Μιλάει και ο τροχονόμος της διαπλοκής

Έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές για τα σοβαρά λάθη που έκαναν οι δύο κυβερνήσεις Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Τότε χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία για τη ΝΔ να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος και το κυριότερο: Να μην επιτρέψει στη χώρα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Κομματοκρατία, ρουσφέτια και λάθος τακτικές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και φυσικά έκαναν.. μάγκα τον Γ. Παπανδρέου που πήρε 44%,

με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Όλα αυτά είναι ιστορία και θα κριθεί από σοβαρούς πολιτικούς και ιστορικούς. Αλλά να κάνει κριτική ο Κώστας Σημίτης και να εξαπολύει επίθεση κατά των κυβερνήσεων εκείνων χωρίς να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη, αυτό πάει πολύ.

Είναι δυνατόν να μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί; Είναι δυνατόν ο τροχονόμος της διαπλοκής επί των κυβερνήσεών του να το παίζει 10 χρόνια μετά τιμητής του πολιτικού συστήματος;

«Παράδειγμα της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σημίτης «υπήρξε η τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004-2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς»

Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Κατά την πενταετία αυτή μόνο οι δαπάνες του δημοσίου για αμοιβές αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,5% δισ. σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης οκταετίας χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εισπράξεις. Ήταν μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού» Ωστόσο ο Κώστας Σημίτης έστρεψε τα πυρά του και κατά της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης και την αδυναμία ελέγχου αυτής από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης: «Κύρια αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη υπήρξε επίσης η πολιτική απροθυμία ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τράπεζες χορήγησαν ανεμπόδιστα δάνεια σε κράτη και επιχειρήσεις σε ύψος πολύ μεγαλύτερο από τα κεφάλαιά τους, δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν αργότερα να εισπράξουν με αποτέλεσμα να διατρέξουν τον κίνδυνο πτώχευσης.

Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επέμβουν για να τις διασώσουν, εξάντλησαν τα αποθέματά τους και δεν διέθεταν πια χρήματα για να λειτουργήσουν».

Έχουμε τρελαθεί τελείως σ' αυτή τη χώρα. Αφήνουμε τον Σημίτη να παίζει ακόμη μπάλα στο πολιτικό γήπεδο; Τον ακούσατε άραγε να κάνει ποτέ αυτοκριτική για το δικό του κυβερνητικό επίτευγμα;

Τον ακούσατε να δίνει εξηγήσεις για τον Τσουκάτο, τον Μαντέλη, τον Ακη, τον Σμπώκο και τα άλλα καλόπαιδα; Τον έχετε ακούσει να λέει έστω και μια λέξη για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου; Μήπως την περίοδο 2000-2004 δεν ξεκίνησε το τρελό πάρτι με τα θαλασσοδάνεια σε επιχειρήσεις και πολίτες; Έκανε ποτέ καμιά παρέμβαση ως πρωθυπουργός ή άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί αφού τον συνέφερε πολιτικά;

Εντάξει, είπαμε να ασκήσουμε κριτική για όλους όσοι έφεραν τη χώρα στην κατάσταση αυτή από τη μεταπολίτευση και μετά. Αλλά να μιλάει και ο Σημίτης με τους εκσυγχρονιστές του που νομιμοποίησαν τη λαμογιά στην Ελλάδα, αυτό πάει πολύ, δεν χωνεύεται.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα