«Βιομηχανία» Πιστόριους

Μετά την καταδίκη του για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους ετοιμάζεται να γράψει τη δική του εκδοχή για την τραγική νύχτα δολοφονίας της Ρίβας Στίνκαμπ. Και φυσικά, όλοι εκτιμούν ότι θα γίνει μπεστ σέλερ. Η αυτοβιογραφία θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρα για τον Πιστόριους,

προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες επικρίσεις προς το πρόσωπό του.

Ο Πιστόριους, ο οποίος αθωώθηκε για τη δολοφονία της Στίνκαμ από το ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια, αλλά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και η ποινή του θα οριστεί σε μια νέα ακρόαση, που αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου. Οι γονείς του θύματος εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ετυμηγορία. Την αποκάλυψη για το βιβλίο έκανε ο διευθυντής και μάνατζερ του Πιστόριους, Πιτ βαν Ζιλ.

«Έχουμε συζητήσει ιδέες» δήλωσε στον Observer, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. «Αν ο Πιστόριους λάβει μια ποινή με αναστολή, όπως προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί, θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στον ανταγωνισμό, ενδεχομένως ακόμη και να προλάβει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. Είναι γνωστό ότι δουλεύει τακτικά για να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει στον πιο διάσημο αθλητή της να επιστρέψει στο άθλημα».

Πριν από πέντε χρόνια ο Πιστόριους έχει γράψει και την αυτοβιογραφία του με τίτλο Blade Runner - μια αναφορά στο παρατσούκλι του. Το βιβλίο για το συγκλονιστικό επεισόδιο πιθανότατα θα γίνει μπεστ σέλερ, δίνοντας στον αθλητή την δυνατότητα να βελτιώσει τα οικονομικά του, τα οποία δεν είναι και τόσο ανθηρά εξαιτίας των νομικών εξόδων. Πολλοί, βέβαια, επισημαίνουν και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της κατάστασης. O J Simpson, ο Αμερικανός ηθοποιός και αθλητής που επίσης αθωώθηκε για τον φόνο της συντρόφου του σε μια άλλη δίκη που επίσης πήρε τεράστια δημοσιότητα το 1995, επικρίθηκε για την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Αν το έκανα», στο οποίο υποθετικά περιγράφει πως θα σκότωνε την πρώην σύζυγό του και τον φίλο της.

Ο Πιστόριους ανέκαθεν υποστήριζε ότι μπέρδεψε την Στίνκαμπ με ένα έναν κλέφτη, όταν την πυροβόλησε τέσσερις φορές. Οι γονείς της έχουν δηλώσει ότι δεν τον πιστεύουν και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από την απόφαση. Όπως σχολιάζει ο Ben Williams, επικεφαλής των εκδόσεων στους νοτιοαφρικανικούς Sunday Times, ένα βιβλίο από τον Πιστόριους μπορεί να γίνει αποδεκτό με δύο τρόπους. Είτε να γίνει η «αθλητική βιογραφία του αιώνα», είτε να «θαφτεί» καθώς πολλοί θα το μποϊκοτάρουν. «Δείτε τι συνέβη στην αυτοβιογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ» λέει χαρακτηριστικά. Πολύ πιθανόν επίσης, το βιβλίο του Πιστόριους να οδηγήσει και σε ταινία ή τηλεοπτικό δράμα.

Κι ενώ ο Πιστόριους ετοιμάζεται για τη δική του εκδοχή της ιστορίας, δημοσιεύονται πολλά βιβλία για την υπόθεσή του. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το Oscar: An Accident Waiting to Happen (Όσκαρ: Περιμένοντας να συμβεί ένα ατύχημα) της Patricia Taylor, η κόρη της οποίας Samantha ήταν φίλη του σπρίντερ και μάλιστα κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Το βιβλίο πλασάρεται ως «μια αποκλειστική προσωπική ιστορία της ταραχώδους ρομαντικής σχέσης με την πρώην φίλη του Samantha Taylor, που μετατράπηκε στον εφιάλτη κάθε μητέρας».

Ο δημοσιογράφος Barry Bateman που κάλυψε τη δίκη στη Νότια Αφρική απέκτησε 139.000 νέους followers στο Twitter σε μια εβδομάδα, έχοντας πλέον 227.000. Έχει γράψει ένα βιβλίο μαζί με την Mandy Wiener, με τίτλο «Πίσω από την πόρτα: Η ιστορία του Όσκαρ και της Ρίβα Στίνκαμπ», που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Ο Bateman είπε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για το βιβλίο από κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς. Όπως είπε, η δημιουργία μιας ταινίας για την υπόθεση είναι «αναπόφευκτη».

Ένας άλλο βιβλίο με τίτλο Chase Your Shadow: the Trials of Oscar Pistorius, δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, με συγγραφέα τον βρετανό δημοσιογράφο John Carlin. Ο συγγραφέας έχει γράψει επίσης μια βιογραφία του τενίστα Rafael Nadal και το βιβλίο Playing the Enemy για τον Νέλσον Μαντέλα και το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι του 1995, το οποίο έγινε η ταινία Invictus. Όπως υποστηρίζει, όποια κι αν είναι η έκβαση της υπόθεσης θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

http://www.theguardian.com/world/2014/sep/13/oscar-pistorius-reeva-steenkamp-book

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα