Στο YouTube παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε ένα βίντεο δυόμισι λεπτών σε στυλ "infomercial", στρεφόμενος στα social media για να δώσει ένα μήνυμα απευθείας στην κάμερα, στο οποίο ορκίστηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές συμφωνίες και τους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας και να επιβάλλει απαγορεύσεις στα λόμπι.

Ο Τραμπ παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε μια ενημέρωση σχετικά με τη μετάβασή του, η οποία

είπε ότι γίνεται "πολύ ομαλά, αποδοτικά και αποτελεσματικά". Διαβάζοντας όσα έλεγε και κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, απέφυγε τα πιο επίμαχα στοιχεία της εκστρατείας του όπως την υπόσχεση να απελάσει τους μετανάστες και να εμποδίσει τους μουσουλμάνους να εισέρχονται στην Αμερική, αλλά και την υπόσχεσή του να καταργήσει το Obamacare.

"Είτε πρόκειται για την παραγωγή χάλυβα, είτε για την κατασκευή αυτοκινήτων είτε για τη θεραπεία κάποιας νόσου, θέλω η επόμενη γενιά της παραγωγής και της καινοτομίας να συμβεί εδώ, στην μεγάλη μας πατρίδα: την Αμερική -με τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας για τους αμερικανούς εργαζόμενους" δήλωσε ο Τραμπ στο βίντεο. Το σύντομο βίντεο στο YouTube προσφέρει μια από τις λίγες ευκαιρίες στο κοινό να ακούσει άμεσα τον Τραμπ, από τότε που εξελέγη πριν από δύο εβδομάδες. Ο νέος πρόεδρος αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του, και αντ' αυτού χρησιμοποιεί τα πρωινά σχόλια στο Twitter για να επικοινωνεί.

Ο Τραμπ έδωσε μια σύντομη ομιλία στις 9 Νοεμβρίου. Επίσης έδωσε μια συνέντευξη στην Wall Street Journal και έκανε μια εμφάνιση, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, στο "60 Minutes" του CBS News την προηγούμενη εβδομάδα. Από τότε, βρίσκεται ως επί το πλείστον κεκλεισμένων των θυρών, καθώς προσπαθεί να συγκροτήσει το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα του Λευκού Οίκου.

Στο βίντεο, ο Τραμπ περιγράφει τα σχέδιά του να κάνει "την Αμερική μεγάλη και πάλι" από την πρώτη ημέρα, αλλά το μήνυμά του έμοιαζε να απευθύνεται λιγότερο στους οπαδούς του που φώναζαν το σύνθημα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και περισσότερο στους Αμερικανούς οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο νέος πρόεδρος φάνηκε να προσπαθεί να προσεγγίσει αυτούς τους ψηφοφόρους στο τέλος του βίντεο και υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερες ενημερώσεις και να εργαστεί με όλους για να επιτύχει τους στόχους του. "Και εννοώ όλους", τόνισε.

Το βίντεο υπογράμμισε την έκταση στην οποία ο Τραμπ προτίθεται να καθοδηγήσει μέσω των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, των εφημερίδων και της τηλεόρασης, στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει το μήνυμά του στο κοινό. Ο Άρι Φλέισερ, ο οποίος υπηρέτησε ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ο Τραμπ έκανε χρήση της τεχνολογίας για την επικοινωνία με το κοινό σε μια μορφή που το προσωπικό του προέδρου Μπους ποτέ δεν θα ονειρευόταν να κάνει πριν από 15 χρόνια, γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα το είχαν απορρίψει ως προπαγάνδα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει γίνει ειδήμονας στο να κάνει το ίδιο πράγμα κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα βίντεο που δημοσίευε στο Facebook και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ο Φλέισερ είπε: "Κάνει περισσότερα από όσα έκανε με επιτυχία ο Πρόεδρος Ομπάμα και αυτό που με ενθουσιάζει είναι το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον"

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ συναντήθηκε κατ' ιδίαν με στελέχη της τηλεόρασης σε μια εμπιστευτική σύνοδο που χαρακτηρίστηκε αργότερα ως μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο μετά από μια προεκλογική περίοδο στην οποία ο Τραμπ συχνά συγκρούστηκε με τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Τραμπ έχει επίσης προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με τους συντάκτες και δημοσιογράφους των New York Times.

Αλλά η απόφασή του να δώσει ένα ιδιαίτερα βιντεοσκοπημένο μήνυμα βασισμένο σε σενάριο υποδηλώνει ότι ο ίδιος, όπως και ο Ομπάμα, είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις νέες ευκαιρίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέχρι τη Δευτέρα, ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter, @RealDonaldTrump, είχε 15,7 εκατ. followers. Μόλις μπει στο Λευκό Οίκο, θα κληρονομήσει το @POTUS, με 12,1 εκατομμύρια online followers.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα του βίντεο του Τραμπ να είναι όσα δεν είπε. Σχετικά με τη μετανάστευση, απέφυγε κάθε αναφορά του σχεδίου του να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό ή την επιθυμία του να απελάσει τους παράνομους μετανάστες, έστω και αν δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα που λήγει και χορηγεί άδειες εργασίας σε μετανάστες που ήρθαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τα παιδιά. Αντ' αυτού, ο Τραμπ απλά υποσχέθηκε να κατευθύνει το υπουργείο Εργασίας να διερευνήσει τις παραβιάσεις της βίζας.

Ο νέος πρόεδρος με τη σκληρή γλώσσα, ο οποίος πολλές φορές καταφέρθηκε εναντίον του Ομπάμα και "των στρατηγών" γι 'αυτό που συχνά αποκαλεί "ηλίθια" άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, δεν είπε τίποτα στο βίντεο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας ή την πίεση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα για την κοινή τους άμυνα. Αντ' αυτού, είπε ότι θα ζητήσει από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχου του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φύλαξη των ζωτικών υποδομών της Αμερικής "από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και κάθε άλλη μορφή επιθέσεων."

Οι άλλες υποσχέσεις του Τραμπ στο βίντεο ανακεφαλαίωσαν σημεία που επανειλημμένα τόνισε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, προσφέροντας μια σειρά από εκτελεστικές ενέργειες που υποστηρίζει ότι θα διατάξει την πρώτη ημέρα του στο Οβάλ Γραφείο. Κάποιες, όπως η δέσμευσή του να κοινοποιήσει "την πρόθεση να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία των δύο Πλευρών του Ειρηνικού", θα είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος για να ολοκληρωθούν. Αλλά η επιπλέον υπόσχεσή του να "διαπραγματευτεί δίκαιες, διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν θέσεις εργασίας και την επιστροφή της βιομηχανίας στις αμερικανικές ακτές" είναι πιο δύσκολα πραγματοποιήσιμες και μπορεί να μην έχουν τα αποτελέσματα που αναμένει.

Άλλες πάλι φαίνεται να είναι "παραφουσκωμένες" από πολιτική υπερβολή, σαν την υπόσχεσή του στο βίντεο να "ακυρώσει τους περιορισμούς που σκοτώνουν τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή της αμερικανικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένης και της σχιστολιθικής ενέργεια και του καθαρού άνθρακα- δημιουργώντας πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας με υψηλές αμοιβές". Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε στο σύντομο βίντεο τι περιορισμούς θα άρει ή πώς αυτό θα οδηγήσει σε "πολλά εκατομμύρια" θέσεις εργασίας. Ακόμη και οι υποστηρικτές του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, για τον οποίο ο Τραμπ έχει πει ότι θα δώσει το πράσινο φως μόλις βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο, δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Φλέισερ είπε ότι ο πιο περιεκτικός τόνος του Τραμπ στο βίντεο ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός σχεδίου που έθεσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, να περιορίσει τους παρορμητικούς, εμπρηστικούς λόγους του όταν αισθάνεται ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του. "Έχει πει για τον εαυτό του, ότι ξέρει πώς να είναι πραγματικά βαρετός όταν θέλει" σχολιάζει ο Φλέισερ για τον Τραμπ. "Έχει αυτο-επίγνωση για το γεγονός ότι υπάρχουν δύο Τραμπ και βλέπουμε περισσότερο τον άλλον από τότε που κέρδισε".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα