JPMorgan: Διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress tests

Διαχειρίσιμα εκτιμά η JP Morgan ότι θα είναι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θεωρεί ότι και η αλλαγή της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία θα είναι πολύ θετική για τον κλάδο.

Ειδικότερα σε έκθεσή της πιστεύει ότι οι ελληνικές

τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια μετά τη δημοσιοποίηση των stress test της Blackrock, αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ.
Η ίδια δηλώνει ότι αποφεύγει να κάνει κάποια σχόλια εκτιμήσεων, δεδομένου ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάσουν ελλείμματα υπό το στατικό σενάριο (με βάση τα αποτελέσματα του 2013, τα οποία δεν περιέχουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υλοποιηθεί μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με την ίδια, η αναμενόμενη νομοθεσία για τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση, θα ήταν πολύ θετική και αναμένεται να περάσει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Επίσης, η JP Morgan εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων της ΕΚΤ θα είναι ένας θετικός καταλύτης, καθώς θα παράσχει διαφάνεια και περισσότερο συνεπή ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Αναφορικά τώρα με τις προοπτικές του κλάδου, η JP Morgan βλέπει τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω:
1) της ανατιμολόγησης του κόστους των καταθέσεων
2) της σταδιακής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων
3) της απόδοσης των κινήσεων μείωσης του λειτουργικού κόστους
Τέλος, για την ελληνική οικονομία, η JP Morgan διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2015 κατά +2,8%, ενώ η οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αναπτυχθεί.

Επίσης, η ανεργία σταθεροποιείται και η Ελλάδα αναμένεται να δει σημαντική καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα