Νίκη της κεντροδεξιάς στη Δανία

Οι Δανοί πολίτες εκτόπισαν την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ στις εκλογές της Πέμπτης και παρέδωσαν την εξουσία σε μια συμμαχία της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δίνοντας τεράστια κέρδη σε ένα ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά είναι πιθανό ότι θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DF), το οποίο κατέληξε με περισσότερες ψήφους από το Φιλελεύθερο

Κόμμα.

Έχοντας καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι στην ηπειρωτική χώρα, η κεντροδεξιά κέρδισε 90 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Τόρνινγκ-Σμιτ, ο οποίος κακώς στοιχημάτισε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα φέρει την επανεκλογή της, κέρδισε 85. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας που εξελέγη το 2011 παραδέχτηκε την ήττα της και παραιτήθηκε μετά την ψηφοφορία. Το DF, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες, έχει υποστηρίξει τους Φιλελεύθερους στην κυβέρνηση και το παρελθόν και με την υποστήριξή του δίνει στην κεντροδεξιά ηγεσία του Ράσμουσεν απόλυτη πλειοψηφία.

Τα 6 συμπεράσματα από τις δανικές εκλογές

Πριν από 15 χρόνια και πλέον, ο Πολ Νίρουπ-Ράσμουσεν, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Δανίας, υποστήριξε στο Κοινοβούλιο ότι το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγνωριστεί από το πολιτικό κατεστημένο, λόγω της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής του. Την Πέμπτη, ο 45χρονος πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, ένωσε τους οπαδούς του υπό το σύνθημα «Ποτέ δεν θα περπατήσετε μόνοι» αφού έλαβε το συγκλονιστικό 21 τοις εκατό των ψήφων. Το «Ποτέ δεν θα περπατήσετε μόνοι» (You’ll never walk alone) είναι το αγαπημένο τραγούδι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Λίβερπουλ και ο Τούλεσεν Νταλ είναι ένθερμος οπαδός της ομάδας. Ιδού τα συμπεράσματα των εκλογών:

1.Το μεγάλο παράδοξο

Το 2011, η απερχόμενη Πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το Σοσιαλδημοκρατικό της Κόμμα είχαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους εδώ και 100 χρόνια, αλλά κέρδισαν την εξουσία. Το 2015, το κόμμα της Τόρνινγκ-Σμιτ πήρε περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα, αλλά έχασε την εξουσία. Γιατί; Επειδή οι εταίροι του συνασπισμού της υπέστησαν μεγάλες απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αντίθετο ακριβώς συνέβη με την αντιπολίτευση. Το 2011, ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος των Φιλελευθέρων, Λαρς Λόκε Ρασμούσεν, έλαβε περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα, αλλά έχασε την εξουσία. Χθες, το κόμμα του έχασε περίπου το 25 τοις εκατό των εδρών του στο Κοινοβούλιο, αλλά κέρδισε την εξουσία. Γιατί; Επειδή οι συνεργάτες του στον συνασπισμό κέρδισαν αρκετές ψήφους για να του εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

2. Ο μεγάλος νικητής

Το αντι-μεταναστευτικό και αντι-ευρωπαϊκό Δανικό Λαϊκό Κόμμα έλαβε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα και σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του σε σύγκριση με το 2011. Αυτό θα έχει απήχηση σε όλη την Ευρώπη, όπου οι αντι-μεταναστευτικές και αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον το Δανικό Λαϊκό Κόμμα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Αν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος του κόμματος, Τούλεσεν Νταλ, μπορεί να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. «Είμαι ξύπνια ή ονειρεύομαι;» είπε η ιδρύτρια του κόμματος και πρώην Πρόεδρος, Πία Κιέρσγκαρντ στην δανική τηλεόραση.

3. Κάμερον: Ο μεγάλος νικητής εκτός Δανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της νέας δανικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από μία εβδομάδα, τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι αν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα στηρίξουν το αίτημα του Κάμερον για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον ότι η νέα δανική κυβέρνηση θα είναι πιο επιφυλακτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Πόσο βιώσιμη θα είναι η νέα κυβέρνηση;

Υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ του Δανικού Λαϊκού Κόμματος και των άλλων μελών της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Το DPP είναι αντι-ευρωπαϊκό, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα του Λαρς Λόκε Ρασμούσεν συνήθως είναι το πιο φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα στο κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα είναι πιο κοντά στους Σοσιαλδημοκράτες σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας. Είναι εναντίον των περικοπών στο δημόσιο τομέα, ενώ η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ένα άλλο μέλος του νέου συνασπισμού, θέλει ένα μικρότερο κράτος- (Όντως, η δανική πολιτική προκαλεί σύγχυση!). Πολιτικοί σχολιαστές προβλέπουν μια δύσκολη στιγμή για τον Λόκε Ρασμούσεν.

5. Ο μεγάλος χαμένος

Τι θα κάνει η Τόρνινγκ-Σμιτ, αφού έχασε τη δουλειά της ως πρωθυπουργός; Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια το όνομά της έχει ακουστεί για μια κορυφαία διεθνή εργασία. Πέρυσι, η ίδια και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι κορυφαίοι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Τελικά ο Τουσκ πήρε τη δουλειά.) Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αισθάνεται άνετα στη διεθνή σκηνή. Ο σύζυγός της Στίβεν Κίνοκ κέρδισε μια έδρα με τους Εργατικούς στο βρετανικό Κοινοβούλιο πριν από ένα μήνα και ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στην Ουαλία και το Λονδίνο. Παραιτήθηκε από πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα παραμείνει ως τακτικό μέλος του κοινοβουλίου ή θα βρει μια νέα θέση εργασίας στη Δανία ή στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι θα έχει πολλές προσφορές εργασίας.

6. Ο άλλος μεγάλος χαμένος: οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκόποι έκαναν λάθος –όπως και στις εκλογές της Βρετανίας. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο κοντά όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα θέμα μερικών εκατοντάδων ψήφων, ή ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αποφασισθεί από τους ψηφοφόρους της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε, κάτι που δεν συνέβη. Η άλλη έκπληξη για τις δημοσκοπήσεις ήταν η συντριπτική νίκη του Δανικού Λαϊκού Κόμματος. Πήρε περισσότερες ψήφους από όσες είχε προβλέψει οποιαδήποτε δημοσκόπηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα τα πηγαίνει πάντα καλύτερα από ότι προβλέπεται, διότι ορισμένοι ψηφοφόροι διστάζουν να παραδεχτούν ότι το ψηφίζουν.

http://www.politico.eu/article/six-takeaways-from-the-danish-elections/

http://www.reuters.com/article/2015/06/19/us-denmark-election-idUSKBN0OY0T120150619

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα