Τα έσοδα μειώνονται – Τα νέα μέτρα καραδοκούν

Τα στοιχεία για τους φόρους και αν αυτοί πληρώνονται σοκάρουν. Σύμφωνα λοιπόν με τηνΑνεξάρτητηΑρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση – σοκ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα με το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να αυξάνεται κατά 172.704 από τον Ιούνιο στον Ιούλιο.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Ιουλίου εκτινάχθηκαν σε 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ ενώ εάν εξαιρεθούν τα μη φορολογικά έσοδα

τα οποία έμειναν στο βερεσέ η αύξηση περιορίζεται κατά τι αλλά παραμένει εφιαλτική.

Απλήρωτοι φόροι από την αρχή της χρονιάς έχουν μείνει 5,723 δισ. ευρώ ενώ μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου το άλμα προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ (από 4,282 δισ. ευρώ σε 5,723 δισ. ευρώ).

Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη από 3.805.423 τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 3.978.127 τον Ιούλιο. Δηλαδή, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 97,350 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό πλέον ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Τα μετρητά στο στρώμα τελειώνουν, οι μπαταχτσήδες αυξάνονται, οι φόροι έχουν πνίξει τους πολίτες οι οποίοι προτιμούν να αγοράζουν φαγητό παρά να πληρώνουν το κράτος. Ομοίως και οι επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους καθώς μόνο τον Ιούλιο περί τα 600 εκατ. ευρώ δεν πληρώθηκαν επειδή πτώχευσαν οι εταιρείες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούλιο ο εισπρακτικός μηχανισμός είχε βγει σε όλη την Ελλάδα (και καλώς) για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία ανατρέπουν για ακόμη μια φορά το αφήγημα του Τσίπρα περί ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Ληξιπρόθεσμα υπήρχαν και με άλλες κυβερνήσεις και στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν. Όμως, υποτίθεται ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια και αντί να μειώνονται αυξάνονται. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν τα 100 δις, έστω κι αν σ’ αυτά υπάρχουν χρέη ετών που ποτέ δεν πρόκειται να εξωφληθούν. Η τραγική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες στο να μην πληρώνουν με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα έσοδα. Δυστυχώς, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή η κυβέρνηση αυτή ή όποια άλλη αργότερα θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που υπέγραψε ο Τσίπρας νωρίτερα. Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων από το 2018 ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο Αλέξης αφού ξέρει ότι δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα