Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο λόγω moody’s

Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει διασπάσει ανοδικά και τα επίπεδα των 620 μονάδων. Μοχλό της ανόδου της αγοράς αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ενισχύονται, μετά την αναβάθμιση από την Moody΄s σε σταθερό από αρνητικό το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενη βελτιώσεις στην κερδοφορία και τη χρηματοδότηση των ομίλων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 5:20, διαμορφωνόταν στις 631 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 2,5% με «απογείωση» των τραπεζών

σε διψήφια ποσοστά και τζίρο περί τα 85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,11%.

Μεγάλη η άνοδος, πάνω από 11% για τη μετοχή της Πειραιώς, 8,61% για την Εθνική, στο 6,67% για την Eurobank και στο 5% για την Alpha.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,40% στα 2,82 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,89% στα 2,22 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-0,82% στα 1,21 ευρώ) και της Viohalco (-0,75% στα 1,33 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+3,28%) και των Τραπεζών (+2,34%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (-0,49%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,35%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Πειραιώς με 18.187.825 και 13.831.041 τεμάχια, αντιστοίχως. Ανοδο υψηλότερη του 10% καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η Alpha και η Εθνική καταγράφουν κέρδη υψηλότερα του 5%.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 6,362 εκατ., ευρώ και η Εθνική με 3,840 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 52 μετοχές, 46 πτωτικά και 27 παραμένουν σταθερές.

Αυτόνομη πορεία

Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση τουλάχιστον με τις ευρωπαϊκές αγορές και ενώ παράλληλα οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων βρίσκονται στις ψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών ! Έτσι, συμπληρώνεται η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody’s, αποτελώντας και πάλι τη λοκομοτίβα αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα. Οι εξελίξεις αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των υπουργών της κυβέρνησης με του εκπροσώπους των δανειστών που κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού επιδιώκεται να οδηγήσουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη οριστική στο βαθμό που ζητήματα όπως τα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, τα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τα της διευθέτησης του ενεργειακού κλάδου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ενώ οι αναφορές Σόιμπλε στα της προόδου της Ελλάδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων παραμένουν έντονα δηκτικές. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της αγοράς ομολόγων που προηγήθηκε της κίνησης στις μετοχές και συνεχίζει συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις εξελίξεις των επομένων ημερών σε σχέση πάντα με την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και των παρεπόμενων. Εξελίξεις που αφορούν τα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πιθανόν τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια καθώς και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εξέλιξη ευεργετική για τη ρευστότητα της οικονομίας που ίσως σηματοδοτήσει και προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως ρεαλιστική η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του «+ 2,7%» που αναφέρει ως παραδοχή ο προϋπολογισμός του 2017, στον οποίο ωστόσο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των φόρων από κοινού με συγκράτηση των δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τη ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανή καθώς ακυρώνονται οι όποιες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της τεχνικής ανάλυσης. Ωστόσο, ενόσω η κίνηση των διεθνών αγορών σε συνέχεια της εκλογής του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε ανοδική κίνηση τις διεθνείς αγορές με τους δείκτες μάλιστα στη Wall Street να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις τους, οι «μαύροι κύκνοι» με τη μορφή του αντισυστημικού λαϊκισμού δεν έχουν εκλείψει καθώς η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία. Οι αναταράξεις επομένως των αγορών θα έχουν συνέχεια και ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο σε σχέση με την ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα