Μέχρι και στη Βουλή προκαλούν οι Τούρκοι!

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Οσμάν Ακίπ Μπακ, ο οποίος κατηγόρησε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες.

Όπως είπε « η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο. Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο

υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή - στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου - κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Barbaros διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο τούρκος βουλευτής, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα