαρσοβία έμεινε απομονωμένη, καθώς οι άλλες κυβερνήσεις υποστήριξαν τον Τουσκ, μια δημοφιλή επιλογή για την καθοδήγηση της ΕΕ στις δύσκολες συνομιλίες για το Brexit και την τεταμένη συζήτηση για τη μετανάστευση.

Τα νέα από την επανεκλογή του ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγραψε τα συγχαρητήριά του σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης στο Twitter. Πριν από τη συνάντηση, ήταν αναμενόμενο ότι οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ θα υποστηρίξουν τον Τουσκ.

Η Πολωνία ήλπιζε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βικτορ Ορμπάν θα είναι μαζί της στην αντίθεσή της απέναντι στον Τουσκ, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμμαχία της Ευρωπαϊκής Λαϊκής κεντροδεξιάς ομάδας. Ο Ορμπάν είχε προσπαθήσει και απέτυχε να σφυρηλατήσει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Πολωνίας και των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του επιτελείου του, Γιάνος Λαζάρ.

Η Μπεάτα Σίλντο, Πολωνή πρωθυπουργός, απογοητεύθηκε επίσης από την Τερέζα Μέι. Οι Βρετανοί Συντηρητικοί κάθισαν με το PiS στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της απόφασης του Ντέιβιντ Κάμερον να εγκαταλείψει την παραδοσιακή κεντροδεξιά ομαδοποίηση σε μία από τις πρώτες πράξεις του ως αρχηγός του κόμματος το 2009. Παρά το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μίλησε υπέρ του Τουσκ, συντάχθηκε με την πλειοψηφία. Η Πολωνία δεν αναμενόταν ότι θα ανατρέψει τον Τουσκ, αλλά απείλησε να "σπάσει" την ενότητα που αναζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες εν όψει των εορτασμών της 60ής επετείου της ΕΕ στα τέλη του μήνα και πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit.

Η πολωνική κυβέρνηση έκανε μια τελευταία προσπάθεια να ανατρέψει τον Τουσκ, προτείνοντας ότι τη θέση θα πρέπει να λάβει ο ευρωβουλευτής Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, ο οποίος βοήθησε να μπει η Πολωνία στην ΕΕ, αλλά δεν υπηρέτησε ποτέ ως πρωθυπουργός. Η υποψηφιότητά του δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη από άλλες χώρες. Τη Δευτέρα, διαγράφηκε από το ΕΛΚ για "απιστία και ασέβεια" εναντίον του Τουσκ.

Μετά την αποτυχία του Σάριους-Βόλσκι, η Βαρσοβία υποστήριξε κατά τη σύνοδο κορυφής ότι θα πρέπει να καθυστερήσει η απόφαση, αλλά οι άλλοι ηγέτες επέμειναν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να διστάσουν. Η πολωνική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον Τουσκ ότι χρησιμοποιεί τη θέση του στην ΕΕ για να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική και ότι συνωμοτεί με τις Βρυξέλλες εναντίον της Βαρσοβίας, σε μια διαμάχη σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η έντονη διαμάχη επικεντρώνεται σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολωνούς αξιωματούχους. Ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, κατηγορεί τον Τουσκ για την καταστροφή, που σκότωσε τον αδελφό του, πρώην πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι. Μια κυβερνητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα λάθος του πιλότου και οι κακές καιρικές συνθήκες έφταιγαν για το δυστύχημα, αλλά το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης πάντα θεωρούσε υπεύθυνη την κυβέρνηση Τουσκ, κάνοντας πολλούς υποστηρικτές του κόμματος να αποκαλούν τον Τουσκ "γερμανό υποψήφιο".

Αναλυτές εκτιμούν ότι το PiS δρα με αυτό τον τρόπο με την ελπίδα να χαλάσει τις πιθανότητες του Τουσκ να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2020, μόλις τελειώσει η θητεία του στην ΕΕ. Ο Τουσκ είναι μόλις το δεύτερο πρόσωπο που κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δημιουργήθηκε το 2009 για να ενισχύσει την ηγετική θέση της ΕΕ, έτσι ώστε το μπλοκ να μην χρειάζεται πλέον να βασίζεται σε εκ περιτροπής πρωθυπουργούς και προέδρους.

Ο Τουσκ ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταξύ 2007-14, και ήταν ο μόνος που είχε επανεκλεγεί μετά την πτώση του κομμουνισμού. Μιλά γερμανικά και έχει καλές σχέσεις με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας φυσικός σύμμαχος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν χαρακτηριστική η ηρεμία του μετά την απόφαση της Βρετανίας για το Brexit. Ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που υποστήριξε το μότο "καμία διαπραγμάτευση χωρίς κοινοποίηση".

Σε μια πόλη γνωστή για τα αρκτικόλεξα και τα θλιβερά κλισέ, δεν φοβάται να κάνει εντονότερες δημόσιες δηλώσεις. Χλεύασε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, για την έκφραση της επιθυμίας του να έχει, όσον αφορά το Brexit, "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο". Πιο πρόσφατα, ο ίδιος χαρακτήρισε την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Μετά την επανεκλογή του, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση των εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση της οικονομίας της ΕΕ. Η σύνοδος κορυφής θα συνέλθει εκ νέου την Παρασκευή, χωρίς τη Μέι, καθώς οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανεκλέχθηκε, Τουσκ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,epaneklechthike, tousk, evropaiko symvoulio