Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα από το τείχος της Ουγγαρίας για τους μετανάστες

Αν κάποιος έχει επωφεληθεί από τον πόλεμο στη Συρία είναι οι άνδρες που πωλούν ποδήλατα στο χωριό Ντεμίρ Καπίγια στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Καθώς απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, οι χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τη Συρία, έχουν βρει τα ποδήλατα ως μέσο για να περνούν

προς τη Σερβία, στη συνέχεια, την Ουγγαρία και στη συνέχεια στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Πάνω από 22.000 έχουν ζητήσει άσυλο στη Σερβία μέχρι στιγμής φέτος, 6.000 περισσότερα από το σύνολο πέρυσι. Η Ουγγαρία αναφέρει ότι σχεδόν 60.000 έχουν εισέλθει παράνομα μέχρι στιγμής φέτος και ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χτίσει ένα τείχος τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των 175-χιλιομέτρων συνόρων της με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει αναπόφευκτα μνήμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου – όπως το Τείχος του Βερολίνου - που χώριζε την κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας, από την καπιταλιστική Δύση. Εμπειρογνώμονες στη μετανάστευση προειδοποιούν ότι κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο αδιέξοδο στη Σερβία, μια φτωχή, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που δεν διαθέτει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τη συρροή. «Πρόκειται να δημιουργήσει ένα εμπόδιο», δήλωσε ο Ράδος Ντιούροβιτς, διευθυντής του Κέντρου Προστασίας Ασύλου στο Βελιγράδι. «Η Σερβία δεν διαθέτει τα μέσα να ασχοληθεί με αυτό».

Στην ΠΓΔΜ, οι βουλευτές την Πέμπτη παραχώρησαν στους μετανάστες άδεια για παραμονή 72 ωρών. Σκοπός είναι να τους αποτρέψουν από το να πέσουν θύματα σωματεμπορίας και να διακινδυνεύουν τις ζωές τους περπατώντας κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών ή προσπαθώντας να διαφύγουν με ποδήλατο κατά μήκος της εθνικής οδού. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουν στη Σερβία ακόμη πιο γρήγορα. «Πρόκειται να δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση για τη Σερβία», δήλωσε ο Ντιούροβιτς.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιλέγουν την οδό των Βαλκανίων από την Τουρκία, την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Ουγγαρία για να φτάσουν στην πλουσιότερη Δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός διογκώθηκε από πρόσφυγες από τη Συρία που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον τετραετή πόλεμο. Χιλιάδες μετανάστες πνίγονται και στη Μεσόγειο, εγκαταλείποντας την Βόρεια Αφρική με βάρκες.

Τείχη στην Ευρώπη

Ο Ντιούροβιτς δήλωσε ότι ο ουγγρικός φράχτης ήταν απίθανο να ανακόψει το κύμα μέσω της Σερβίας, δεδομένου ότι οι εναλλακτικές διαδρομές μέσα από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία ή δυτικά μέσω της Βοσνίας και της Κροατίας ήταν πολύ πιο μακριά και γεμάτες εμπόδια. «Η τιμή του λαθρεμπορίου θα ανέβει. Οι μετανάστες δεν θα εξαφανιστούν. Έχουν πουλήσει τα πάντα γι 'αυτό. Ένα ποτάμι βρίσκει πάντα τον δρόμο του».

Δημοσιογράφοι του Reuters αναφέρουν ότι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα έχουν δει εκατοντάδες μετανάστες να διασχίζουν εκτάσεις για να περάσουν τα σύνορα υπό το ανήμπορο βλέμμα της αστυνομίας. Προηγουμένως έχουν ακολουθήσει τη σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τη Σερβία, μια διαδρομή που στοίχισε τη ζωή σε 14 τον Απρίλιο, όταν τους χτύπησε ένα τρένο. Τώρα, μπορεί κάποιος να τους δει σε ομάδες μερικών δεκάδων με ποδήλατα κατά μήκος της εθνικής οδού.

Η ΠΓΔΜ δεν διαθέτει τις κλίνες ή τα χρήματα για να τους στεγάσει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αλλάξει το νόμο για να τους προσφέρει τα νομικά έγγραφα για 72 ώρες ώστε να καλύψουν τη διέλευσή τους από τη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Κάβκοβ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κάνει τα στραβά μάτια» για τους μετανάστες που διασχίζουν τα βόρεια σύνορα στην ΠΓΔΜ.

Η Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν έχει συγκρουστεί με τους εταίρους της ΕΕ για τον χειρισμό της μετανάστευσης, υπερασπίστηκε το σχέδιό της για ένα «τείχος ασφαλείας», την Πέμπτη. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση που θα χειριστεί την πίεση από τη μετανάστευση, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται κάτι μακρινό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν «ιδιαίτερα έκπληκτος» με την ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι εξαρτάται από τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν τα σύνορά τους, αλλά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Μόλις πρόσφατα ρίξαμε τα τείχη στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να τα ξαναχτίσουμε».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα