Ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε …αλλά στην Κύπρο

Διαβάζουμε ότι στην Κύπρο η υπεύθυνη κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 75%. Προχθές δημοσιοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία για την Ιρλανδία, η οποία προβλέπεται ότι θα τρέξει με ανάπτυξη 26,3%, βεβαίως λόγω της μεταφοράς της έδρας πολυεθνικών εταιριών, αλλά σίγουρα πάνω από 8% στην πραγματική οικονομία.

Και στις δύο περιπτώσεις τα επιτεύγματα των παραπάνω οικονομιών αποτυπώνονται στους αριθμούς. Και οι δύο αυτές χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν να βγουν σχετικά γρήγορα από

το καθεστώς Μνημονίου στο οποίο είχαν υπαχθεί, υιοθετώντας ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο της χαμηλής φορολογίας για τις επιχειρήσεις, των αποκρατικοποιήσεων και του περιορισμού των δημόσιων δαπανών. Για αυτό εμφανίζονται σήμερα να τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Η αριστερή κυβέρνηση έχει επιλέξει μια οικονομική συνταγή που περιλαμβάνει την άγρια φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τη συντήρηση του σπάταλου, πελατειακού κράτους και μια ιδεοληπτική άρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία όμως εν τέλει οδηγεί στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής.

Οι εμμονές των δανειστών, που δεν εμπόδισαν την Κύπρο και την Ιρλανδία να επιτύχουν τους δικούς τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, που θα ακύρωνε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο, κατόρθωσε να υπογράψει και να ψηφίσει ένα τρίτο, βαρύτερο Μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο εξασφαλίζοντας μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τον διατήρησε χωρίς τις μειώσεις που είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά τον παγιώνει και μάλιστα αυξημένο. Και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταγγείλει ως πρόκληση την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 300 εκατ. ευρώ, τη δίνουν τώρα για 45 εκατ.!

Εφόσον συνεχιστεί η συνταγή της αποτυχίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν άλλο, ενώ ο στόχος της ανάπτυξης θα απομακρύνεται.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα