Μετά το επενδυτικό στόρι, "τρίζει" και το αναπτυξιακό

Μετά το "ράπισμα" της αναστολής των έργων της Eldorado Gold στην Ελλάδα, ένα νέο "σοκ" έρχεται από το επίσημο δημοσιονομικό όργανο που έχει δομηθεί βάσει των κανόνων της ΕΕ. Ο λόγος για το ανεξάρτητο όργανο που "εποπτεύει" την ελληνική οικονομία με έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο βάζει "αστερίσκους" στη φετινή ανάπτυξη. Εκτιμά ότι απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ 3,1% το 2ο εξάμηνο για να γίνει εφικτός ο στόχος του 1,8% (που επανεπιβεβαίωσε

και από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός).

Ο στόχος αυτός είναι πάρα πολύ κρίσιμος όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για το αν θα έρθουν ή όχι νέα μέτρα. Είναι ουσιαστικά η "βάση" του προϋπολογισμού και των στόχων των εσόδων για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί για αστοχίες.

Τα κλιμάκια στην Αθήνα

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου ήρθε την ίδια ημέρα με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Πρώτη τους δουλειά είναι να ανοίξουν τα "βιβλία" της ανάπτυξης για να δουν αν ο πολύ σημαντικός στόχος της αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8% για φέτος ευσταθεί και έτσι να "χτιστούν" οι προβλέψεις για την πορεία εσόδων δαπανών φέτος αλλά και το 2018.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία έχουν –χρονικά- πιο μεγάλη σημασία για τους δανειστές από ό,τι τα πολλά ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης που θα συζητηθούν εκτενώς και στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου αλλά και κατά την άφιξη του κ. Ντάισελμπλουμ στις 25/9 στην Αθήνα.

Έχουν ειδική σημασία διότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να "κλειδώσει" τους στόχους του 2018 όπως αυτοί θα αποτυπωθούν στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο πρέπει (λόγω συνταγματικής υποχρέωσης) να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.

Η αποτίμηση της κυβέρνησης (με τη σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ) για το 2017 θα δοθεί μάλιστα αναλυτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και πιο συγκεκριμένα στη Eurostat - στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος λίγες μέρες νωρίτερα, την 30η Σεπτεμβρίου, με βάση την τυποποιημένη διαδικασία εξαμηνιαίου ελέγχου που υπάρχει για όλα τα κράτη-μέλη (EDP).

Αυτά τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον προϋπολογισμό (στα οποία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δει αναστροφή στην πτωτική τάση των εσόδων) θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για τα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά και με όλους τους θεσμούς για την διανομή του Μερίσματος που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Τι αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι ο στόχος για αύξηση της τάξης του +1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το 2ο εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός εκτίμησε από την ΔΕΘ ανάπτυξη κοντά στο 2% και ότι το 1,8% είναι ο επίσημος στόχος του Μεσοπροθέσμου του προηγούμενου Μαΐου.

Αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το Β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), ενώ αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.

Για τα έσοδα επισημαίνει ότι "ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-21". "Στο σκέλος των εσόδων ερωτηματικά προξενεί η εξέλιξη των εισπράξεων άμεσων φόρων η οποία υστερεί τόσο ως προς τα περσινά επίπεδα (-654 εκ. ευρώ) όσο και ως προς τον "στόχο" (237 εκ. ευρώ). Οι εισπράξεις έμμεσων φόρων κινούνται ικανοποιητικά. Σημειωτέον ότι σε αυτές περιλαμβάνονται 296 εκατ. ευρώ (Φ.Π.Α. αποκρατικοποιήσεων), το οποίο το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί ως έσοδο αποκρατικοποιήσεων, με ανάλογη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Σημαντική είναι η συνεισφορά των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Θετικό στοιχείο η επιτάχυνση πληρωμών για επιστροφές φόρου" επισημαίνει.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα