Νέος ξεσηκωμός στο Μπαχρέιν

Δεκάδες άνθρωποι έχουνε τραυματιστεί σύμφωνα με αναφορές μετά τη χρήση λαστιχένιων σφαιρών από το στρατό ενάντια σε διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια βίαιων συμπλοκών. Αρκετές πόλεις στο Bahrain έχουνε καταστεί τον τελευταίο καιρό πεδία σύγκρουσης ανάμεσα σε διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις.

Ακτιβιστές έχουνε ανεβάσει στο twitter

πολλές φωτογραφίες από νωπές πληγές και τραύματα από λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και νέφη δακρυγόνων στους δρόμους του Bahrain. Οι περισσότερες αναφορές για βίαια περιστατικά προέρχονται από μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Bahrain, την A’ali. Συγκρούσεις έχουνε επίσης αναφερθεί στις πόλεις Saar, Sitra, Karanah και αλλού. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν σύμφωνα με τους ακτιβιστές χθες το βράδυ από τις αρχές, οι οποίες έχουνε ενισχύσει την παρουσία τους με περισσότερους στρατιώτες, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και άρματα για να περιπολούν τους δρόμους.

Η συνεχιζόμενη εξέγερση της Σιιτικής πλειοψηφίας της χώρας, η οποία ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει διακριτική μεταχείριση από τη Σουνιτική μοναρχία, έχει αποδυναμωθεί μετά από πολλαπλές μαζικές συλλήψεις. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουνε σκοτωθεί και πολλοί έχουνε συλληφθεί τους τελευταίους 18 μήνες που μαίνονται οι διαδηλώσεις.

Η Εθνική Ισλαμική Κοινωνία Al-Wefaq, ένα κορυφαίο αντιπολιτευόμενο κόμμα, κατηγορεί το καθεστώς για την κράτηση περί των 1.400 κρατουμένων ως πολιτικών ομήρων για να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση. Μία από τις ηγετικές μορφές του, ο Khalil Al-Marzooq, είπε στο RT ότι οι αρχές καταπνίγουν τις διαδηλώσεις και συλλαμβάνουν πολίτες σε καθημερινή βάση για να εμποδίσουν το λαό να εκφράσει τα νόμιμα αιτήματά του.

«Δεν θέλουν κανέναν να διαμαρτύρεται, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, και διαλύουν κάθε κίνηση από τη νεολαία με την υπερβολική χρήση δακρυγόνων και με καραμπίνες εναντίον των διαδηλωτών. Και μερικοί από τους νέους, δυστυχώς, απαντούν οργισμένα με βόμβες μολότοφ.»

Αρκετές δεκάδες ηγέτες της αντιπολίτευσης και εξέχοντες ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούνται από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες και η τύχη τους αναμένεται να αποφασιστεί στα δικαστήρια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διαμαρτυρίες έχουνε ενταθεί πρόσφατα, λέει ο Al-Marzooq.

«Σήμερα και ειδικά απόψε, πολλοί νεαροί βγήκαν στο δρόμο για να δηλώσουν το κάλεσμά τους στις αρχές να απελευθερώσουν αυτούς τους ανθρώπους.»

Αυτοί οι εξέχοντες κρατούμενοι έχουν γίνει «σύμβολα» για τους ακτιβιστές, εμπνέοντας τους να διαδηλώνουν ειρηνικά, χωρίς τον φόβο της καταστολής από τις αρχές, εξήγησε.

«Όλοι αυτοί δεν γυρίζουν πίσω στο σπίτι τους», σημείωσε. «Ακόμα και αν δέκα φορές συλληφθούν και μετά αφεθούν ελεύθεροι, θα συνεχίσουν να είναι στους δρόμους μέχρι να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας, την ελευθερία μας, και το πολιτικό σύστημα που θέλουμε.»

Ο Al-Marzooq πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα θα αλλάξει τελικά την  «προκατειλημμένη» στάση της απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Ba

Keywords
Τυχαία Θέματα