Γιατί κάποιοι Καταλανοί θέλουν την απόσχιση από την Ισπανία

Έχοντας απομείνει τρεις εβδομάδες μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη διάλυση μιας πολιτικής ένωσης 500 ετών, ούτε η ισπανική ούτε η καταλανική κυβέρνηση αντιμετωπίζουν σημαντικά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί η Καταλονία πρέπει να αποχωρήσει από την Ισπανία ή να παραμείνει στην Ισπανία. Αντ 'αυτού, εστιάζουν στο κατά πόσον οι Καταλανοί έχουν το νόμιμο δικαίωμα

να αποχωρήσουν.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Βαρκελώνη, με πολλούς από όσους κατέβηκαν στους δρόμους τη Δευτέρα για την εθνική ημέρα της Καταλονίας, τη Ντιάντα, να μιλούν ευχαρίστως για συγκεκριμένες διαμαρτυρίες που τους ωθούν στην ανεξαρτησία. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι 450.000 άνθρωποι είχαν εγγραφεί για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση και η αστυνομία της Βαρκελώνης αργότερα τουίταρε ότι εμφανίστηκαν 1 εκατομμύριο.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλς Πουτζεμόντ, υποστηριζόμενος από μια αυτονομιστική πλειοψηφία στην περιφερειακή συνέλευση, έχει υποσχεθεί να προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο. Ωστόσο, ο Πουτζεμόντ και το υπουργικό του συμβούλιο δεν φωνάζουν (δημόσια τουλάχιστον) για ένα μελλοντικό, ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, εστιάζοντας μάλλον την εκστρατεία τους στο να επιτρέπουν στους πολίτες να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον, που δεν θα υπαγορεύει η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, εμμένει στα νομικά επιχειρήματα, με τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να λέει ότι θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να εμποδίσει την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες πολιτικές της κρίσεις εδώ και δεκαετίες. Πολλοί στο κατεστημένο αναρωτιούνται αν η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχές στους δρόμους και πώς θα μπορέσει ο Ραχόι να αποτρέψει το δημοψήφισμα χωρίς να χρησιμοποιήσει δραστικά μέτρα - όπως η ανάληψη ελέγχου από την περιφερειακή κυβέρνηση. "Θέλω μια δίκαιη χώρα, μια πιο κοινωνική και αριστερή χώρα και πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η έξοδος από την Ισπανία", δήλωσε ο Μαρκ Μπεκάτ, ένας 22χρονος πωλητής. "Η Ισπανία πάντα μου φαινόταν αρκετά συντηρητική, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στον τρόπο σκέψης".

Ορισμένα νομικά εμπόδια εμποδίζουν την υλοποίηση της επιθυμίας του Μπέκατ. Οι δικαστές ερευνούν τον Πουτζεμόντ και άλλους αξιωματούχους, για κατηγορίες σχετικά με τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης. Ο εισαγγελέας διέταξε την αστυνομία να παρακολουθεί τις δραστηριότητες που συνδέονται με το δημοψήφισμα - ένα τυπογραφείο και μία αίθουσα σύνταξης έχουν ερευνηθεί τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας δημόσιες διαδηλώσεις. Εκατοντάδες δήμαρχοι στην Καταλονία αψήφησαν τις δικαστικές εντολές και προσέφεραν την υποστήριξή τους στην ψηφοφορία, αν και άλλοι, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις, αρνήθηκαν να το πράξουν

Όλα γίνονται για την οικονομία

Εντούτοις, στο πλαίσιο αυτής της έντασης, υπάρχει ελάχιστη πολιτική συζήτηση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν έναν σημαντικό αριθμό Καταλανών - περίπου 41%, σύμφωνα με το Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) που χρηματοδοτείται από την καταλανική κυβέρνηση, να θέλουν να φύγουν από την Ισπανία.Έρευνα του CEO δείχνει ότι οι λόγοι είναι πολλαπλοί, με επιχειρήματα όπως η επιθυμία για αυξημένη αυτονομία (26%), η πεποίθηση ότι η Καταλονία θα βελτιωνόταν εάν ήταν μόνη της (23%) και η επιθυμία για ένα νέο μοντέλο στη διοίκηση μιας χώρας (19%).

Οι καταλανικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, καθώς και η ισπανική κυβέρνηση, κατηγορούν τους αυτονομιστές ότι τροφοδοτούν τους ανθρώπους με ψέματα και παραμορφώνουν συνεχώς τα γεγονότα, αποσκοπώντας στην ενίσχυση μιας καταλανικής αίσθησης θυματοποίησης στα χέρια των Ισπανών. Δεν μπόρεσαν να καταπολεμήσουν πλήρως αυτές τις αντιλήψεις, πραγματικές ή φανταστικές, στην πραγματικότητα.

Πάνω από όλα, είναι η οικονομία. Η Καταλονία έχει το 16% του πληθυσμού της χώρας και παράγει το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. "Όλα τα χρήματα και όλοι οι φόροι που εισρέουν στην ισπανική κυβέρνηση θα παραμείνουν σε μια ανεξάρτητη Καταλονία", δήλωσε η Άνα Μαρτί Μπεναβέντε, μια 78χρονη συνταξιούχος από τη Βαρκελώνη. "Είναι σαν ένας γιος που θέλει να φύγει από το σπίτι αλλά είναι αυτός που φέρνει τα χρήματα. Και φυσικά οι γονείς δεν θέλουν να φύγει". "Με την εργασία στις βιομηχανικές περιοχές, τις εξαγωγές και την προσωπικότητα των Καταλανών, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι άνθρωποι θα ζούσαν καλύτερα από ό, τι στην Ελβετία σε μερικά χρόνια", δήλωσε ο Γκαμπριέλ Μαέστρο, ένας 74χρονος μηχανικός.

Άλλοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας καταδεικνύουν τις πολιτισμικές διαφορές και την εκλαμβανόμενη επιθετικότητα από την κεντρική κυβέρνηση. "Πιστεύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί στην Καταλονία και έχουμε δικαιώματα που καταπατούνται", δήλωσε η Μαρί Ανγκελς Κουμπίλο, μια 47χρονη νοικοκυρά. "Οι περισσότερες οικογένειες με καταλανικές ρίζες δεν αισθάνθηκαν ποτέ Ισπανοί" πρόσθεσε ο Ροζέρ Μπρουστένγκα, ένας 62χρονος υπάλληλος, υποστηρίζοντας ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα διαφυλάξει τη δική της γλώσσα και τον πολιτισμό της, τα οποία "η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει".

Η γλώσσα επανέρχεται ξανά και ξανά στη συζήτηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Καταλονία μπορούν να μιλούν καταλανικά και ισπανικά, και οι δύο επίσημες γλώσσες. Τα καταλανικά είναι η κύρια γλώσσα στα σχολεία, αλλά τα τελευταία χρόνια, τα δικαστήρια έχουν πει στα καταλανικά σχολεία να παρέχουν μαθήματα στα ισπανικά, αν το ζητήσουν οι σπουδαστές. Οι υποστηρικτές της απόσχισης το θεωρούν αυτό ως επίθεση σε μια γλώσσα που χρήζει προστασίας.

Πολλοί υποστηρικτές ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους μπορούν ακόμη να αναφερθούν σε συγκεκριμένα αποσπάσματα από ισπανούς αξιωματούχους που τους προσβάλλουν. Ο Μάρκ Μπέκατ υπενθύμισε τα λόγια του πρώην υπουργού Παιδείας Χοσέ Ιγνάσιο Βερτ, ο οποίος δήλωσε το 2012 ότι ο στόχος του ήταν να "ισπανοποιήσει τα παιδιά των Καταλανών". Ο Μπρουστένγκα θυμήθηκε μια συνομιλία που είχε διαρρεύσει το 2016, στην οποία ένας υπάλληλος της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης κατήγγειλε σε έναν Ισπανό υπουργό ότι "κατέστρεψαν το σύστημα υγείας της Καταλονίας".

Άλλοι είναι θυμωμένοι με τη συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι.
"Είναι το Λαϊκό Κόμμα, πάνω από όλα, το μισώ ", δήλωσε ο Αλεξ Φόρες, ένας 21χρονος φοιτητής μηχανικής. "Είναι πολύ δεξιό και προφανώς αν δείτε τι ψηφίζουν οι άνθρωποι εδώ [στην Καταλονία] είναι μια εντελώς διαφορετική ιδεολογία". Η Καταλονία κυβερνάται από έναν συνασπισμό υπέρ της ανεξαρτησίας, με επικεφαλής ένα κεντροδεξιό κόμμα και ένα κεντροαριστερό.

Ενώ πολλοί διαδηλωτές τη Δευτέρα φάνηκαν πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου, γνώριζαν ότι αυτό αμφισβητείται. "Αυτό που εμείς οι Καταλανοί βρίσκουμε εκπληκτικό είναι το πώς η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά στο γεγονός ότι μας εμποδίζουν να ψηφίσουμε", δήλωσε η Μάρτα Αλσίνα, μια 46χρονη δασκάλα. "Είμαι αισιόδοξη, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν από τις 2 Οκτωβρίου, ακόμη και αν δεν γίνει το δημοψήφισμα", δήλωσε ο 70χρονος αρχιτέκτονας Τζοσέπ Μαρία Αλβεντόσα.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα