Από το 2010 είχαν προειδοποιήσει οι αρχές για επιθέσεις με οχήματα

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα ως πιο γρήγορα και "βρώμικα" όπλα καταστροφής.

Οι επιθέσεις εμβολισμού, όπως αυτή που άφησε τουλάχιστον 84 νεκρούς στη Νίκαια την Πέμπτη, ήταν το αντικείμενο δύο προειδοποιήσεων που εκδόθηκαν από κοινού από το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το 2010. Μια συμβουλευτική εισήγηση με ημερομηνία Ιουνίου

του ίδιου έτους είχε τίτλο "Πιθανοί δείκτες χρήσης μεγάλων επαγγελματικών οχημάτων ως όπλα". Μια δεύτερη που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο είχε τίτλο "Τρομοκρατική χρήση της τακτικής εμβολισμού με οχήματα" και ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Οι τρομοκράτες στο εξωτερικό έχουν προτείνει τη διεξαγωγή επιθέσεων με εμβολισμό με οχήματα - τροποποιημένα ή όχι- ενάντια σε πλήθη, κτίρια και άλλα οχήματα". Το έγγραφο συνεχίζει: "Οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση όπου έχει συναθροιστεί μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως αθλητικές εκδηλώσεις, χώροι ψυχαγωγίας, ή εμπορικά κέντρα".

Αυτό περιλαμβάνει σίγουρα και μια παραθαλάσσια γιορτή την Ημέρα της Βαστίλης. Το έγγραφο συνεχίζει: "ο εμβολισμός με οχήματα προσφέρει στους τρομοκράτες με περιορισμένη πρόσβαση σε εκρηκτικά ή όπλα την ευκαιρία να προβούν σε μια επίθεση στην πατρίδα τους έχοντας ελάχιστη προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία". Αλλά ο δράστης ή οι δράστες της επίθεσης στη Νίκαια αναφέρθηκε ότι είχαν ένα φορτηγό "γεμάτο όπλα και χειροβομβίδες". Η ιδέα πίσω από την επίθεση αυτή μπορεί να ήταν να χρησιμοποιήσουν τον εμβολισμό όχι ως υποκατάστατο, αλλά ως ένα πρόσθετο, ακόμη και κύριο μέσο της καταστροφής.

Σε προηγούμενα περιστατικά εμβολισμού που παραθέτει το έγγραφο, το όχημα ήταν το μοναδικό όπλο και πιθανότατα επιλέχθηκε επειδή δεν υπήρχαν άλλα μέσα καταστροφής εύκολα διαθέσιμα. Το 2006, αναφέρει το έγγραφο, ένας άνθρωπος που ορκίστηκε να "εκδικηθεί το θάνατο των μουσουλμάνων" οδήγησε ένα SUV σε ένα στέκι φοιτητών γνωστό ως "The Pit" στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τραυματίζοντας εννέα. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι μια μπουλντόζα χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση εμβολισμού στο Ισραήλ στις 2 Ιουλίου του 2008, σκοτώνοντας τέσσερις.

Διάφορες άλλες επιθέσεις έχουν διεξαχθεί έκτοτε με μικρότερα οχήματα στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων μία το 2014 που σκότωσε ένα μωρό τριών μηνών. Η εκτίμηση είναι ότι οι δράστες στο Ισραήλ θα προτιμούσαν όπλα ή εκρηκτικά εάν δεν ήταν τόσο δύσκολο να αποκτηθούν μέσα στο Ισραήλ, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ασφάλειας εκεί.

Η ασφάλεια είναι επίσης αυστηρή στην Κίνα και το 2013, τρεις τζιχαντιστές Ουιγούροι έκαναν μια επίθεση με ένα τζιπ, οδηγώντας το πάνω σε ένα πλήθος στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 40. Ο Καναδάς έχει αυστηρό έλεγχο όπλων, κι έτσι ένας Καναδός οπαδός του ISIS εκεί επέλεξε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο πάνω σε δύο στρατιώτες έξω από το Μόντρεαλ, σκοτώνοντας έναν.

Αλλά δεν θεωρούν όλοι οι τρομοκράτες τα οχήματα ως όπλο εξ αρχής. Το ίδιο το τεύχος του περιοδικού της Αλ Κάιντα "Inspire" από το 2010 που έδειξε στους βομβιστές στον μαραθώνιο της Βοστώνης "Πώς να κατασκευάσεις μια βόμβα στην κουζίνα της μαμά σου", είχε επίσης ένα άρθρο που συνιστούσε τις επιθέσεις με εμβολισμό σε συνδυασμό με πυροβόλα όπλα. Ο συγγραφέας προτείνει τη χρήση ενός φορτηγού εξοπλισμένου με ατσάλινες λεπίδες στο μπροστινό μέρος "σαν μηχανή κουρέματος του γκαζόν, αλλά όχι για να κόβει το γκαζόν, αλλά για να κόβει τους εχθρούς του Αλλάχ".

"Διάλεξε την τοποθεσία και τη στιγμή με προσοχή," συμβουλεύει το άρθρο. "Πήγαινε στις πιο πολυσύχναστες περιοχές. Τα στενότερο σημεία είναι επίσης καλύτερα γιατί δίνουν λιγότερες πιθανότητες στους ανθρώπους να ξεφύγουν. Απέφυγε θέσεις όπου άλλα οχήματα μπορεί να σε παρακολουθούν". Το άρθρο συνεχίζει, "Για να επιτευχθεί το μέγιστο μακελειό, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, διατηρώντας καλό έλεγχο του αυτοκινήτου, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αδράνεια σου και να είσαι σε θέση να επιτύχεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με την πρώτη κίνηση. Λάβε υπόψη ότι μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν τι πας να κάνεις, θα σκορπίσουν και θα τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση αναζητώντας κάλυψη. Θα ψάξουν περιοχές όπου το όχημα δεν θα μπορεί να τους φτάσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετήσεις την πορεία σου εκ των προτέρων".

Το άρθρο συμβουλεύει περαιτέρω: "Η ιδανική τοποθεσία είναι ένα μέρος όπου υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός πεζών και ελάχιστος αριθμός οχημάτων. Στην πραγματικότητα, εάν μπορείς να περάσεις από περιοχές μόνο πεζών που υπάρχουν σε ορισμένα κέντρα πόλεων, θα ήταν υπέροχο. Υπάρχουν κάποια σημεία που κλείνουν για τα οχήματα σε ορισμένες χρονικές περιόδους, λόγω της μεγάλης κίνησης πεζών". Ο συγγραφέας αναμφίβολα θα είχε εγκρίνει μιας τοποθεσία όπως ο παραλιακός δρόμος της Νίκαιας. Τα πρώτα ρεπορτάζ δείχνουν ότι η επίθεση στη Νίκαια μπορεί να έχει εξελίξει το σενάριο του "Inspire" σε άλλο επίπεδο.

Το "Inspire" συνιστά: "Αν έχεις πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, να τα έχεις μαζί σου έτσι ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να τελειώσεις τη δουλειά σου, εάν το όχημά σου σταματήσει κατά τη διάρκεια της επίθεσης". Οι πυροβολισμοί φαίνεται πως ήταν αναπόσπαστο μέρος της επίθεσης της Νίκαιας, και όχι απλά μια έκτακτη ανάγκη. Και η επίθεση της Νίκαιας διεξήχθη με ένα πλήρους μεγέθους φορτηγό που αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από κάποια μικρότερα που θα μετατρέπονταν σε μια μηχανή κουρέματος. Η σκηνή ήταν τρομακτική και ο αριθμός των νεκρών πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι πέτυχαν οι τρομοκράτες στο Ισραήλ με μια μπουλντόζα.

Το έγγραφο από τον Δεκέμβριο του 2010 που εξέδωσαν οι αρχές των ΗΠΑ προσφέρει μια σειρά από ενδείξεις για ένα άτομο που μπορεί να σχεδιάζει μια επίθεση εμβολισμού. Αυτές περιλαμβάνουν τις "ασυνήθιστες τροποποιήσεις" σε μηχανοκίνητα οχήματα, καθώς και "την αγορά, μίσθωση ή κλοπή των μεγάλων ή βαρέων οχημάτων... αν συνοδεύεται από χαρακτηριστικές ενδείξεις, όπως η νευρικότητα κατά τη διάρκεια της αγοράς, η πληρωμή τοις μετρητοίς, η έλλειψη εξοικείωσης με τις λειτουργίες του οχήματος".

Άλλες πιθανές ενδείξεις περιλαμβάνουν "εμπορικά οχήματα ή βαρύ εξοπλισμό που λειτουργεί με αστάθεια, σε περίεργες ώρες, ή σε ασυνήθιστες θέσεις, ιδιαίτερα σε πεζόδρομους με κίνηση". Επίσης, "προσπάθειες διείσδυσης σε κλειστές περιοχές όπου η κυκλοφορία συνήθως κινείται, αλλά όπου συγκεντρώνονται πλήθη, όπως φεστιβάλ δρόμου ή λαϊκές αγορές". Το έγγραφο συμβουλεύει: "Παρά το γεγονός ότι μία μόνο ένδειξη δεν μπορεί να είναι ύποπτη, μία ή περισσότερες ενδείξεις μπορεί να δείχνουν ότι προετοιμάζεται με επίθεση με εμβολισμό, με βάση τα συγκεκριμένα γεγονότα ή περιστάσεις".

Αλλά το έγγραφο δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη επισήμανση, αν δει κανείς το μακελειό στη Νίκαια και βρεθεί σε μια στοχευμένη χώρα όπου υπάρχουν αμέτρητα φορτηγά και όπου ακόμη και κάποιος στη λίστα παρακολούθησης των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκτήσει πυροβόλα όπλα. "Μια επίθεση με εμβολισμό μπορεί να διεξαχθεί με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση".

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα