Με ναζιστικούς χαιρετισμούς υποδέχτηκαν τη νίκη Τραμπ

Οπαδοί της λευκής υπεροχής φαίνονται σε βίντεο να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν "χέιλ Τραμπ!" κατά τη διάρκεια ομιλίας ηγετικού στελέχους της εναλλακτικής δεξιάς. Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής, έκανε πολλές αναφορές στη ναζιστική ιδεολογία κατά τη διάρκεια της μισάωρης ομιλίας του σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον το Σάββατο.

"Χέιλ Τράμπ! Χαίρε λαέ μας! Χαίρε νίκη!" φώναξε επευφημούμενος από το ακροατήριο, ενώ αρκετοί έκαναν και ναζιστικούς χαιρετισμούς. "Κανείς δεν θα μας τιμήσει για την αξιοπρεπή ήττα, κανείς δεν πενθήσει για τα μεγάλα εγκλήματα

που διαπράχθηκαν εναντίον μας. Για μας, το θέμα είναι να κατακτήσουμε ή να πεθάνουμε". Ο Σπένσερ επιτέθηκε στα "συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης" για τον τρόπο αντιμετώπισης του Τραμπ. Χρησιμοποίησε τη μομφή "Lügenpresse", που σημαίνει στα γερμανικά "ασκώ πίεση στον Τύπο" και αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί, ενώ τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ευρέως στην γερμανική ακροδεξιά για να προσβάλει τα ρεπορτάζ σχετικά με την κρίση των προσφύγων. Η φράση ακούστηκε επίσης συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος επιτέθηκε συχνά στον Τύπο, και έγινε ένα δημοφιλές hashtag μεταξύ μερικών υποστηρικτών του στα social media.

"Ο Τύπος έχει αποφασίσει σαφώς να κηρύξει πόλεμο στην νομιμότητα του Τραμπ και στη συνέχιση της ύπαρξης της λευκής Αμερικής", δήλωσε ο Σπένσερ. "Αλλά είναι πραγματικά το άνοιγμα μιας πόρτας για εμάς". Ο λευκός εθνικιστής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι επινόησε τον όρο "εναλλακτική δεξιά", χαρακτήρισε επίσης τους δημοσιογράφους "άψυχα Γκόλεμ" -υπερφυσικά όντα από την εβραϊκή λαογραφία - "υποκινούμενα από κάποια σκοτεινή δύναμη".

Πλάνα που μετάδωσε το Atlantic ως μέρος ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ για τον Σπένσερ δείχνουν τους οπαδούς του να χαιρετούν ναζιστικά κατ' επανάληψη, υποστηρίζοντας ότι η Αμερική είναι μια "χώρα λευκών που μας ανήκει". "Το να είσαι λευκός σημαίνει να μοχθείς, να είσαι σταυροφόρος, ένας εξερευνητής και κατακτητής", ακούγεται να λέει. "Εμείς δεν εκμεταλλευόμαστε άλλες ομάδες, δεν κερδίζουμε τίποτα από την παρουσία τους. Μας χρειάζονται και όχι το αντίστροφο. Στο αίμα που κυλά στις φλέβες μας, ως τα παιδιά του ήλιου, βρίσκεται η δύναμη του μεγαλείου. Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας που μας καλεί. Δεν είναι γραφτό να ζήσουμε με ντροπή και αδυναμία. Δεν είναι γραφτό να επαιτούμε για ηθική επικύρωση από μερικά από τα πιο απεχθή πλάσματα που κατοίκησαν ποτέ στον πλανήτη".

Εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής δεν σχολίασε, αλλά η ιστοσελίδα περιγράφει την οργάνωση ως "αφιερωμένη στην κληρονομιά, την ταυτότητα και το μέλλον των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε όλο τον κόσμο". Ο

δεδηλωμένος στόχος της είναι η "αναβίωση και άνθηση του λαού μας", με διασυνδέσεις στα διεθνή ακροδεξιά κινήματα.

Ο Σπένσερ γράφει τακτικά σε blogs αποκαλώντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "απάτη και εκφυλισμένο", σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center. Η ομάδα κατά των διακρίσεων, είπε ότι ο Σπένσερ ζητά "ειρηνική εθνοκάθαρση" για να σταματήσει η "αποδόμηση" του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σημειώνοντας ότι συνελήφθη και απελάθηκε από την Ουγγαρία όταν προσπάθησε να διεξάγει ένα συνέδριο του NPI στη Βουδαπέστη το 2014.

Η ομιλία του ήρθε εν μέσω διαμάχης για τις ομάδες που υποστηρίζουν φανερά τον Τραμπ, όπως ο πρώην επικεφαλής της Trump, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν. Απαντώντας στην ομιλία του Σπένσερ και σε άλλους επαίνους από λευκούς εθνικιστές, ο Μπράιαν Λάνζα, εκπρόσωπος της ομάδας μετάβασης, δήλωσε στο CNN: «ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να καταγγέλλει τον ρατσισμό κάθε είδους και εξελέγη γιατί θα είναι ένας ηγέτης για όλους τους Αμερικάνους. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι μια πλήρης διαστρέβλωση του κινήματος που ένωσε τους Αμερικανούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα